Likier kawowy wymaga niewielu składników i pracy. Można go zrobić z dodatkiem mleka skondensowanego lub bez – w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić likier kawowy na 2 sposoby – z ziaren i espresso!
Jak zrobić likier kawowy z ziaren?
- Od rodzaju kawy będzie głównie zależał smak likieru, więc wybierz ją dobrej jakości jak kawa Bialetti.
- Jeśli chcesz zrobić likier kawowy z kawy ziarnistej, wsyp ją do słoika.
- Następnie dodaj do kawy cukier oraz spirytus.
- Pozostaw likier w ciemnym miejscu, co jakiś czas mieszając słoik, na około 2 tygodnie.
- Na koniec przefiltruj. Likier kawowy jest gotowy!
Jak zrobić likier kawowy z espresso?
- Na początek świeżo mieloną kawę zaparz przy pomocy kawiarki Bialetti.
- Dodaj cukier i ulubione przyprawy jak na przykład wanilię, cynamon, a nawet migdały.
- Połącz całość ze spirytusem i odstaw do lodówki.
- Likier kawowy będzie gotowy na następny dzień.
Przeczytaj także:
Reklama