Kruszonka to kropka nad i wielu ciast i deserów. Świetnie pasuje do szarlotki, jabłecznika, drożdżówek, ciasta drożdżowego czy zapiekanych owoców. Ja ją wprost uwielbiam i jako dziecko często skubałam ciasta obsypane kruszonką… Czy wiesz, jak zrobić kruszonkę samemu? Znasz jej różne rodzaje?
Kruszonka… Idealny dodatek do ciast, drożdżowych bułeczek i innych wypieków. Ale kruszonka może być różna! Moje ulubione rodzaje kruszonki to kruszonka kokosowa i migdałowa. Czasami tworzę też kruszonkę dietetyczną z płatków owsianych. W zanadrzu mam też przepis dla prawdziwych łasuchów – kruszonka z herbatników. Chodź poznać wszystkie sekrety domowej kruszonki!
1. Kruszonka do ciasta – proporcje
Kruszonka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Przepis podstawowy na kruszonkę składa się z mąki, masła i cukru. Ważne jest jednak, aby zachować odpowiednie proporcje pomiędzy tymi składnikami.
Wszystkie składniki należy połączyć i rozcierać palcami aż do powstania grudek. Wymieszanie składników zdecydowanie ułatwia siekacz do ciasta kruchego. Kruszonka może być zrobiona z różnych rodzajów tłuszczu: z margaryny, masła lub oleju. Jeśli zamierzasz przygotować kruszonkę z masła lub margaryny, pamiętaj, by ogrzać produkty do temperatury pokojowej.
Kruszonka na ciasto - przepis podstawowy
Notatki
Do domowej kruszonki możesz dodać również cukier waniliowy, cynamon lub kakao, które wzbogacą smak wyrobu!
Składniki
- 100 g masła/margaryny
- 100 g cukru białego/cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Ogrzej masło do temperatury pokojowej.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i pokrojone na kawałki masło.
- Ręcznie rozetrzyj wszystkie składniki, aż do powstania grudek.
- W połączeniu składników może pomóc siekacza do ciasta kruchego.
- Tak przygotowana kruszonkę wysyp na ciasto.
- Podczas pieczenia powinna przybrać złotawy kolor.
2. Kruszonka bezglutenowa z mąki kokosowej – na ciasta drożdżowe i nie tylko
Jeśli chcesz przygotować kruszonkę bezglutenową, zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki kokosowej. Jest to idealne rozwiązanie dla alergików, ale także dla osób lubiących eksperymentować w kuchni. W tym przepisie na kruszonkę proporcje składników nie ulegają zmianie. Kruszonka z mąki kokosowej ma delikatnie złocisty kolor, wyczuwalnie kokosowy smak i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju owoców oraz ciast owocowych.
3. Kruszonka owsiana bez masła, cukru i mąki – na drożdżówkę i placek
Przepis na kruszonkę dla osób dbających o linię! Jest to niewątpliwie kruszonka w wersji fit. Przygotujesz ją na bazie zmiksowanych w blenderze płatków owsianych, które łączy się z syropem klonowym, sokiem z cytryny oraz olejem kokosowym.
Jak zrobić fit kruszonkę owsianą?
- Na 1 szklankę płatków owsianych przypadają: 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny (wyciskarka do cytrusów pozwoli Ci dokładnie i szybko wycisnąć owoc) oraz 2 łyżki oleju kokosowego.
- Wszystkie składniki wymieszaj i rozdrobnij palcami.
- Przygotowaną kruszonką posyp ciasta lub owoce.
- Piecz ok. 25 minut – do uzyskania złotego koloru.
4. Kruszonka z herbatników, cynamonu i masła
Ta kruszonka idealnie smakuje z zapiekanymi owcami. Ja szczególnie upodobałam sobie taką kruszonkę w towarzystwie rabarbaru i malin. Smakuje wtedy wyśmienicie! Spróbuj! 🙂 Jest prosta w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i uwielbiana szczególnie przez dzieci.
Jak zrobić kruszonkę z herbatników?
- Aby kruszonka była idealna należy zachować następujące proporcje: jednakowa ilość herbatników i masła plus odrobina cynamonu, według uznania.
- Pokrusz herbatniki, połącz z cynamonem i masłem.
- Wyrabiaj składniki do uzyskania grudek.
- Kruszonkę zapiekaj przez około 30 minut na ulubionym placku lub deserze.
5. Kruszonka kakaowa na sernik
Kruszonka kakaowa idealnie komponuje się z sernikiem, ciastami z kremem oraz deserem lodowym. Ma mocno czekoladowy smak i ciemny kolor. Kruszonka z kakao, mąki, masła i cukru pudru jest równie prosta w przygotowaniu jak klasyczna wersja.
Jak zrobić kruszonkę kakaową?
- Podstawowe proporcje zostają bez zmian – 2 jednostki mąki połącz z 2 jednostkami masła i 1 jednostką cukru.
- Dodaj do tego kakao – 1 łyżeczka kakao na każdą szklankę mąki.
- Pozostałe czynności bez zmian – zagnieć składniki do powstania grudek.
- Kruszonka jest gotowa już po niespełna 30 minutach pieczenia, a ciasto smakuje jak z cukierni.
6. Jak zrobić kruszonkę do ciast bez piekarnika? Kruszonka z patelni
Kruszonka zrobiona na patelni z powłoką nieprzywierającą to zdecydowanie wersja dla osób nie mających talentu kulinarnego do wypieków, ale lubiących schrupać coś pysznego. Kruszonkę przygotowuje się w 10 minut, nie trzeba mieć piekarnika, ani innych sprzętów – zakładam, że patelnię ma każdy! W tym przepisie tłuszcz nie ma mieć temperatury pokojowej, masło powinno być bardzo dobrze schłodzone, a nawet zmrożone!
Jak zrobić kruszonkę z patelni?
- Schłódź masło w lodówce.
- Mąkę, masło i cukier (w standardowych proporcjach) dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię i wsyp składniki.
- Cały czas mieszaj i rozdrabniaj kruszonkę drewnianą łyżką lub łopatką.
- Masa na początku wygląda jak zasmażka, jest bardzo gęsta. Po kilku minutach zaczną robić się grudki, które będą chrupiące i pyszne.
- Skarmelizowaną kruszonkę nakładaj bezpośrednio na gotowe ciasto, deser czy owoce. Nadaje się do jedzenia na ciepło oraz na zimno.
Jak widzisz kruszonka do drożdżówki czy do ciasta nie jest wcale taka trudna w wykonaniu. Wystarczą dobre chęci i chwila czasu, a wypieki będą jeszcze pyszniejsze. Daj koniecznie znać, która kruszonka najbardziej przypadła Ci do gustu!