Dobre ciasto drożdżowe jest niezwykle wilgotne i pyszne, ponadto uchodzi za jedno z najbardziej lekkostrawnych. Jego przygotowanie nie jest jednak łatwe i szybkie, szczególnie dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni. Mam jednak sprawdzone sposoby na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje! Wyróżnia się ono niską zawartością cukru oraz tłuszczu, a także uniwersalnością wykorzystania do różnego typu wypieków (słodkich oraz wytrawnych). Na pewno przypadnie Ci do gustu!
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy
Puszyste ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
Składniki
- 200 ml mleka
- 90 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 3 duże jajka
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
Sposób przygotowania
Przygotowanie rozczynu
- Za pomocą przesiewacza przesiej około 1/5 mąki i rozprowadź w ciepłym mleku (ale nie gorącym!).
- Dodaj rozpuszczone w cukrze drożdże.
- Całość odstaw pod przykryciem na około 20 minut.
- Dobrze przygotowany rozczyn powinien mieć dość gęstą konsystencję, a w trakcie wyrastania ma dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Przygotowanie ciasta
- Pozostałą mąkę przesiej.
- Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do nich sól (oraz aromaty do ciasta, jeżeli ich używamy).
- Z białek ubij rózgą pianę i rozpuść masło.
- Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, żółtka oraz pianę z białek.
- Połącz składniki i dokładnie wyrabiaj, wlej roztopione masło.
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie ciasta
- Wlej masę do połowy wysokości formy.
- Nagrzej piekarnik do 180°C-220°C.
- Wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Połączone składniki należy dobrze wyrobić i dodać do nich roztopione masło lube margarynę. Ciasto mieszaj bardzo delikatnie – tak aby wchłonęło cały tłuszcz. Wyrabianie ciasta drożdżowego kontynuuj do momentu, w którym widoczne zaczną być małe pęcherzyki powietrza. Wyrobioną masę przykryj i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe – czas i temperatura pieczenia
Jak piec ciasto drożdżowe? Przede wszystkim pamiętaj, że formę do pieczenia należy wypełnić ciastem do połowy jej wysokości (a w przypadku bardzo luźnej konsystencji ciasta nawet do 1/3). To teraz pozostaje tylko określić, ile czasu i w jakiej temperaturze powinno się piec ciasto drożdżowe? Otóż ciasta drożdżowe wypieka się w temperaturach od 180 do 220°C. Pieczenie ciasta drożdżowego kontynuuj do momentu, gdy dobrze wyrośnie, uzyska złoty kolor i będzie odstawać od formy. Trwa to zazwyczaj około 35 minut, ale dla pewności warto wykonać test drewnianego patyczka. Jeżeli po zanurzeniu w cieście będzie suchy, to ciasto ze spokojem możesz już wyjmować z piekarnika.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe przed i po upieczeniu?
Jeśli zastanawiasz się, czy ciasto drożdżowe można mrozić, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Tak! Zarówno przed, jak i po upieczeniu. Jeśli zdecydujesz się na zamrożenie surowego ciasta, to podczas rozmrażania podwoi ono swoją objętość. Po wyrośnięciu postępuj identycznie jak ze świeżym ciastem i piecz zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
Natomiast upieczone już ciasto zamróź owinięte w folię i tak samo je rozmrażaj, aby zapobiec jego wysychaniu. Zarówno surowe, jak i upieczone ciasto można przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Przepis na ciasto drożdżowe… nietradycyjnie
- 4, 5 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 10 dkg. drożdży,
- szczypta soli.
Znane jako ciasto drożdżowe „dla leniwych”, ponieważ nie wymaga dużych zdolności kulinarnych i zaangażowania. Udaje się zawsze i jest bardzo proste w przygotowaniu. Aby je przygotować wrzuć do dużej miski kuchennej kolejno: drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej i podgrzane mleko. Następnie przykryj to przesianą mąką z solą. Miskę nakryj ręcznikiem kuchennym lub lnianą ściereczką i odstaw na 3,5 godziny. Po upływie tego czasu, składniki wymieszaj i przelej do formy i wymiarach 30 cm x 26 cm. Dodaj owoce i piecz zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 szklanka mleka,
- 90 ml oliwy,
- 3,4 łyżki miodu lub cukru,
- 10 g suszonych drożdży,
- szczypta soli.
Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj w misce, następnie dodaj podgrzane mleko i oliwę. Wyrób ciasto, odstaw na ok. 1 godzinę i przelej do formy o wymiarze 30 x 26 cm. Na wierzchu ciasta możesz ułożyć ulubione owoce i posypać wszystko kruszonką – pamiętaj jednak, aby wyłożyć formę papierem do pieczenia, by kwaśny odczyn owoców nie uszkodził powłoki formy. Następnie piecz ciasto zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
- 0,5 kg mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 25 g drożdży,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 1 białko,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli.
Wymieszaj drożdże, podgrzane mleko, łyżeczkę cukru oraz odrobinę mąki i odstaw do wyrośnięcia. Osobno wymieszaj jajka z żółtkami, z pozostałym cukrem i łyżeczką mleka. Dopiero po wyrośnięciu wymieszaj obie masy, wyrób i ponownie odstaw. Ciasto przełóż do formy lub keksówki i piecz.
Ciasto drożdżowe domowe jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe oraz dietetyczne. Jak widzisz, przygotować można je na wiele sposobów, zarówno bardziej wymagających, jak i prostych. Ciekawa jestem, jakie wyroby z ciasta drożdżowego królują w Waszym domu. Tradycyjne ciasto? A może małe drożdżowe bułeczki? Pochwalcie się swoimi przepisami!