Kluski kładzione są pyszne i pożywne. Stanowią doskonały dodatek do innych dań, ale mogą być też spożywane solo, z masłem lub sosem. Uwielbiają je dorośli, a także dzieci. Zastanawiasz się, jak zrobić puszyste kluski kładzione łyżką? Podpowiadamy!
Reklama
Jak zrobić kluski lane?
- Składniki do klusek kładzionych, czyli mąkę, jajko, sól i wodę, umieść w misce i rozdrobnij. Możesz to zrobić widelcem lub przyspieszyć ten etap, używając np. blendera Russell Hobbs.
- Następnie zagotuj wodę. Jeśli chcesz, żeby zagotowała się szybciej, użyj czajnika np. Russell Hobbs. Wodę warto odrobinę posolić.
- Kiedy wrząca woda jest już w garnku, należy zanurzyć w niej łyżkę, po czym nabrać nią kluskę i włożyć do wody.
- Postępuj podobnie aż do zużycia całego ciasta na kluski kładzione.
- Kluski kładzione łyżką gotują się około dwóch minut od zagotowania.
Przeczytaj także:
- Silikonowe zamienniki tradycyjnych przyborów kuchennych – co warto mieć?
- Plyndze, szagówki, ślepe ryby i parzybroda, czyli tradycyjne potrawy wielkopolskie
- Rodzaje i typy mąki oraz ich zastosowanie – Która mąka jest najzdrowsza?
- Naczynia do podawania zupy. W czym serwować różne rodzaje zupy?
- 4 sposoby na klarowny rosół – praktyczne porady