W upalny dzień dla smakoszy espresso na ochłodę przychodzą lody kawowe. Z łatwością przygotujesz je w domu. Ich smak jest wyrazisty i orzeźwiający. Jak zrobić lody kawowe?
Reklama
Lody kawowe – jak je zrobić krok po kroku:
- Jeśli chcesz, aby Twoje lody pobudzały niczym mrożona kawa, wybierz tę dobrej jakości. Świetnym wyborem będzie ta marki Bialetti. Najlepszy aromat i smak wydobędziesz, zaparzając przy pomocy kawiarki Bialetti świeżo zmielone ziarna.
- Następnie gotową esencję pozostaw do całkowitego schłodzenia.
- Aby domowe lody kawowe były łatwiejsze do nakładania, wzmocnij kawową bazę odrobiną wódki.
- Kolejno ubij śmietankę na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj mleko skondensowane słodzone do masy z kawą.
- Do masy wlej espresso z alkoholem.
- Domowe lody kawowe chłódź w zamrażarce około 8 godzin przed podaniem.
Jak wzbogacić smak domowych lodów kawowych? Możesz dodać do nich bakalie i czekoladę. Podawaj z owocami, rurkami i bitą śmietaną.
Przeczytaj także: