Potrawy przyrządzane z pokolenia na pokolenie zazwyczaj są proste i pyszne jak właśnie ser smażony. Świetnie smakuje schłodzony położony na kanapce albo wyjadany wprost z garnka na ciepło. Najbardziej popularną wersją jest ser smażony z kminkiem.
Jak zrobić ser smażony z twarogu? Przygotuj garnek, miseczkę i ulubione przyprawy. Następnie:
Reklama
- Do miseczki włóż rozgnieciony widelcem twaróg i posyp go sodą oczyszczoną.
- Odstaw go, nawet na dwa dni, w ciepłe miejsce, aby ser smażony zyskał ciągnącą konsystencję.
- Kolejno wybierz naczynie z nieprzywierającą powłoką. Garnki Zwieger w zestawach mają zarówno małe rondelki, jak i patelnie, które będą idealne.
- Następny krok: rozpuść masło z kminkiem oraz solą w miseczce.
- Jak zrobić ser smażony z czasów dzieciństwa? Do masła dodaj ciągnący ser i dokładnie wymieszaj składniki.
- Miseczkę ze serem połóż na garnku z wrzącą wodą.
- Ser smaż na niewielkim ogniu i cały czas go mieszaj.
- Następnie do sera smażonego dodaj żółtka jaj, cały czas mieszając.
- Odłóż szklaną miseczkę i wystudź.
Pamiętaj, że twaróg nie musi być świeży, aby zrobić ser smażony. Przysmak ten zrobisz w kilka minut – nie licząc czekania, aż soda oczyszczona zareaguje z twarogiem. Kiedy ostygnie, możesz go przechowywać w lodówce kilka dni.
Przeczytaj też inne ciekawe informacje o przygotowywaniu sera: