Majonez to doskonały dodatek do wielu dań. Wykonany domowym sposobem jest znacznie zdrowszy od tego kupnego. W jaki sposób zrobić gęsty majonez domowy blenderem lub mikserem? Poznaj przepisy na dobry majonez własnej roboty – taki klasyczny, dietetyczny w wersji light, a także nowoczesny majonez z awokado, kalafiora czy fasoli. Zainteresowany? Zapraszam na domowy przepis!
Najlepiej sprawdzają się dwa podstawowe sposoby na wykonanie majonezu w domu. Pierwszy to przepis na domowy majonez robiony blenderem, który przygotujemy w dwie minuty, a drugi to przepis na domowy majonez robiony mikserem – nieco bardziej wymagający i czasochłonny. Sprawdź różnicę i przekonaj się, jak najlepiej zrobić dobry, gęsty majonez w domu.
Przepis na majonez domowy z blendera
Jak zrobić majonez własnej roboty, który będzie gęsty i smaczny?
Przepis na majonez domowy robiony blenderem
Notatki
Domowy majonez to idealny dodatek do sałatek i jajek ugotowanych na twardo. Serwuj go jako dip do nuggetsów, pieczonych frytek i innych dań.
Składniki
- 1 spore żółtko jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu (białego winnego)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ciepłej wody
- odrobina soli
Dodatkowo:
- blender
- wysokie naczynie
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieść w wysokim naczynia. Olej wlej jako ostatni składnik.
- Umieść blender ręczny w naczyniu, tak by dotykał samego dna.
- Miksuj, ale nie poruszaj blenderem przez około pół minuty.
- Po tym czasie nadal blenduj, unosząc narzędzie delikatnie do góry i na dół. Majonez powinien stawać się gęsty i gładki.
- Jeśli jest za gęsty, dodaj łyżkę wody. Możesz dodać kolejne łyżki, by uzyskać pożądaną konsystencję.
- Po chwili majonez jest gotowy!
Jak zrobić domowy majonez mikserem?
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)
- 1 łyżeczka musztarady
- 1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 0,5 łyżeczki cukru
- odrobina soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
- Jajko wbij do miski i przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj musztardę i sok z cytryny lub ocet.
- Uruchom mikser na wolnych obrotach.
- Małymi porcjami, strumieniowo dodawaj olej. Możesz wykorzystać do tego butelkę na olej z dozownikiem.
- Majonez ubijaj do momentu aż będzie miał puszystą i jasną konsystencję.
- Nie śpiesz się robiąc majonez, ubijaj go długo i cierpliwie.
- Zrób w zakrętce od oleju dziurkę nożem lub innym ostrym narzędziem i w ten sposób dodawaj go do naczynia. Dzięki temu uzyskasz mały strumień. Możesz wykorzystać też wcześniej wspomnianą butelkę na olej z dozownikiem.
- Zacznij ubijanie majonezu rózgą kuchenną, dopiero później mieszaj składniki mikserem.
- Jajko przed wbiciem do miski ogrzej w ciepłej wodzie, by miało odpowiednią temperaturę.
- Kiedy majonez wymiesza się z całym olejem, mieszaj jeszcze chwilę. Im dłużej będziesz ubijać krem, tym gęstszą będzie miał konsystencję.
- Majonez mieszaj zarówno rózgą, jak i mikserem w jedną stronę, aby się nie zważył.
- Do gotowego majonezu możesz dodać więcej musztardy lub soku z cytryny, dzięki czemu zyska bardziej wyrazisty smak.
Jak widać przygotowanie majonezu mikserem wymaga cieco czasu i cierpliwości. Pominięcie któregoś z powyższych punktów grozi zważeniem się produktu. Ale mam także przepis dla tych zapracowanych, którzy nie mają tyle czasu na kulinarne eksperymenty.
Jak zrobić domowy majonez dietetyczny?
Majonez domowy w wersji light to wersja dla osób będących na diecie i liczących kalorie. Dietetyczny majonez własnej roboty zawiera około 90 kcal na 100 g produktu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na dobry majonez dietetyczny do zrobienia w domu, który nie zawiera kalorycznego oleju. Majonez jest łatwy w wykonaniu oraz bardzo lekki. Jego smak jednak delikatnie różni się od tradycyjnego.
Składniki:
- 1 jajko
- łyżka białego octu winnego
- 200 g serka wiejskiego
- łyżka musztardy
- szczypta pieprzu
- odrobina soli
Wykonanie:
- Jajko ugotuj na twardo. Jeszcze ciepłe obierz ze skorupki i pokrój.
- Do misy blendera kielichowego lub do wysokiego naczynia wrzuć pokrojone jajko, ocet, musztardę, sól i pieprz. Dodaj serek wiejski, ale bez nadmiaru rzadkiej śmietanki.
- Zmiksuj składniki blenderem kielichowym, ręcznym lub za pomocą miksera.
- Miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wegański majonez bez jajek – z kalafiora, ziemniaków lub fasoli
Wegański, domowy majonez z warzyw wykonuje się dosłownie w kilka minut! To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego przepisu na majonez własnej roboty z dodatkiem jajek. Wersję wege możesz przygotować z ugotowanego kalafiora, kilku ziemniaków lub białej fasoli.
Składniki:
- kalafior / kilka ziemniaków / 200 g białej fasoli
- 1/3 szklanki oleju
- łyżka musztardy
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Wybrane warzywa dokładnie umyj, a w przypadku ziemniaków obierz. Jeśli wybrałeś kalafior lub ziemniaki, podziel warzywa na mniejsze części. Ugotuj na miękko.
- Po ugotowaniu i odcedzeniu warzyw umieść je z kielichu blendera lub w wysokim naczyniu.
- Dodaj pozostałe składniki i zblenduj wszystko na gładką masę. Gotowe!
Jak zrobić majonez domowy z awokado?
To zdecydowanie mój ulubiony dietetyczny majonez! Ma charakterystyczny smak i świetnie pasuje do kanapek oraz sałatek. Jak zrobić wegański majonez domowy z awokado i innych składników? Łap prosty przepis!
Składniki:
- awokado
- pół ząbka czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Za pomocą obieraczki do awokado wyjmij pestkę z owocu i obierz.
- Ząbki czosnku obierz (możesz wykorzystać obierak do czosnku) i posiekaj.
- Obrane awokado i posiekany czosnek umieść w wysokim naczyniu lub kielichu blendera, dodaj resztę składników.
- Zacznij blendować, aż do uzyskania gęstej i kremowej masy.
- Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, wystarczy dodać odrobinę wody.
Majonez domowy – jak długo przechowywać?
Który przepis na majonez domowej roboty przypadł Ci najbardziej do gustu? Ja jestem zwolennikiem tego tradycyjnego, ale nie ukrywam, że od czasu do czasu przygotowuję też inne wersje domowego majonezu. Wszystkie z nich robi się naprawdę prosto i ekspresowo! Wystarczy tylko blender lub mikser, by stworzyć takie domowe przysmaki, doskonałe do sałatek, jajek na twardo i innych dań.