Rogaliki czy ślimaczki z ciasta francuskiego to idealne przekąski na szybko… Ale czy wiesz, w jaki sposób zrobić domowe ciasto francuskie krok po kroku? Choć cały proces może wydać się dość skomplikowany, to w rzeczywistości nie jest taki trudny. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość! Zobacz porady, jak zawijać ciasto francuskie i jak długo piec, by wyszło idealnie. Poznaj przepis na domowe ciasto francuskie, które możesz zrobić samemu!
Przepis na domowe ciasto francuskie - krok po kroku
Persons
500
Notatki
Przekąski z ciasta francuskiego najlepiej piec ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Reklama
Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml zimnej wody
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
- W rondelku rozpuść 50 g masła. Sól wymieszaj z wodą aż do jej rozpuszczenia.
- Do miski wsyp mąkę, dolej wodę z solą i rozpuszczone 50 g masła. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Na stole rozłóż stolnicę, podsyp mąką i wyłóż na nią przygotowaną masę. Wyrób ciasto.
- Lekko spłaszcz ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie masła
- Pozostałe 200 g masła utrzyj drewnianą kulą (najlepiej w makutrze) na gładką masę.
- Taką maślaną masę włóż pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia (wyłóż masło na jeden większy kawałek pergaminu i nakryj drugim).
- Rozwałkuj masło ukryte pomiędzy papierem na prostokąt o grubości 2-3 cm i włóż do lodówki, by stężało (na 1-2 godziny).
Ciasto + masło
- Po upływie 2 godzin wyjmij ciasto owinięte w folię spożywczą z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej moką na kwadrat o maksymalnej grubości 2 cm. Wałkuj tak, by środek ciasta był grubszy niż boki.
- Wyjmij z lodówki schłodzone, owinięte w pergamin masło i ułóż je na środku ciasta (bez pergaminu).
- Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą, tak by uformować kopertę, w środku której będzie znajdowało się masło.
- Rozwałkuj kopertę z ciasta i masła na dłuższy prostokąt. (Ciasto ma być 3 razy dłuższe niż szersze).
- Złóż przygotowane ciasto na 3 części. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Wałkowanie i chłodzenie ciasta
- Wyjmij ciasto z lodówki, obróć o 90° i rozwałkuj na długi prostokąt, na stolnicy posypanej mąką. Płat ciasta złóż ponownie na 3 części i włóż do lodówki na godzinę. Powtórz czynność jeszcze 6 razy, za każdym razem przekładając ciasto do lodówki na 2 godziny.
Ciasto gotowe do pieczenia
- Ufff! Ciasto jest już gotowe, by rumienić się w piekarniku. Przed pieczeniem rozwałkuj je na grubość około 4 mm.
Domowe ciasto francuskie – składniki
- 200 g masła + 50 g masła do rozpuszczenia w rondelku,
- 100 ml wody.
- pół łyżeczki soli,
- 200 g mąki pszennej.
Ciasto francuskie krok po kroku – przepis podstawowy
Ciasta typu francuskiego wyróżniają się charakterystyczną, warstwową strukturą oraz głęboko maślanym smakiem. Oto wielokrotnie sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto francuskie.
Krok 1Wodę z solą mieszamy w szklance do rozpuszczenia. 50 g masła roztapiamy w rondelku. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy do niej wodę z solą oraz rozpuszczone masło. Zagniatamy za pomocą siekacza do ciasta lub ręcznie, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Krok 2Pozostałe masło ucieramy drewnianą kulą na gładką masę. Wkładamy pomiędzy folię spożywczą lub papier do pieczenia (Układamy na jednej warstwie i przykrywamy drugą warstwą folii lub pergaminu). Następnie wałkujemy na grubość 2 cm i odkładamy do lodówki. Krok 3Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Środek ciasta zostawiamy trochę grubszy niż jego boki. Następnie wkładamy na środek schłodzone w lodówce masło, tak aby po bokach wystawało ciasto. Wystające boki zawijamy i łączymy ze sobą nad masłem, tworząc kopertę. Krok 4Ciasto z masłem w środku wałkujemy w jedną stronę, aż uzyskamy prostokąt, którego długość będzie 3 x większa niż szerokość.Rada
Praktycznym trickiem, który ułatwi wałkowanie ciasta francuskiego, jest użycie wałka termicznego wypełnionego zimną wodą i delikatnie schłodzonego w lodówce.
Ciasto francuskie – pieczenie
Ciasto francuskie najlepiej piec nie dłużej niż 15 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 190-200 stopni Celsjusza. Czas i temperatura może być różna, w zależności od tego, jakie składniki wykorzystamy do przygotowania przekąsek z ciasta francuskiego.
Wiecie już wszystko, aby przygotować ciasto francuskie. Ciekawa jestem z czym je przygotujecie i jaki jest Wasz pomysł na ciasto francuskie. Podzielcie się ze mną swoimi przepisami!
- Ja swoje pomysły na przekąski z ciasta francuskiego, podrzucam tutaj: 5 sposobów na przekąski z ciasta francuskiego.