Galaretka to pyszny dodatek do ciast i deserów, ale także przysmak sam w sobie. Jak zrobić galaretkę z owocami samemu? Czy galaretka domowej roboty jest równie pyszna i ma taką samą konsystencję jak ta dostępna w sklepie? Jakie owoce nadają się galaretki, a jakich lepiej unikać? Jakie akcesoria są potrzebne do zrobienia tego pysznego i zdrowego deseru?
Przygotowałam dla Was odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Przeczytajcie, a przygotowanie domowej galaretki nie będzie już dla Was wyzwaniem!
Jak przygotować domową galaretkę?
Domową galaretkę przygotować można z soku, przecieru owocowego oraz mrożonych lub świeżych owoców. Dzięki temu możemy ją zrobić zarówno latem, jak i zimą. Uwierz, jeśli raz przygotujesz galaretkę domową, już nigdy więcej nie kupisz tej dostępniej w sklepie.
- Aby przygotować domową galaretkę potrzebujesz 3 składniki: owoce, żelatynę oraz słodzik.
- Używaj 3 łyżeczek żelatyny na każde 0,5 l płynu (wody, soku).
- Jeśli chcesz, aby galaretka miała orzeźwiający posmak, dodaj soku z cytryny.
- Do galaretki możesz dodać kawałki owoców oraz ulubione bakalie.
- Gotową galaretkę podawaj z lodami, bitą śmietaną lub serkiem mascarpone.
- Mie zapomnij ozdobić deseru listkiem mięty lub startą czekoladą – pomocna okaże się tarka do czekolady!
Domowa galaretka z soku malinowego, truskawkowego, wiśniowego…
Jak zrobić domową galaretkę z soku? W tym przypadku nie ma żadnych ograniczeń smakowych – jakikolwiek sok lubisz, możesz zrobić z niego galaretkę! Warto wypróbować każdy smak, a nawet łączyć je ze sobą.
Jak przygotować galaretkę owocową z soku?
- Zalej żelatynę niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
- W tym czasie w rondelku podgrzej wybrany sok owocowy.
- Dodaj cukier lub inny słodzik do soku, podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli korzystasz ze słodzonego soku, nie ma potrzeby dosładzania go.
- Zdejmij sok z palnika i dodaj do niego żelatynę, cały czas mieszając – do połączenia składników.
- Gorącą galaretkę przelej do specjalnych foremek lub pucharków do deserów.
- Kiedy galaretka ostygnie, włóż ją do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Jak zrobić galaretkę truskawkową oraz z innych świeżych lub mrożonych owoców?
Teraz podpowiem Ci, jak zrobić galaretkę kolorową z truskawek, czerwonej lub czarnej porzeczki oraz wielu innych owoców. Do domowej galaretki świetnie nadają się takie owoce jak: truskawki, maliny, pomarańcze, owoce leśne, wiśnie, brzoskwinie, cytryna, arbuz, limonka oraz gruszki.
Uwaga! Ananas, mango, papaja oraz kiwi to owoce, których nie należy dodawać do galaretki. Zawierają enzymy, które uniemożliwiają stężenie się galaretki. Nie wybieraj ich do przygotowania galaretki domowej ani nie dodawaj do deseru z galaretką w proszku!Jak zrobić galaretkę owocową ze świeżych lub mrożonych owoców?
- Ulubione owoce umyj i usuń z nich niepożądane elementy (szypułki, ogonki, pestki).
- Przy pomocy przecieraka do owoców przygotuj owocowy mus. Jeśli przygotowujesz galaretkę z mrożonych owoców, najpierw zmiksuj je w blenderze.
- Zalej żelatynę niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
- W rondelku podgrzej 1/3 musu, odpowiednią ilość wody (według powyższych proporcji) oraz cukier.
- Następnie dodaj pozostały mus i żelatynę, dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj formy do galaretki i przelej do nich przygotowaną masę.
- Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
Domowa galaretka z owocami bez cukru
Domowy przysmak możesz przygotować również w wersji dietetycznej i zdrowszej, taki bez dodatku cukru. Możesz po prostu pominąć ten składnik, a galaretka będzie wtedy mniej słodka. Inna możliwość to dodanie miodu, ksylitolu lub innej substancji słodzącej. Świetnym rozwiązaniem jest także dodanie banana lub innych słodkich owoców, które w zupełności zastąpią cukier. Lista zamienników cukru jest o wiele dłuższa!
- Nie wiesz, co dodać do galaretki zamiast cukru? Sprawdź listę: Zdrowie zamienniki cukru!
Foremki do galaretki – jakie wybrać?
Do przygotowania domowej galaretki nie potrzebujesz żadnych specjalnych sprzętów. Podstawą jest jednak dobrej jakości forma do galaretki, która umożliwi nie tylko zmrożenie przygotowanego musu, ale także pozwoli łatwo wyjąć gotową już galaretkę. Świetnie sprawdzają się w tym przypadku foremki silikonowe, które są elastyczne i giętkie, a ponadto odporne na niskie temperatury. Koniecznie wybierz ciekawy kształt, aby Twój deser cieszył oko rodziny!
Wiesz już, jak zrobić domową galaretkę z żelatyny i owoców oraz ile tej żelatyny do galaretki owocowej należy dodać. No to do dzieła – mieszaj owoce i szukaj ulubionego smaku. Pamiętaj tylko, że nie wszystkie się nadają!