Orzeźwiająca, pyszna kawa mrożona z lodami, bitą śmietaną czy nawet bez żadnych dodatków to idealny deser na lato. Jak zrobić taką mrożoną kawę ze zwykłej kawy rozpuszczalnej, wody, mleka i kostek lodu? Przepis na frappe jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a przygotowany napój na pewno będzie smakował niczym z kawiarni!
Kawa mrożona to dokładnie cafe frappe, czyli wywodzący się z Grecji napój kawowy, który przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej, wody/mleka i lodu. Napój nie tylko dodaje energii, ale również orzeźwia w upalne dni. Kawa mrożona z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną może być pomysłem na pyszny deser. A dodatek czekoladowej polewy również osłodzi chwilę. Taką kawę możesz w prosty i szybki sposób zrobić również w swoim domu. Potrzebujesz tylko kilku akcesoriów, które Ci w tym pomogą!
Nie ma tylko jednego przepisu na kawę mrożoną „po grecku”. Frappe może przyjąć różne formy:
- frappe sketo – kawa bez dodatku cukru (kawa, woda, lód)
- frappe metrio – lekko słodzona (1 łyżeczka cukru na 1 szklankę)
- frappe glyko – mocno słodzona (3 łyżeczki cukru na 1 szklankę)
- frappe me gala – wybrany rodzaj frappe z mlekiem
W jaki sposób zrobić szybką kawę mrożoną? Przygotuj niezbędne akcesoria:
- Blender z kielichem, shaker lub słoik
- Forma do kostek lodu
- Wysokie szklanki do kawy mrożonej
Jak zrobić grecką kawę mrożoną frappe bez mleka?
Prawdziwe, greckie frappe to napój bez dodatku mleka – składa się z kawy, wody i lodu. Mimo iż nie dodajemy tu mleka, to i tak możemy cieszyć się pianką, która powstaje w wyniku potrząsania składników.
Składniki:
- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
- zimna woda – 200-250 ml (w zależności od wielkości szklanki)
- kostki lodu
- Wcześniej przygotowuję lodowe kostki w formie do kostek lodu.
- Do blendera kuchennego z kielichem wsypuję kawę rozpuszczalną i wlewam część wody.
- Miksuję składniki, aż uzyskam gęstą pianę.
- Przelewam pianę do wysokiej szklanki na frappe, dopełniam zimną wodą i dorzucam parę kostek lodu. Dolna warstwa napoju powinna oddzielić się od piany, dzięki czemu kawa będzie wyglądała naprawdę apetycznie.
- Jeśli preferujesz słodką wersję frappe, dodaj cukier już na samym początku – wsyp go do blendera razem z kawą i wodą.
Mmmm, smakuje naprawdę wyśmienicie, a co najważniejsze – orzeźwia!
Jeśli nie posiadasz urządzenia do koktajli, możesz przygotować frappe w shakerze barmańskim, a nawet w zwykłym słoiku!
Prosta i szybka kawa mrożona z mlekiem – przepis domowy:
Składniki:
- kawa rozpuszczalna – 1-2 łyżeczki
- zimna woda – 100 ml
- zimne mleko – 100 ml
- kostki lodu – parę sztuk
- cukier – 1 łyżeczka
- opcjonalnie – bita śmietana, gałka lodów, cynamon, kakao
- Kawę, wodę, mleko, lód i cukier umieszczam w naczyniu – najlepiej w blenderze do koktajli, który wyposażony jest w kielich. Można również, tak jak w przypadku poprzedniego przepisu, sięgnąć po zwykły shaker.
- Miksuję składniki, aż wytworzy się piana.
- Przelewam zawartość kielicha do wysokiej szklanki z podwójną ścianką – piana powinna oddzielić się od reszty. Szklanka z dodatkową ścianką na dłużej utrzymuje niską temperaturę napoju.
- Jeśli chcę, by kawa była prawdziwym deserem, tworzę na wierzchu górkę bitej śmietany lub wrzucam do kawy gałkę lodów waniliowych. Kawową piankę można oprószyć także cynamonem lub kakao – co, kto lubi. I najlepiej wykorzystać do tego szablony do dekoracji kawy, dzięki którym stworzymy ciekawe wzorki.
To zdecydowanie mój ulubiony napój i deser w jednym w okresie letnim! 🙂
Ten prosty przepis na kawę mrożoną pozwoli delektować się kawowym napojem w upalne dni. Pita w wysokiej szklance lub słoiku z uchem i słomką na pewno osłodzi nam dzień.
Jeśli chcesz poznać także inne rodzaje kaw, które możemy spotkać w kawiarniach, polecam Ci artykuł: 10 najpopularniejszych sposobów podawania kawy.