Hummus – co to za przysmak? Pod nazwą tą kryje się gładka pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. O miano twórców rywalizują Libańczycy i Izraelczycy. Trudno jednak wskazać konkretny kraj, bo hummus jest bardzo popularny w wielu państwach Afryki Północnej czy Kaukazu. Legenda podaje, że został pierwszy raz przygotowany w XII wieku przez sułtana Saladyna.
Hummus jest szczególnie ceniony za wysoką zawartość błonnika wspomagającego trawienie, który zapewnia przez długi czas uczucie sytości, zmniejszając potrzebę podjadania między posiłkami. Zawiera także sporo żelaza, które pomoże w walce z anemią. Dzięki temu hummus jest doskonałym składnikiem diety wegetariańskiej, który za sprawą swoich właściwości może zastąpić mięsne produkty w diecie.
Reklama
Hummus pysznie smakuje z pieczywem, słonymi przekąskami, ale może być też dodatkiem do wielu innych dań.
Jak zrobić hummus?
- Do przygotowania hummusu możesz użyć ciecierzycy z puszki lub ugotować ją samemu. Proces obróbki termicznej będzie trwał około godziny do uzyskania miękkości. Pamiętaj, żeby ciecierzycę wcześniej wymoczyć przez 12 godzin lub więcej.
- Zmiksuj blenderem ciecierzycę razem z odrobiną zalewy z puszki lub wody po gotowaniu. Znakomicie sprawdzi się do tego wytrzymały, stylowy i prosty w obsłudze Russell Hobbs Blender.
- Następnie dodaj sok z cytryny i limonki, sezam, czosnek, pastę tahini oraz oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Dopraw do smaku kuminem (kminem rzymskim) oraz solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonymi. Wykorzystaj w tym celu elektryczny, wykonany ze stali nierdzewnej Russell Hobbs młynek do soli i pieprzu, który pozwoli precyzyjnie dozować przyprawy.