Zdrowe chipsy domowej roboty to świetna alternatywa dla sklepowych produktów. Serwowane w towarzystwie różnych dipów będą doskonałą przekąską na wieczór ze znajomymi. W jaki sposób zrobić chipsy z ziemniaków, buraka, batatów, jarmużu, selera, a nawet z bananów i jabłek? Nie tak trudno jak mogłoby się wydawać…
Chipsy z warzyw i owoców. Jak i z czego zrobić?
Zdrowe chipsy domowe, bez nadmiaru soli, utwardzonych tłuszczy, wzmacniaczy smaku i konserwantów, możesz przygotować z różnych warzyw, a nawet owoców. Z klasycznych ziemniaków, ale także chipsy z batatów, buraka, marchewki, selera, pietruszki, a nawet z cukinii. Jeśli masz ochotę na nieco słodsze przekąski, zrób chipsy owocowe!
Chipsy warzywne. Z czego? | Chipsy owocowe. Z czego? |
|
|
- smażone na rozgrzanym oleju,
- pieczone w piekarniku,
- zapiekane w kuchence mikrofalowej,
- suszone w suszarce do owoców i warzyw.
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane w piekarniku?
Domowe chipsy z ziemniaków to zdrowsza alternatywa dla sklepowych przekąsek. Takie chipsy będą doskonałe do podjadania podczas domówek czy domowych seansów filmowych. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie naturalnych składników, bez żadnych ulepszaczy i konserwantów, których nie brakuje w paczkowanych produktach.
Składniki:
- ziemniaki
- olej
- sól
Przygotuj parę ziemniaków i przekrój je na połówki. Każdą z połówek poszatkuj na mandolinie, czyli szatkownicy, na cienkie talarki (1-3 mm). Pokrojone warzywa od razu wrzucaj do zimnej wody, by nie zdążyły ściemnieć. Przełóż ziemniaczane talarki do innej miski, osusz ręcznikiem papierowym i dodaj do nich odrobinę oleju. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, ale tak, by talarki nie nachodziły na siebie.
Nagrzej piekarnik do 220°C z włączoną funkcją termoobiegu i wstaw blachę do piekarnika. Piecz około 10-15 minut, aż ziemniaki staną się rumiane i chrupiące. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości talarków, ale również od samego piekarnika. Po upieczeniu chipsów dopraw je solą. Smacznego!
Chipsy ziemniaczane z mikrofali
Zdrowe chipsy z ziemniaków oraz innych warzyw możesz przygotować w piekarniku, ale również w kuchence mikrofalowej! Tak, to możliwe! 🙂 Potrzebny jest Ci jednak zestaw do robienia chipsów, składający się z krajalnicy do warzyw, a także tacy, którą można włożyć do mikrofalówki.
Podobnie jak przy poprzednim przepisie, pokrój ziemniaki na bardzo cienkie talarki na krajalnicy i rozłóż je na tacy. Wstaw tackę do kuchenki mikrofalowej ustawionej na najwyższą moc, na 3-4 minuty. Maszynka pozwala przygotować zdrowe chipsy warzywne bez smażenia ich na głębokim tłuszczu. I to w bardzo krótkim czasie! Gotowe warzywne talarki możesz posypać solą i ulubionymi przyprawami (np. słodką papryką w proszku i suszonymi ziołami). Jeśli chipsy są dla Ciebie zbyt suche, przed włożeniem ich do mikrofali, rozpyl nad nimi odrobinę oliwy lub oleju.
Jak zrobić chipsy domowej roboty z batatów?
Chipsy ze słodkiego ziemniaki można przygotować na 3 sposoby: usmażyć na głębokim tłuszczu, upiec w piekarniku lub upiec w mikrofali. Pierwszy sposób wymaga użycia sporej ilości tłuszczu, z kolei dwa następne są wersją bardziej dietetyczną. Każdy z nich daje jednak efekt w postaci pysznych domowych chipsów!
Składniki:
- bataty
- olej rzepakowy
- sól
- ostra papryka w proszku
Umyj bataty i obierz je ze skórki. Poszatkuj ziemniaki na talarki o grubości 2 mm. Nie mogą być zbyt grube, bo wtedy nie wyjdą takie chrupiące! Napełnij garnek olejem i podgrzej. W garnku powinno znajdować się tyle oleju, by talarki ziemniaków mogły się w nim całkowicie zatopić. Sprawdź czy olej jest już wystarczająco rozgrzany – wrzuć plasterek ziemniaka i zobacz, co się stanie. Jeśli zacznie skwierczeć na powierzchni, możesz ostrożnie dorzucić pozostałe kawałki batatów. Smaż około 3 minut, aż staną się rumiane. Wyłóż chipsy za pomocą szumówki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprósz solą i poczekaj, aż ostygną.
Jeśli zależy Ci na wersji „fit”, przygotuj chipsy z batatów w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Plastry rozłóż na blaszce z pergaminem, skrop odrobiną oleju, posyp solą i szczyptą ostrej papryki. Rozgrzej piekarnik do 150°C i piecz przez pół godziny. Zamiast na blaszce możesz rozłożyć je na specjalnej tacce z otworami i włożyć do mikrofalówki. Ustaw kuchenkę mikrofalową na moc 900 W i piecz około 4-5 minut. Gotowe wyłóż na talerz i poczekaj, aż lekko ostygną. Smacznego!
Jak zrobić chipsy z buraka?
Składniki:
- małe buraki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
W jaki sposób zrobić chipsy buraczane? Umyte buraki obierz ze skórki i poszatkuj na krajalnicy do warzyw typu mandolina na cienkie plasterki. Talarki lekko skrop oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 160°C i wstaw do niego blachę z talarkami. Po upływie 10 minut, odwróć plasterki na drugą stronę. Piecz kolejne 10 minut, aż chipsy staną się rumiane. Uważaj, by zbytnio ich nie przypalić!
Chipsy z marchewki. Jak zrobić chipsy marchewkowe?
Składniki:
- gruba marchewka
- oliwa z oliwek
- ostra i słodka papryka w proszku
- sól
Umytą i obraną marchewkę pokrój na cienkie plasterki (2-3 mm) i wymieszaj wraz z oliwą z oliwek w miseczce. Przypraw talarki słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Możesz dosypać również suszone zioła prowansalskie. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż na nią marchewkowe talarki i piecz około 30 minut w nagrzanym piekarniku (160-180°C). Gotowe chipsy z marchewki możesz dodatkowo posypać szczyptą soli.
Chipsy domowe z jarmużu
Składniki:
- liście jarmużu
- olej roślinny
- słodka papryka w proszku
- curry
- sól
Liście jarmużu umyj i osusz w suszarce do sałaty. Wytnij grube włókna, które biegną przez środek liści i porwij jarmuż na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszaj olej wraz ze szczyptą słodkiej papryki, curry i soli. Przesyp liście do miski, by zanurzyły się w oleju z przyprawami. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż na nią doprawiony jarmuż. Nagrzej piekarnik do ok. 120°C i piecz chipsy przez 6-8 minut, aż staną się chrupkie. Kontroluj stopień upieczenia, by nie przypalić jarmużu! Pamiętaj, by żadnej z liści nie nachodził na siebie w czasie pieczenia. Składniki muszą być ułożone na blaszce „pojedynczo”.
Przepis na domowe chipsy z selera
Chrupiące chipsy przygotowane z selera to kolejna propozycja na zdrowe zamienniki sklepowych przekąsek. Kawałki selera możesz usmażyć na głębokim tłuszczu lub zrobić wersje bardziej dietetyczną, bez użycia sporej ilości tłuszczu, czyli upiec talarki w piekarniku lub w mikrofalówce.
- seler
- sól ziołowa
Umyty i brany seler pokrój na cienkie plasterki. Napełnij garnek olejem i rozgrzej tłuszcz. Ostrożnie wrzucaj do niego plasterki selera i smaż dopóki nie nabiorą złotego koloru. Gotowe chipsy z selera wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Domowe chipsy selerowe przygotujesz również w piekarniku. Plasterki selera ułóż na blaszce,lekko skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Wstaw do nagrzanego do 150˚C piekarnika z funkcją termoobiegu i piecz przez około 25 minut. Uważaj, by nie przypalić domowej roboty chipsów! Gotowe przekładam do miski i posypuję szczyptą ziołowej soli. Znikają w mgnieniu oka. 🙂
Jak zrobić chipsy bananowe w piekarniku?
Składniki:
- średnio dojrzałe banany
- sok z cytryny
Chipsy bananowe przygotowywane w piekarniku wymagają przede wszystkim cierpliwości, bo będzie trzeba na nie trochę poczekać… Obierz banany ze skórki i pokrój na plastry o grubości około 4-5 mm. Skrop owoce odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu nie będą czernieć. Wyłóż blaszkę pergaminem, ułóż na niej banany i wstaw do piekarnika nagrzanego do 60°C. Lekko uchyl drzwiczki i susz banany przez 10 godzin. (Po 4 godz. przewróć plasterki owoców na drugą stronę).
Bananowe chipsy domowej roboty możesz przygotować również w suszarce do owoców. To dobry pomysł, gdy nie możesz poświęcić aż tyle czasu na zrobienie przekąsek. Suszarka skróci czas suszenia bananów i sprawi, że staną się przyjemnie chrupiące!
Jak zrobić chipsy z jabłek?
Składniki:
- jabłka
- sok z cytryny
- cynamon
- cukier puder z mieloną wanilią
Jabłka umyj i pokrój na szatkownicy na cienkie plasterki do 2 mm. Nie obieraj owoców ze skórki! Skrop plasterki jabłek sokiem z cytryny, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posyp cynamonem. Możesz oprószyć je cukrem pudrem wraz z mieloną wanilią. Nagrzej piekarnik do 80˚C, z funkcją termoobiegu. Piecz przez około 2 godziny, kontrolując stopień wypieczenia. Po upływie godziny obróć plasterki na drugą stronę, by równomiernie się wypiekły. Gdy miną 2 godziny, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim owoce na 30 minut. Chipsy jabłkowe powinny wyjść aromatyczne i chrupiące 🙂 W podobny sposób przygotujesz chipsy gruszkowe!
Chipsy z jabłek możesz szybko przygotować również w mikrofalówce. Pomoże Ci w tym specjalny zestaw wyposażony w krajalnicę oraz tackę, na której układa się owocowe talarki. Ustaw dość wysoką moc kuchenki mikrofalowej i włóż tackę z jabłkami na kilka minut. Gotowe!