Ostatnio dużą popularnością cieszą się filmiki z pięknie udekorowanymi ciasteczkami… Ale czy wiecie, jak zrobić lukier, aby uzyskać tak oszałamiający efekt? Jak przygotować takie słodkości na Boże Narodzenia, Wielkanoc, walentynki czy w prezencie dla znajomego łasucha? Oto moja odpowiedź 🙂
Lukier królewski – sprawdzony przepis!
Lukier królewski do dekoracji - prosty przepis
Notatki
Przygotowany lukier biały przełóż do dwóch kokilek. Częścią lukru napełnij rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką (z małych otworem) - zacznij rysować kontury gęstszą masą, a potem wypełnij środek rzadszym lukrem.
Składniki
- 2 białka
- 400 g cukru pudru
- kilka kropel wody
Narzędzia:
- rękaw cukierniczy
- 2 kokilki
- metalowa szpilka lub dekorator do lukru
Sposób przygotowania
- Białka przełóż do miski.
- Zacznij miksować, dodając powoli przesiany wcześniej cukier puder.
- W pierwszej kolejności przygotuj lukier o najgęstszej konsystencji, który wykorzystasz do zrobienia konturów.
- Następnie dodaj kilka kropel wody, by stworzyć rzadszą masę, idealną do wypełniania całej powierzchni ciasteczka.
- Masę miksuj na wolnych obrotach przez ok. 10 minut, tak aby nie napowietrzyła się za bardzo.
Znasz już przepis na lukier królewski do pierników i tortów, a dokładniej, wiesz, jakie składniki i narzędzia są niezbędne do jego przygotowania. Ale jak dekorować ciasteczka?
Biały lukier królewski do dekoracji ciastek
Przygotowany według przepisu królewski lukier biały przełóż do dwóch pojemniczków, miseczek lub kokilek. Teraz czas przystąpić do właściwego ozdabiania! Możesz zaangażować w to całą rodzinę, bowiem dekorowanie pierników i ciastek to świetna zabawa! Idealnie do tego zadania nadaje się profesjonalny rękaw cukierniczy. Ważne, aby był on zakończony końcówką z bardzo małym otworem. Przełóż do niego część tego gęstszego lukru i delikatnie naciskając rysuj krawędzie na ciastkach. Ma być to swego rodzaju obramowanie. Następnie przejdź do wypełniania. Wybierz rzadszą masę i przygotuj odpowiednie narzędzie zdobnicze. Wypełnij środki ciasteczek lukrem królewskim i rozprowadzaj go patyczkiem do utwardzonych już brzegów.
Kolorowy lukier królewski – jak zrobić?
Wiesz jak zrobić kolorowy lukier? Uzyskać go można z naturalnych składników lub przy użyciu barwników spożywczych. Powstałą masę należy uprzednio rozdzielić do kilku pojemników. Idealnie nadadzą się do tego kokilki do zapiekania Lubiana, w których będziesz mógł przygotować także pyszne suflety. Kolorowy lukier możesz zyskać na kilka sposobów:
- Jeśli z lukrem zmieszasz kilka kropel soku z buraków, to powstanie kolor czerwony.
- Sok z czerwonej kapusty nada lukrowi odcień fioletu.
- Dodając do niego kilka kropel soku z cytryny, uzyskasz kolor ciemno różowy.
- Zieleń uzyskamy poprzez odciśnięty sok z mrożonego szpinaku.
Warto korzystać z naturalnych składników i zabarwiać nimi nasze wypieki!