Karp smażony to nieodłączna część wigilijnego stołu. Tradycyjna i pyszna potrawa, którą przygotujesz w kilka chwil. Wspaniale smakuje na ciepło i zimno. Poznaj kilka wskazówek o tym, jak smażyć karpia, aby był soczysty i pachnący.
Jak smażyć karpia krok po kroku?
- Na początku pokrój rybę i zamarynuj w cebuli. Następnie odstaw karpia do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia dokładnie opłucz i osusz rybę.
- Tuż przed smażeniem karpia przypraw i obtocz go w mące.
- Nim rozpoczniesz smażenie karpia, zaopatrz się w dobrej jakości patelnię z powłoką nieprzywierającą. Tradycyjne lub grillowe patelnie Zwilling sprawdzą się świetnie.
- Kolejno rozgrzej olej i ułóż kawałki karpia – musi skwierczeć!
- Jak długo smażyć karpia, aby był dobrze usmażony, ale nie suchy? Optymalny czas to 6-7 minut z każdej strony.
- Po ściągnięciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu z usmażonego karpia przy pomocy papierowych ręczników.