Jak zrobić dobry sos do sałaty? Jaki dip pasuje do kurczaka i makaronu, a jaki będzie najlepszy do podkreślenia smaku pizzy? Poznaj 5 sprawdzonych przepisów na pyszne sosy do popularnych dań.
Sos jest kulinarnym zwieńczeniem praktycznie każdego dania. Nadaje on potrawie soczystości, podkreślając jej smak i aromat, a niekiedy także podnosi jej wartość odżywczą i kaloryczność. Zamiast kupować gotowe, sklepowe produkty, warto pokusić się o przygotowanie pysznych sosów we własnym domu!
Trochę historii…
Cytując za encyklopedią „sos to gęsty płyn tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu”. Pierwsze wzmianki o użyciu sosu zapisane są już na kartach historii starożytnych Rzymian i pochodzą z 200 r. n. e., zaś w Polsce pojawiły się dopiero w średniowieczu i były to w przeważającej większości sosy kwaśne bowiem sporządzane na bazie octu. Dopiero w renesansie nastąpiła lekka modyfikacja sosów poprzez dodanie do nich przypraw korzennych.
1 Sos beszamelowy – przepis
- 40 g mąki,
- 25 g masła,
- 0,5 l ciepłego mleka,
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Jak uzyskamy gładką masę, dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Ścieramy gałkę muszkatołową w specjalnym młynku do gałki, dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryby: mintaj, dorsz, sola, halibut
Zapiekanki makaronowe i lasagne
Warzywa: brokuły, cykoria, marchewka, kalafior, szparagi
2 Jak zrobić sos czosnkowy? Idealny do pizzy!
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 4 małe ząbki czosnku
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na kilkanaście minut. Sos podaje się w dipówkach.
Mięso: kurczak, wołowina
Dania z grilla
3 Sos tatarski – do mięsa i nie tylko
- 1,5 szklanki majonezu
- Słoik pieczarek marynowanych
- 100 g korniszonów
- 4 jajka
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz
Żółtka ucieramy z musztardą i majonezem. Następnie dodajemy drobno pokrojone korniszony, białka i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Sos podajemy w sosjerce.
Jajka
Zimne mięso: schab, wołowina, cielęcina
Ryby i owoce morza
4 Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu?
- 1 puszka pomidorów
- Pół małej cebuli
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki cukru
- Łyżka masła
- Sól, pieprz, oregano
Podsmażamy na patelni cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, następnie przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy masło i miksujemy blenderem na gładką masę. Sos nakładamy za pomocą nabierki.
Gołąbki, pulpety mielone
Kluski
5 Jak zrobić sos winegret z musztardą? Prosty przepis
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Ocet mieszamy z musztardą i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodać olej i wymieszać w shakerze do sosów i dressingów. Sos dodawać do sałatki bezpośrednio przed dodaniem lub podawać na stół osobno w butelce z dozownikiem.
Znacie już moje ulubione rodzaje sosów do mięs, makaronów i sałatek. Mam nadzieję, że i Wam przypadną one do gustu, bo są szybkie i łatwe w wykonaniu. Pochwalcie się koniecznie, jakie sosy Wy najczęściej przygotowujecie dla swoich rodzin. Czekam na Wasze przepisy!