Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim upały i słoneczne dni. Szukamy wtedy orzeźwienia i chętnie sięgamy po domowe lody na patyku lub z maszyny. Zarówno lody na mleku, jak i zdrowe sorbety umilają nam chwile spędzone na świeżym powietrzu. Niestety, w wielu kupnych przysmakach kryją się barwniki, konserwanty i dużo cukru. Zastanawiacie się, jak zrobić lody jak dawniej we własnym domu? Mam dla Was kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie tych pyszności dla całej rodziny.
Domowe lody mają zdecydowaną przewagę nad tymi kupnymi! Możesz przygotować dokładnie taki smak, na jaki masz ochotę, a ponadto domowe desery lodowe będą składały się tylko z takich produktów, które sam wybierzesz – bez żadnych konserwantów, barwników i ulepszaczy. Czasem wystarczy jedynie mleko i owoce, by wyczarować prawdziwie orzeźwiające przysmaki! Jak zrobić domowe lody jak za dawnych lat? Możesz na trzy podstawowe sposoby:
- z wykorzystaniem maszynki do lodów,
- z wykorzystaniem foremek do lodów na patyku,
- z wykorzystaniem sorbetiery.
1. Domowe lody z maszynki, czyli przysmak gotowy w kilkanaście minut!
Maszynka do robienia lodów domowych to ulubione urządzenie AGD moich dzieci. Dobrze wiedzą, że jej wyciągnięcie z szafy oznacza pyszne lody w kilkanaście minut. Moim faworytem w tej dziedzinie jest maszyna do lodów Ariette Party Time, która sprawdza się na każdych urodzinach, a także w zwykły letni weekend. Wkładam do niej tylko sprawdzone, świeże składniki, a ona przygotowuje pyszne lody bez chemii i sztucznych dodatków. Lodziarka posiada dwa pojemniki, dzięki czemu można przygotowywać dwa smaki lodów jednocześnie! Lody z maszynki do lodów znikają w mgnieniu oka, a ja mam pewność, że daję dzieciom zdrową przekąskę.
Jak zrobić domowe lody z maszynki?
Każda maszynka do lodów działa podobnie. Maszynka posiada wkład mrożący, a w tym przypadku są to dwa pojemniki mrożące, które przed użyciem powinny zostać zamrożone w zamrażarce – na co najmniej 12 godzin. Po każdym użyciu i umyciu pojemników, możesz je ponownie włożyć do zamrażalnika i wyjąć dopiero wtedy, gdy najdzie Cię ochota na domowe lody z maszynki!
- Przygotuj bazę do lodów (np. 200 ml śmietany, 300 ml mleka, 50 gram kakao, 70 gram cukru, 2 jajka, esencja waniliowa). Jeśli chcesz przygotować lody owocowe, większe owoce pokrój na małe kawałki, a nawet zmiksuj w blenderze.
- Mieszankę składników schłódź w lodówce ok. 3 godzin.
- Zamontuj pojemniki (lub wkład) mrożące w korpusie maszyny.
- Do pojemników włóż mieszadła.
- Nałóż pokrywkę i zablokuj ją.
- Dopiero po złożeniu maszyny, możesz ją podłączyć do kontaktu i włączyć odpowiednim przyciskiem.
- Przez specjalne lejki lub odpowiedni otwór wlej przygotowaną mieszankę do pojemników.
- Maszynka powinna pracować przez 30-40 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów.
- Nie przerywaj pracy maszyny!
- Na kilka minut przed zakończeniem pracy urządzenia, możesz dodać do lodów twardsze składniki, takie jak orzechy, kolorową posypkę, wiórki czekolady.
- Wyłącz urządzenie i dopiero wtedy wyjmij pojemniki z gotowymi lodami.
- Przygotowane w ten sposób lody możesz wyjadać prosto z pojemnika! Lub przełożyć je do pucharków.
2. Jak zrobić domowe lody na patyku? Prosty przepis
Dobra maszynka do lodów jest świetnym, ale trochę kosztownym rozwiązaniem. Jeśli chcesz przygotować domowe lody dla dzieci, ale masz mniejszy budżet, możesz sięgnąć po foremki do lodów na patyku. Zarówno te silikonowe, jak i plastikowe sprawdzają się świetnie. Zastanawiasz się z czego zrobić lody w domu? Najlepiej przygotować je na bazie śmietany kremówki, jogurtu lub mleka, odrobiny cukru i wybranych owoców. Później wystarczy przelać masę do wybranej foremki, która może być wykonana z plastiku lub silikonu. Taką formę wkładasz do zamrażalnika, odczekujesz kilka godzin i gotowe! Domowe lody w foremkach robią wrażenie na dzieciach, ponieważ często mają ciekawe kształty i pobudzają ich wyobraźnię. Lody w kształcie serc, parasolek, żółwika, ananasa, kaktusa czy truskawki to tylko jedne z wielu przykładów!
Jak zrobić lody na patyku w foremce?
- Przygotuj masę na lody, np. na bazie jogurtu naturalnego, zblendowanych owoców i odrobiny cukru.
- Przelej przygotowaną masę do wybranych foremek na lody.
- Włóż zatyczki/patyczki.
- Schowaj foremki z masą do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyjmij i ciesz się smacznymi, lodowymi przekąskami!
3. Zdrowo, smacznie i dietetycznie, czyli domowy sorbet!
Często zastanawiamy się, czy lody tuczą? Czy są zdrowe? Dla wszystkich dbających o linię i zdrowe odżywianie polecam sorbety. Ich skład opiera się głównie na owocach – sorbety są lekkie i z pewnością nie zaburzą ściśle przestrzeganej diety. Poza tym, pamiętaj, że dobre jakościowo lody mogą być źródłem witamin, takich jak witamina A, B, C, a także wapnia. Zatem jak zrobić sorbet w domu? Możliwości są dwie! Możesz wykorzystać foremki do lodów na patyku, o których wspomniałam wyżej lub wybrać bardziej nowoczesne rozwiązanie, jakim jest sorbetiera. Naczynie to pozwala przygotować pyszne sorbety owocowe, a także koktajle i jogurty – jednym słowem wszystko to, po co często sięgamy będąc na diecie. Dzięki sorbetierze bez dużego wysiłku przygotujesz wiele zdrowych pyszności dla całej rodziny.
Jak przygotować domowy sorbet w sorbetierze?
- Włóż wkład chłodzący na 8-18 godzin do zamrażalnika.
- Zmrożony wkład umieść w kubku sorbetiery.
- Przelej do wkładu przygotowane składniki, np. zblendowane owoce z dodatkiem cukru.
- Mieszaj składniki długą łyżeczką dołączoną do sorbetiery.
- Przelana do wkładu masa powinna zacząć się zamrażać na Twoich oczach!
- Gotowego sorbetu nie musisz przekładać do innego naczynia – jedz prosto z sorbetiery.
Pucharek, łyżeczka do lodów, gałkownica… czyli jak podawać lody w domu?
Wiesz już, jak zrobić domowe lody w maszynce, bez maszyny, a także jak zrobić domowy sorbet lodowy. Teraz zastanów się, jak ładnie podać lody, aby oczarować gości i domowników. Lody robione w domu potrzebują specjalnej oprawy, która sprawi, że będą wyglądały jak te serwowane w najlepszych cukierniach. Akcesoriów do lodów jest na rynku sporo, ale co tak naprawdę jest nam potrzebne?
- Gałkownica do lodów – czyli po prostu łyżka do nakładania lodów. Zdecydowanie polecam stalowe, które służą przez długi czas, nie zachodzą w żadne reakcje z nakładanym jedzeniem i są odporne na uszkodzenia. Ja używam jej także do nakładania puree ziemniaczanego i wielu innych warzyw gotowanych.
- Pucharki do lodów i deserów – wybór przeogromny. Pucharki do lodów plastikowe świetnie sprawdzają się dla dzieci. Są kolorowe i odporne na stłuczenia – jednym słowem idealne 🙂 Dla pozostałych gości polecam pucharki do lodów marki Krosno. Są eleganckie, wykonane z najwyższej jakości szkła, a przede wszystkim produkowane w Polsce!
- Łyżeczki koktajlowe do lodów i deserów – świetne rozwiązanie. Posiadają długie uchwyty, dzięki czemu nawet najwyższy pucharek nie będzie stanowił problemu. Dla dzieci genialnie sprawdzają się plastikowe łyżeczki do lodów.
Jestem pewna, że teraz bez problemu zrobicie lody wodne i śmietankowe, jak z kawiarni. Myślę, że jesteśmy gotowi na lato i upalne dni 🙂 Ciekawi mnie jakie są inne, sprawdzone przez Was metody na ochłodzenie. Czekam na komentarze i zdjęcia Waszych lodowych przysmaków, a także wielu innych.