Klarowanie masła pozwala uzyskać oczyszczone masło o złocistej barwie i orzechowym aromacie, które idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia. Jak prawidłowo sklarować masło w domowych warunkach? Poznaj przepis na idealne masło klarowane i dowiedz się dlaczego jest takie zdrowe!
Złociste masło klarowane to dobra alternatywa dla zwykłego masła w kostce, którego czasem nieopatrznie się nadużywa. A wiadomo – co za dużo, to niezdrowo. Zwykłym masłem smarujemy pieczywo, smażymy na nim jajecznicę, cebulkę, naleśniki i omlety. Polewamy nim kluski i pierogi oraz przygotowujemy z niego zasmażkę. A gdyby tak zamienić tradycyjne masło na zdrowe masło klarowane? Dla chcącego nic trudnego! Serwuję prosty przepis na klarowanie masła, którego efektem jest zdrowe i pyszne masełko! Do dzieła. 🙂
Co to właściwie jest masło klarowane?
Masło klarowane nazywane jest w kuchni hinduskiej „ghee”. Jest to masło oczyszczone, uzyskiwane w procesie wolnego podgrzewania tłuszczu zwierzęcego, w czasie którego zanieczyszczenia (szumowiny na powierzchni i osad na dnie) oddzielają się od substancji ciekłej. Klarowane masło cechuje się złocistą barwą i delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się różnymi potrawami. Masło ghee jest szczególnie przydatne do smażenia w głębokim tłuszczu ze względu na wysoką temperaturę dymienia.
Czy masło klarowane jest zdrowe i jakie ma właściwości zdrowotne?
Masło ghee należy docenić nie tylko ze względu na jego piękną barwę i orzechowy aromat, ale również za jego wpływ na nasz organizm. Masło klarowane jest zdrowe i bezpieczne nawet dla alergików i osób nietolerujących mleka krowiego i laktozy. Jedynym warunkiem jest oczywiście prawidłowe sklarowanie, czyli oczyszczenie masła.
- Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie zwiększają ryzyka chorób serca, ale usprawniają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.
- To źródło cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A,D, E, K.
- Zawarta w nim witamina A stymuluje odnowę komórkową i ma pozytywny wpływ na skórę, witamina E zwana jest witaminą młodości, a witaminy D i K wpływają pozytywnie na układ kostny.
- Wpływa łagodząco na układ trawienny – dzięki zawartości kwasu masłowego może redukować stany zapalne przewodu pokarmowego.
- Nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi.
- Przyspiesza proces gojenia się ran i zmniejsza objawy łuszczycy.
Masło klarowane – zastosowanie w kuchni. Do czego używać?
Ze względu na wysoką temperaturę dymienia klarowane masło stanowi bardzo dobry tłuszcz do smażenia, ale również do duszenia i pieczenia. Inaczej niż w przypadku zwykłego masła, w czasie długiego ogrzewania masła klarowanego nie dochodzi do jego utlenienia, a tym samym nie wydzielają się tłuszcze trans, zwiększające ryzyko miażdżycy. Dlatego masło ghee świetnie nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu frytek, pączków, faworków czy domowych chipsów. Co warto jeszcze smażyć na maśle klarowanym? Naleśniki, jajecznicę, warzywa, a także ryby i mięso, którym nada lekko orzechowego aromatu. Takiego masła można śmiało użyć także do pieczenia przeróżnych ciast i ciasteczek, a także do duszenia i zapiekania mięs.Masło klarowane – jak je przechowywać?
Oprócz właściwości zdrowotnych i szerokiego spektrum zastosowania przy smażeniu, domowe masło klarowane ma jeszcze inną ważną zaletę. Chodzi o przechowywanie! W wyniku podgrzewania zwykłego masła zostaje zniszczona większość bakterii i dochodzi do odparowania wody. Dzięki temu masło ghee ma bardzo długi termin przydatności do spożycia, w przeciwieństwie do tego zwykłego, które po pewnym czasie zaczyna jełczeć. Klarowane masło przechowuje się w zamkniętym słoiczku – w lodówce do 125 miesięcy, a w temperaturze pokojowej do 9 miesięcy!
Klarowanie masła – cenne wskazówki
- Do klarowania wybierz prawdziwe masło dobrej jakości, o minimalnej zawartości tłuszczu 82% i bez dodatku soli. Miksy tłuszczowe zupełnie się do tego nie nadają, ponieważ oprócz tłuszczu zwierzęcego, zawierają oleje roślinnych oraz sporą ilość wody.
- Klaruj masło w suchym garnku lub rondelku z grubym dnem, by tłuszcz się nie przypalił. Pamiętaj, by klarować na małym ogniu.
- Najlepiej sklarować kilka kostek masła za jednym razem. Klarowanie 500 g masła trwa około 15 minut, a 1 kg 30 minut.