Podpłomyki to jedno z tych dań, które przywołuje na myśl smak dzieciństwa. Pierwotna forma chleba, która w wykonaniu jest prosta, szybka i jedynie z dwóch składników. Jak zrobić podpłomyki?

 Do wykonania podpłomyków potrzebujesz mąki i wody oraz ewentualnie soli czy ulubionych przypraw. 

Reklama

  1. Podpłomyki robi się na patelni, jednak pamiętaj, aby zwrócić uwagę na to by miała nieprzywierającą powierzchnię, jak te marki Zwieger.
  2. Rozgrzej ją dobrze bez użycia oliwy czy masła.
  3. Układaj gotowe placki i smaż do momentu zarumienienia z obu stron.
  4. Jeśli chcesz, aby Twoje placki były płaskie, przekłuwaj powstające pęcherzyki powietrza.
  5. Podpłomyki z patelni możesz serwować z dodatkami lub też wykorzystać je, jako spód do mini pizzy.
  6. Patelnia Zwieger z nieprzywieralną powłoką idealnie nadaje się do zrobienia podpłomyków sauté i z dodatkami.

To proste w wykonaniu danie, a przy tym pyszne. Podpłomyki zachwycają zarówno najmłodszych, jak i najstarszych członków rodziny.


Zobacz także:

No votes yet.
Please wait...