Tiramisu jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów na świecie. Biszkopty nasączone kawą i likierem amaretto, przełożone kremem z serka mascarpone, cukru i jajek nadają się idealnie na każdą okazję. Jak zrobić tiramisu?
Reklama
Składniki – z czego zrobić tiramisu?
Aby zrobić tiramisu, potrzebujemy formę, a ponadto:
- kawa – najlepiej espresso (przyda się do tego kawiarki Bialetti),
- likier – najczęściej amaretto,
- kakao,
- jajka,
- mascarpone,
- biszkopty,
- cukier puder.
Jak zrobić tiramisu?
- Żółtka jajek ubij z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania mascarpone, aż całość będzie gęsta i jednolita.
- Kolejno osobno roztrzep białka na sztywną pianę. Delikatnie i dokładnie wymieszaj jajka z masą z jaj.
- Następnie zanurza biszkopty w aromatycznej kawie wymieszanej z likierem.
- Jak zrobić tiramisu? Do formy kładziemy po kolei: zwilżone biszkopty i krem. Następnie drugą taką samą warstwę. Całość posypujemy kakao.
- Po kilku godzinach w lodówce tiramisu jest gotowe.
Przeczytaj także: