Ketchup to doskonały dodatek do różnych dań, ale warto przygotować własną, dużo zdrowszą wersję. Jak zrobić dobry ketchup w swoim domu i to nie tylko z pomidorów? Możesz zrealizować prosty przepis na domowy ketchup z cukinii, dyni, śliwek, jabłek i papryki!
Przetwory własnej roboty to świetna sprawa. Uwielbiam je za smak, ale i za to, że mogę przygotować je wedle swojego uznania. Mogę dodać mniej cukru, a więcej warzyw czy owoców. Mam pewność, że składniki użyte do przyrządzenia przetworu są świeże i nie ma tu żadnych sztucznych dodatków. Tak jak w przypadku domowego ketchupu z pomidorów lub innych warzyw i owoców.
Domowy keczup pomidorowy
Tradycyjny, domowy ketchup z pomidorów przekładam do słoików i otwieram, kiedy w moim menu gości pizza, zapiekanka, frytki, mięso z grilla i inne przysmaki. Przepis na domowy ketchup nie jest wcale taki trudny w realizacji. Wystarczy odpowiednia ilość dojrzałych pomidorów, cebula, czosnek, cukier, ostra musztarda (lub roztarte nasiona gorczycy), ocet jabłkowy, ostra papryka oraz pieprz i sól. Pomidory to nie tylko smaczne, ale i zdrowe warzywa, których nie powinniśmy pomijać w naszej diecie. Przekonaj się dlaczego warto jeść pomidory – poznaj ich właściwości zdrowotne i składniki odżywcze.
Jak zrobić dobry ketchup z pomidorów? Przepis podstawowy
Jak zrobić domowy ketchup nie tylko z pomidorów?
Notatki
Gotowy ketchup z pomidorów możesz przełożyć do słoików lub do butelek. Pasteryzuj ok. 10 minut w garnku, licząc czas od zagotowania się wody.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- duża cebula
- czosnek – 2-3 ząbki
- cukier – 4 łyżeczki
- ostra musztarda – 4 łyżeczki
- ocet jabłkowy lub winny – 6 łyżeczek
- ostra papryka (przyprawa) – pół łyżeczki
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz – szczypta
Sposób przygotowania
- Delikatnie natnij skórkę pomidorów i sparz je wrzątkiem. Dzięki temu z łatwością można obrać warzywa.
- Za pomocą specjalnego wycinaka do pomidorów usuń ich twarde szypułki. Pozostałą część pomidorów pokrój na mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę i czosnek, następnie drobno posiekaj i podduś na łyżce masła w garnku.
- Dorzuć pokrojone pomidory. Wszystko zagotuj, a później zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Teraz już bez przykrycia.
- Składniki z garnka przepuść przez przecierak do warzyw, dzięki czemu pozbędziesz się pestek, ale i pozostałości skórek. Warzywa przetrzyj od razu nad garnkiem.
- Garnek z przetartymi składnikami ponownie postaw na ogniu, dodaj ocet, musztardę, cukier, sól oraz szczyptę pieprzu i ostrej papryki.
- Wszystko gotuj na wolnym ogniu od 40 do 60 minut w zależności od tego, jak gęsty chcesz mieć ketchup. Im dłuższe gotowanie, tym gęstsza konsystencja. Od czasu do czasu mieszaj składniki, by nic nie przywarło do garnka.
- Lekko przestudzony ketchup zmiksuj jeszcze blenderem kuchennym, by uzyskać gładką masę.
Warto przygotować nieco więcej takiego domowego ketchupu, by mieć zapas na zimowe miesiące, kiedy to nie możemy liczyć na prawdziwie polskie pomidory o głębokim smaku. Gotowy, jeszcze gorący ketchup przelewam do wyparzonych szklanych słoików i zakręcam wygotowanymi nakrętkami. Mocno dokręcam, odwracam do góry dnem i tak zostawiam do ostygnięcia. By jeszcze bardziej przedłużyć ich datę przydatności pasteryzuję przetwory w specjalnym garnku do gotowania słoików.
- Przeczytaj więcej informacji o domowych sposobach pasteryzacji, by zrobić to właściwie – w piekarniku lub w garnku.
Domowy ketchup – przepisy nie tylko z pomidorów
Sezon na pomidory rozpoczyna się dopiero w sierpniu i wtedy to najlepiej zacząć domową produkcję pomidorowego przetworu. Ale czy wiesz, że domowy ketchup nie musi być wcale wykonany z pomidorów? Smaczny i zdrowy ketchup przygotujesz także z cukinii, dyni, papryki, a także taki z dodatkiem jabłek i śliwek. Słodko-kwaśne przetwory będą dobrze komponować się z różnym potrawami, a w tym z mięsnymi daniami. To prawdziwa gratka dla miłośników takich smaków!
Zdrowy, domowy ketchup z cukinii
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, które z umiłowaniem dodaję do różnych potraw z ryżem i makaronem. Przyrządzam z niej również warzywny bigos, a nawet spaghetti! Warto docenić jej smak, ale i właściwości. Zobacz, jakie cenne wartości i bogactwo witamin kryje się w tym warzywie: Cukinia żółta a zielona – wartości odżywcze i witaminy. Przekonasz się, że zdecydowanie warto przygotować domowy ketchup z cukinią.
Jak zrobić własnej roboty ketchup z cukinii? Główne skrzypce gra oczywiście sama cukinia – pozbawiona nasion i starta na tarce, ale towarzyszy jej koncentrat pomidorowy oraz papryka w proszku. Reszta składników jest podobna jak w klasycznym przepisie: cebula, cukier, ocet, pieprz i sól. Gotowy domowy ketchup przekładam do słoików lub do mniejszych butelek na przetwory.
Składniki:
- cukinia – 1,5 kg,
- cebula – 0,5 kg,
- koncentrat pomidorowy – 400 g (2 słoiczki)
- cukier – 0,5 kg,
- ocet 10% – 0,5 szklanki,
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka,
- papryka ostra w proszku – 1 łyżeczka,
- sól.
Wykonanie:
- Cukinię i cebulę obierz. Za pomocą łyżeczki wydrąż nasiona z cukinii. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekaj.
- Poszatkowane warzywa zasyp 2 łyżkami soli i odstaw na parę godzin.
- Przełóż zasolone warzywa do garnka, dodaj cukier i gotuj 15-20 minut. Mieszaj, by składniki się nie przypaliły.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę w proszku, pieprz do smaku i ocet.
- Gotuj wszystko jeszcze kilkanaście minut, na koniec zmiksuj składniki ręcznym blenderem.
- Jeszcze gorący ketchup z cukinii przełóż do wyparzonych słoików lub butelek.
Wyrazisty domowy ketchup z dyni – idealny na zimę
Sezon na dynię trwa zazwyczaj od września do listopada (do pierwszych przymrozków). Jesienne miesiące to najlepszy czas, by zabrać się za przetwory z dyni. Wśród domowych przetworów może znaleźć się także ketchup! Właśnie tak. Jego smak sprawia, że jest świetny jako sos do pizzy, lasagne i makaronu. W jaki sposób zrobić domowy keczup z dyni? W bardzo podobny jak ten klasyczny, pomidorowy.
Domowy ketchup z dyni to bardzo prosty w wykonaniu przepis – pokrojoną w kostkę dynię, poszatkowaną cebulę i posiekaną paprykę należy przesypać solą i odstawić na parę godzin. Składniki przełożone do garnka gotuję na wolnym ogniu, aż staną się miękkie.
Składniki:
- dynia – 1,5 kg miąższu,
- cebula – 0,5 kg,
- papryka czerwona – 0,5 kg miąższu,
- sól – 2 łyżki do posypania,
- przecier pomidorowy – 2 łyżki,
- ocet – 3/4 szklanki,
- cukier – 1,5 szklanki,
- suszona bazylia – 1 łyżka,
- pieprz – 1 łyżeczka,
- papryka słodka – 1 łyżeczka,
- papryka ostra – szczypta,
- czosnek – 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki, w zależności od preferencji.
Wykonanie:
- Dynię pokrój w kostkę i zasyp 1 łyżką soli. Odstaw na godzinę.
- Cebulę i paprykę poszatkuj, zasyp 1 łyżką soli i również odstaw na godzinę.
- Po tym czasie podsmaż cebulę w garnku, dodaj paprykę oraz dynię. Duś pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.
- Zblenduj składniki blenderem. Dodaj przecier pomidorowy, cukier, słodką i ostrą paprykę, wyciśnięty czosnek i pieprz do smaku. Zagotuj i dopiero wtedy dodaj ocet.
- Gotuj wszystko jeszcze ok. 20 minut.
- Gotowy ketchup z dyni przełóż do wyparzonych słoików lub butelek.
Domowy ketchup z jabłkami (ale i z pomidorami!)
Domowy keczup jabłkowy to przepis bardzo podobny do tego z wykorzystaniem samych pomidorów. Na czym polega różnica? Do pokrojonych pomidorów i posiekanej cebuli dodaję również pokrojone w plasterki jabłka (pozbawione gniazd nasiennych). Podlewam niewielką ilością wody, gotuję wszystko do miękkości, miksuję blenderem i przepuszczam przez maszynkę do pomidorów, by pozbyć się pestek i skórek. Dodaję pozostałe przyprawy – z jabłkami bardzo dobrze komponuje się także cynamon, dlatego dorzucam łyżeczkę tej korzennej przyprawy. Gotuję, aż ketchup nabierze gęstej konsystencji.
Jeszcze gorący przelewam do słoików na przetwory, zakręcam i stawiam do góry dnem. Słoiki oznaczam później ozdobnymi etykietami na przetwory, by pamiętać, kiedy zostały przygotowane i co właściwie się w nich znajduje. Domowy ketchup z jabłkami ma owocowy posmak. Pasuje do wieprzowiny, drobiu (kurczaka, kaczki), a także do wędlin i serów.
Składniki:
- jabłka – 1 kg,
- pomidory – 4 kg,
- cebula – 1 kg,
- ocet – 180 ml,
- cukier – niepełna szklanka,
- ostra musztarda – 10 łyżek,
- sól – 2 łyżki,
- ostra papryka w proszku – 1 łyżeczka,
- słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka,
- pieprz – 1 łyżeczka,
- cynamon – 2 łyżeczki.
Wykonanie:
- Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne za pomocą drylownicy do jabłek. Cebulę poszatkuj.
- Pomidory, jabłka i cebulę przełóż do dużego garnka, duś pod przykryciem, a gdy staną się miękkie zblenduj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 50-60 minut.
- Dodaj pozostałe składniki – cukier, ocet, ostrą musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, możesz nawet ponownie zblendować składniki.
- Jeszcze gorący ketchup przełóż do wyparzonych słoików lub butelek.
Ciekawy przepis na domowy ketchup ze śliwkami
Do wykonania ketchupu śliwkowego najlepiej wykorzystać śliwki węgierki. Taki wyrób w wersji wytrawnej będzie doskonały jako sos do mięs, wędlin oraz codziennych kanapek. Oprócz samych śliwek potrzebna będzie również ostra papryczka, która nada ketchupowi wyrazistego smaku, a także tradycyjnie już – ocet, cukier, czosnek i sól. Jeśli chcesz, możesz dodać do przepisu także pomidory, ale pamiętaj, by przetrzeć je przez sito.
Składniki:
- śliwki – 2 kg,
- ostra papryczka chili – 7 małych sztuk,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- ocet – 3/4 szklanki,
- cukier – 1,5 szkl (300 g)
- sól – 2 łyżki.
Wykonanie:
- Śliwki umyj i usuń z nich pestki za pomocą drylownicy do śliwek.
- Papryczkę i obrany czosnek drobno posiekaj.
- Śliwki, papryczki i czosnek przełóż do garnka i smaż na wolnym ogniu 2-3 godziny.
- Dodaj cukier i wymieszaj, by się rozpuścił. Dosyp soli. Dolej ocet. Gotuj 1 godzinę.
- Po przestudzeniu składników, zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
- Gotowy ketchup ze śliwek z dodatkiem papryczki przełóż do słoików lub butelek.
W jaki sposób zrobić ketchup domowy z papryki?
Ketchup paprykowy z powodzeniem może zastąpić klasyczną wersję pomidorowego przetworu. Szczególnie polecam go do dań z grilla jako alternatywa dla sklepowych sosów ze sztucznymi dodatkami. Do przygotowania ketchupu paprykowego będzie potrzebna oczywiście papryka – czerwona oraz chili. Pomidorowy posmak zyskamy dzięki dodaniu koncentratu pomidorowego. W przepisie należy uwzględnić także czosnek, cukier, ocet, sól.
Składniki:
- papryka czerwona – 3 kg,
- papryczka chili – 150 g,
- cukier – 0,5 kg,
- olej – 1,2 szklanki,
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki,
- główka czosnku,
- ocet 10% – 1,5 szklanki,
- sól – 2 łyżki,
- suszone zioła prowansalskie – 1 łyżka.
Wykonanie:
- Czerwoną paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne za pomocą nożyka do papryki. Chili również obierz, przekrój na pół i wydrąż nasiona (najlepiej robić to w rękawiczkach, ze względu na ostrość składnika). Ząbki czosnku obierz.
- Papryki pokrój na mniejsze kawałki i wraz z czosnkiem zmiel w maszynce do mięsa.
- Składniki przełóż do garnka, dodaj ocet, koncentrat pomidorowy, sól, cukier i zioła prowansalskie. Gotuj 1 godzinę i mieszaj, by produkty się nie przypalały.
- Dodaj olej i gotuj jeszcze kilkanaście minut.
- Rozlej do słoików lub butelek (wcześniej wyparzonych).
Domowy ketchup z różnych warzyw i owoców jest doskonały dla dzieci i dla dorosłych. Sprawdzone składniki sprawiają, że taki wyrób jest aromatyczny, smaczny i zdrowy! Warto dodawać go do różnych potraw mięsnych, dań z grilla, frytek, pieczonych ziemniaków, a nawet zwykłych kanapek.