Stek uznawany jest za klasykę wśród dań mięsnych, a jego przyrządzenie uchodzi za kulinarne wyzwanie. Wbrew pozorom nie jest to jednak czynność tak trudna, jak mogłoby się nam zdawać. Potrzebna jest oczywiście praktyka i znajomość kilku najważniejszych zasad dotyczących wyboru mięsa, rodzaju patelni, czy sposobu smażenia. Jak zrobić stek wołowy? Jak przyprawić stek? Z czym jeść stek? Stek z tuńczyka z czym podawać? Tym oraz wielu innym kwestiom poświęcimy dlatego uwagę w naszym dzisiejszym artykule!
Każdy mięsny smakosz, ale i nie tylko, nie przejdzie obojętnie obok kawałka soczystego, gorącego i aromatycznego steku. Skosztowanie idealnego steku jest na szczęście możliwe nie tylko w najlepszych restauracjach, ale i własnym domu. Zapoznajmy się więc z podstawowymi i niezbędnymi wskazówkami oraz zapamiętajmy, że stek nie lubi eksperymentów kulinarnych!
Czym jest stek?
Zaczniemy od absolutnych podstaw – czym w ogóle jest stek? Stek to kawałek mięsa, który kroi się w poprzek włókien mięśniowych. Mimo że w większości królem talerzy pozostają steki mięsne, możemy posmakować również steków rybnych. Taki kawałek będzie wtedy krojony w poprzek kręgosłupa. Na rynku spotkamy się dzisiaj z ogromną ilością tego rodzaju mięsa, jednak najbezpieczniej jest zaczynać oczywiście od podstaw. Jeżeli opanujemy do perfekcji przyrządzanie klasycznego steku, będziemy mogli spróbować swoich sił w innych wyzwaniach kulinarnych.
Ile kalorii ma stek? 100 g mięsa wołowego dostarcza ok. 271 kcal.
Jak zrobić stek?
Do zrobienia doskonałego steku potrzebujemy przede wszystkim właściwego mięsa. To właśnie jego wyborowi powinniśmy poświęcić największą uwagę. Nie poradzimy sobie również bez odpowiedniego sprzętu. Steki najczęściej przyrządza się w formie grillowanej lub smażonej, do czego będą potrzebne nam profesjonalne patelnie, takie jak m.in. patelnie Zwilling. Steki rybne możemy przygotować natomiast w piekarniku.
Jakie mięso na steki?
O perfekcyjności naszego steku przesądzi wybrane mięso. Jeżeli pragniemy uzyskać stek delikatny i soczysty, najlepiej sprawdzi się tu polędwica wołowa oraz wołowina z mięsnych ras krów. Mięso powinno być świeże, młode, pochodzące z dobrych gatunków. Dla osób lubiących mocniejszy, bardziej wyrazisty smak wołowiny, polecamy natomiast udziec wołowy, rostbef lub antrykot.
Ogromne znaczenie ma nie tylko sam gatunek, rodzaj mięsa, ale i ilość zawartego w nim tłuszczu. To właśnie tłuszcz sprawia, że stek będzie soczysty i kruchy. Ilość tłuszczu powinna być umiarkowana – tj. ani nie za duża, ani nie za mała. Wybierajmy dlatego kawałki z widocznym, delikatnym „marmurkiem”, czyli przerostem tłuszczowym w środku mięsa. Nadmiar tłuszczu znajdujący się na zewnątrz zawsze możemy natomiast odciąć, dlatego największą uwagę powinniśmy skupić na tym, znajdującym się we wnętrzu.
Jak przyrządzić stek wołowy?
Jak przyprawić stek? Wykorzystajmy do tego dwie klasyczne przyprawy – sól i pieprz. Z pewnością w tym miejscu przydadzą się nam młynki do soli i pieprzu Peugeot, dzięki którym zrobimy to bardzo precyzyjnie i wygodnie. Możemy posiłkować się również ziołami:
- gorczycą,
- majerankiem,
- tymiankiem,
- rozmarynem,
- papryką,
- chili,
- czosnkiem.
Wiele wątpliwości budzi to, kiedy powinniśmy doprawić stek. Czy bezpośrednio przed smażeniem, czy dopiero po? Jeżeli chodzi o sól, możemy użyć jej bezpośrednio przed położeniem mięsa na patelnię. Nie róbmy tego jednak na długo przed, ponieważ może wpłynąć to na soczystość naszego steku. Pieprz oraz inne zioła najlepiej dodawać natomiast po smażeniu, aby nie doprowadzić do ich przypalenia się i utraty aromatu.
Jak usmażyć stek?
Poza dobrym gatunkiem mięsa, do przyrządzenia idealnego steku potrzebujemy również profesjonalnej patelni. Wyeksploatowane i stare naczynie niestety nie ułatwi nam tego zadania. Warto sięgnąć dlatego po asortyment oferowany przez renomowanych producentów, taki jak patelnie Ballarini lub kompletne zestawy garnków Zwieger. Zanim przystąpimy jednak do czynności właściwej, musimy zadbać o odpowiednie przygotowanie mięsa do smażenia. W takim razie jak usmażyć stek z antrykotu i polędwicy wołowej?
Oto kilka najważniejszych zasad:
- Pamiętajmy, aby nigdy nie kłaść zimnego kawałka mięsa prosto na patelnię. Stek należy wyjąć z lodówki na ok. 30 minut przed smażeniem (lub wcześniej), aby ogrzał się on do temperatury pokojowej
- Przed położeniem steku na patelnie mięso należy osuszyć ręcznikiem kuchennym.
- Do smażenia steku najlepiej wybierać tłuszcze o wysokim punkcie dymienia – np. olej rzepakowy, masło klarowane lub rafinowaną oliwę.
- Stek smaży się w wysokiej temperaturze (ok. 150 stopni C), dlatego mięso dodajemy na patelnię dopiero wtedy, gdy tłuszcz i naczynie osiągną pożądaną temperaturę. Najpierw rozgrzewamy jednak patelnię, a potem wlewamy tłuszcz.
- Podczas obracania mięsa na drugą stronę nie nakłuwajmy go. Wykorzystajmy do tego łopatkę lub szczypce.
Ile smażyć steki?
Jak długo smażyć stek? Ile smażyć stek z rostbefu? Aby odpowiedzieć na te pytania, musimy poznać stopnie wysmażenia steku. Jest ich łącznie 6.
- Blue – stek bardzo krwisty, taki kawałek smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony.
- Rare – stek krwisty, smażony po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Midium rare – stek średnio krwisty, smażony przez ok. 3 minuty z każdej strony.
- Medium – stek średnio wysmażony, smażony przez ok. 4 minuty z każdej strony.
- Medium well – stek dobrze wysmażony, smażony przez ok. 5 minut z każdej strony.
- Medium done – stek bardzo dobrze wysmażony, smażony przez ok. 6-8 minut z każdej strony.
Po ściągnięciu steku z patelni powinniśmy dać mu odczekać 5-10 minut. Nigdy nie krójmy go zaraz po ukończeniu smażenia!
Jednym z często pojawiających się pytań jest również: „Stek z piekarnika – ile minut go przyrządzać?”. W piekarniku możemy przygotować zarówno steki mięsne, jak i rybne. Czas ich wypieczenia będzie jednak dłuższy niż na patelni. Wszystko zależy w tym miejscu od konkretnego gatunku mięsa i naszych preferencji. Przykładowo, jeżeli zastanawiamy się, jak zrobić stek z tuńczyka, będziemy potrzebować do tego folię lub naczynie żaroodporne, takie jak brytfanny Zwieger. Taki stek rybny pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut.
Z czym podawać stek?
Do podawania soczystego, aromatycznego kawałka steku doskonale nadadzą się talerze Bolesławiec. Stek najlepiej komponuje się w towarzystwie delikatnych dodatków. Może być to sos chimichurri, barbecue, masło ziołowe, klasyczne frytki, pieczone bataty. Sięgnijmy również po warzywa – gotowane, grillowane lub surowe, takie jak szparagi, świeża sałata, cebula, marchew. Cieszący się dużym zainteresowaniem stek z tuńczyka możemy podawać natomiast z ziemniakami i warzywami.
Jak zrobić stek na patelni? Wybieramy najlepsze patelnie do steków
O naszym kulinarnym sukcesie w przyrządzaniu steków przesądzi również wykorzystana do smażenia patelnia. Warto poświęcić dłuższą chwilę wyborowi tego naczynia, aby uniknąć m.in. ryzyka przypalenia i przyklejenia się mięsa do powierzchni. Patelnia do smażenia steków powinna posiadać dlatego nieprzywierającą powłokę, a także grube, wielowarstwowe dno. Dzięki temu będzie szybko się nagrzewać i równomiernie rozprowadzać temperaturę po całej powierzchni. Jakie w takim razie rozwiązania i modele patelni możemy polecić do przyrządzania steków?
Patelnia stalowa do steków
Świetnym wyborem będą z pewnością klasyczne, niezawodne patelnie stalowe, które oferuje m.in. seria Zwilling Vitality. Mają one wielowarstwowe dno SIGMA CLASSIC. Są odporne na zarysowania, wysoce higieniczne i trwałe. Stosunkowo szybko uzyskują pożądaną temperaturę i mają zdolność do jej długiej akumulacji.
Doskonałą jakością wykonania i właściwościami użytkowymi odznaczają się także profesjonalne patelnie Demeyere, powszechnie stosowane w gastronomii na całym świecie.
Patelnia aluminiowa do steków
Rekomendowane patelnie do smażenia steków to również patelnie aluminiowe, takie jak patelnie Zwieger. Aluminium to materiał solidny, który bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa. Przez długi czas utrzymuje także wysoką temperaturę, co ułatwia przygotowanie steków. Wśród naczyń marki na uwagę zasługuje linia Zwieger White Stone. To patelnie z grubym dnem indukcyjnym i nieprzywierającą powłoką z granitu. W kolekcji tej poza klasycznymi modelami znajdziemy także patelnie grillowe z żeberkową powierzchnią. Również i takie modele świetnie sprawdzą się przy smażeniu steków.
Patelnia żeliwna do steków
Ciekawą propozycją są ponadto patelnie żeliwne, oferowane przez m.in. markę Staub. To naczynia masywne, solidne, wyjątkowo trwałe. Potrzebują nieco dłuższej chwili na nagrzanie się, jednak kiedy już osiągną temperaturę, potrafią utrzymać ją przez długi czas. Steki przyrządzane na żeliwnych patelniach na pewno zachwycą nas swoim doskonałym, wyrazistym smakiem!
Przeczytaj także:
- Dieta ketogeniczna – czym się charakteryzuje i od czego zacząć jej wprowadzanie?
- Smażenie na głębokim tłuszczu, stir fry, saute czy beztłuszczowe? Poznaj metody smażenia!
- Stalowe patelnie dla wymagających – poznaj najciekawsze modele
- Soczysta karkówka z wolnowaru – jak ją zrobić?
- Jak przyrządzić żeberka z wolnowaru?