Chyba nie ma osoby, która nie lubi krówek. Pysze ciągutki w różnej formie – kruchej, czy z miękkim wnętrzem, mają swoich amatorów na całym świecie. Sprawdź, jak zrobić krówki!
Aby zrobić krówki w domu, zaopatrz się w odpowiednie składniki oraz naczynie. Zwiling garnki z nieprzywierającą powłoką z pewnością zdadzą ten egzamin.
Reklama
Do przygotowania krówek niezbędne są:
- 150 g masła,
- 200 g cukru,
- 200 ml śmietany kremówki,
- laska wanilii.
Podpowiadamy jak zrobić cukierki krówki!
Dla jednych najlepsze okazują się krówki miękkie, inni kochają te bardziej kruche. W zależności od upodobań zmień proporcje składników. Cukierki krówki kruche wymagają więcej cukru. Te ciągnące – nieco więcej śmietanki.
Warto pamiętać, aby wylać z garnka kilka kropel masy i sprawdzić, czy zastyga. Jeśli tak, oznacza to, że masa jest gotowa.
Sprawdź pozostałe informacje o mlecznych słodkościach:
- Dlaczego warto pić mleko? – Wartości odżywcze, witaminy i minerały
- Jak zrobić domowy jogurt w jogurtownicy?
- Jak zrobić domową masę krówkową? Masa kajmakowa bez tajemnic