Podpłomyki to jedno z tych dań, które przywołuje na myśl smak dzieciństwa. Pierwotna forma chleba, która w wykonaniu jest prosta, szybka i jedynie z dwóch składników. Jak zrobić podpłomyki?
Do wykonania podpłomyków potrzebujesz mąki i wody oraz ewentualnie soli czy ulubionych przypraw.
Reklama
- Podpłomyki robi się na patelni, jednak pamiętaj, aby zwrócić uwagę na to by miała nieprzywierającą powierzchnię, jak te marki Zwieger.
- Rozgrzej ją dobrze bez użycia oliwy czy masła.
- Układaj gotowe placki i smaż do momentu zarumienienia z obu stron.
- Jeśli chcesz, aby Twoje placki były płaskie, przekłuwaj powstające pęcherzyki powietrza.
- Podpłomyki z patelni możesz serwować z dodatkami lub też wykorzystać je, jako spód do mini pizzy.
- Patelnia Zwieger z nieprzywieralną powłoką idealnie nadaje się do zrobienia podpłomyków sauté i z dodatkami.
To proste w wykonaniu danie, a przy tym pyszne. Podpłomyki zachwycają zarówno najmłodszych, jak i najstarszych członków rodziny.
Zobacz także:
- Dowiedz się, czym patelnie Zwieger zasłużyły sobie na zaufanie kucharzy – zawodowców i amatorów
- Przegląd patelni Zwilling. Z nimi przyrządzisz każdy posiłek!
- Garnki i patelnie Fiskars Functional Form – dlaczego warto je mieć?
- Patelnia z powłoką nieprzywierającą – czy warto i jaką wybrać?
- Patelnia ceramiczna czy teflonowa? Która lepsza?