Co znaczy „al dente”? Termin ten dosłownie tłumaczymy jako „niedogotowany”, a pochodzi z języka włoskiego. Przyjmuje się, że makaron ten jest niezbyt miękki, lekko twardy. Dzięki temu po dodaniu do sosu wchłonie go i będzie miał bogatszy smak.

Ile gotować makaron al dente? Na opakowaniu każdego makaronu podany jest czas gotowania. Jednak nie zawsze korzystamy z kupnych wersji, wówczas należy wiedzieć, jak ugotować makaron al dente. Wiele zależy od jego grubości, wielkości oraz typu. Jednak istnieje uniwersalny sposób, który pozwoli dostosować czas do różnych rodzajów pasty.

Reklama

Jak więc ugotować idealny makaron al dente?

  1. Garnek dobieramy do makaronu – np. do spaghetti lepszy będzie węższy, ale wysoki, a do penne czy fusilli może być już niski. W ofercie Zwilling garnki sprawdzą się do ugotowania każdego rodzaju makaronu.
  2. Uwaga!Wody nie może być za dużo, ani za mało. Ważne są proporcje – na 100 g makaronu potrzeba 1 litr wody.
  3. Wstawiamy garnek z wodą na kuchenkę i czekamy, aż zacznie wrzeć.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej sól. Bardzo poręczne do tego są młynki do soli i pieprzu Russell Hobbs.
  5. Makaron należy umieścić w gotującej się, osolonej wodzie.
  6. Następnie musimy odczekać od 4 do 12 minut, często mieszając makaron. Wszystko zależy od jego rodzaju. Najlepszym sposobem sprawdzania, czy makaron jest już al dente, jest użycie widelca.
  7. Na koniec należy odcedzić makaron.

Tak przygotowany makaron al detne podawać można z sosami lub parmezanem. Wszystkie składniki wymieszać można w jednym naczyniu np. garnku, w którym gotowaliśmy makaron i od razu serwować danie.

Ocena: 2.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...