Poznaj przepis na racuchy z jabłkami, w wersji z drożdżami i bez drożdży. Możesz też nieco poeksperymentować i przygotować racuchy z bananami, z dynią lub z innymi dodatkami. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i gotowe! Takie puszyste placki z jabłkami będą doskonałe na śniadanie, ale i na podwieczorek.
Jak zrobić puszyste i pyszne placki z jabłkami, ale również z innymi dodatkami? Przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu! Racuchy wychodzą smakowicie grube, tak jak robiły je nasze mamy i babcie. Podane przepisy można oczywiście dowolnie urozmaicać – raz dodawać rodzynki, raz szczyptę kakao, a raz wykorzystać maślankę i jogurt zamiast mleka. Do roboty!
Racuchy z jabłkami i bez drożdży – przepis
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? W banalnie prosty sposób! Przepis na racuchy z jabłkami jest zawsze zbawienny, gdy szukam sposobu na szybkie, ale smaczne śniadanie. Uwielbiane przez dzieci i darzone sentymentem przez dorosłych. Ja najbardziej lubię placki z cukrem pudrem, ale inne dodatki także zdają egzamin.
Składniki:
- jajko – 1 szt,
- mąka pszenna – 2 szkl,
- mleko – 1 szkl,
- cukier – 3 łyżki,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- szczypta cynamonu,
- duże jabłko – 1 szt.
Wykonanie:
- Do miski wbij jedno jajko i dodaj cukier. Ubij składniki za pomocą miksera na puszystą masę.
- Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitej masy jajecznej dodawaj stopniowo pozostałe składniki (oprócz jabłka). Ubijaj mikserem na średnich obrotach.
- Umyj i obierz jabłko, za pomocą drylownicy do jabłek usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę lub na cienkie plasterki. Dorzuć jabłko do masy i dodaj szczyptę cynamonu. Ciasto na racuchy nie będzie tak samo rzadkie, jak te do naleśników. Ale nie może być też zbyt gęste!
- Rozgrzej patelnię do pancakes, wlej olej i poczekaj, aż się nagrzeje. Na patelnię nakładaj niewielkie porcje (urosną w czasie smażenia) i smaż z obu stron, by placki z jabłkami stały się rumiane.
Pyszne racuchy z jabłkami i cynamonem smakują dobrze z samym cukrem pudrem, ale możesz nieco poszaleć i zdecydować się na inne dodatki. Miód, syrop klonowy lub syrop z agawy, domowy dżem lub konfitura sprawdzą się równie dobrze.
Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy z jabłkami, które wyrastają na drożdżach nie potrzebują dodatku proszku do pieczenia. Zapewniam, że wyrosną tak apetycznie puszyste, że trudno będzie się powstrzymać przed ich natychmiastowych zjedzeniem! Przepis na placki drożdżowe z jabłkami również nie jest trudny w wykonaniu, a większość składników z pewnością znajduje się w naszej kuchennej szafce.
Składniki:
- jajko – 1 szt,
- mąka – 2 szkl,
- ciepłe mleko – 1,5 szkl,
- cukier – 2 łyżki,
- drożdże suche lub świeże,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Za pomocą przesiewacza do mąki przesiej mąkę do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj składniki.
- Jeśli w przepisie wykorzystujesz drożdże suche (15 g), wymieszaj je z mąką. Jeśli natomiast zdecydowałeś się na drożdże świeże (30 g), wkrusz je do małego dołeczka utworzonego w górce mąki, zasyp cukrem i dodaj pół szklanki ciepłego mleka. Mleko do drożdży nie może być gorące!
- Miskę z mąką i drożdżami przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na kilkanaście minut.
- Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, dodaj szklankę ciepłego mleka, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj. Ciasto na racuchy drożdżowe powinno mieć gęstą konsystencję.
- Przy tym przepisie potrzeba trochę cierpliwości, ponieważ tak przygotowane ciasto należy odstawić jeszcze na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
- Nagrzej patelnię, wlej olej, a po jego rozgrzaniu zacznij smażyć bliny z jabłkami. Z obu stron powinny przybrać złocisty kolor.
Po tak długim wyczekiwaniu, aż drożdże zaczną pracować, ciasto wyrośnie i zostanie usmażone, można w końcu przystąpić do uczty!
Jak zrobić racuchy drożdżowe z bananami?
Puszyste placki z bananami to dobra alternatywa dla klasycznych racuchów z jabłkami. Banany pod wpływem smażenia stają się miękkie i zyskują kremową konsystencję. Dzięki temu racuchy z bananami wprost rozpływają się w ustach! Do przepisu można dodać także kawałki jabłek.
Składniki:
- jajko – 1 szt,
- mąka – 2 szkl,
- ciepłe mleko – 1 szkl,
- świeże drożdże – 20 g,
- cukier – 1 łyżka,
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki,
- szczypta cynamonu,
- banan.
Wykonanie:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy – do kubeczka wkrusz świeże drożdże, dodaj trochę cukru, zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i odstaw na 20 minut.
- Gdy rozczyn będzie gotowy, dodaj go do reszty składników wsypanych do miski – mąki, cukru, cynamonu i jajka.
- Zmiksuj składniki, a gotowe ciasto nakryj lnianą ściereczkę i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by spokojnie wyrosło.
- Banana, najlepiej dojrzałego, pokrój w plasterki i dodaj do wyrośniętego już ciasta.
- Placki bananowe smaż na rozgrzanej patelni do jajek i placuszków, z obu stron i na złocisty kolor.
Podawaj podobnie jak racuchy jabłkowe – oprószone cukrem pudrem. Racuchy z bananami będą się dobrze komponować także z masłem orzechowym i kremem czekoladowym. Pyyyycha!
Jak zrobić dobre racuchy z dyni na słodko?
Sezon na dynię uważam za otwarty, dlatego warto sięgnąć po to warzywo i przygotować pyszne racuchy z dyni na słodko! To fajne urozmaicenie tradycyjnych placków, które mam nadzieję i Tobie przypadnie do gustu. Spróbuj!
Składniki:
- dynia,
- jajko – 1 szt,
- mąka – 1 szkl,
- kefir – 3 łyżki,
- proszek do pieczenia – łyżeczka,
- sól i cukier do smaku.
Wykonanie:
- Obierz dynię ze skóry i usuń jej wnętrze wraz z pestkami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o większych oczkach, tak by uzyskać szklankę startego miąższu.
- Tak przygotowaną dynię wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, kefirem, a także szczyptą soli i 1-2 łyżkami cukru.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników.
- Ciasto na dyniowe racuchy wyrób na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię i smaż niewielkie porcje ciasta na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe placki z dyni oprósz cukrem pudrem i zjedz ze smakiem!
- A może wolisz pancakes z borówkami? Zobacz pyszny przepis od znanej blogerki kulinarnej: Pancakes z mąki orkiszowej, na kefirze, z borówkami.