Jak wynika z raportu KPMG Polacy coraz częściej wybierają wino i wypijają go średnio 7 litrów rocznie każdy. Serwując je gościom często zastanawiamy się jakie kieliszki do jakiego wina są odpowiednie, do czego podawać czerwone wino, jakie wino wybrać i jaka jest odpowiednia temperatura serwowanego wina. Często też posiadamy w domu wiele akcesoriów do wina i zastanawiamy się jak ich używać. Dziś służę pomocą i odpowiedzią na wszystkie nurtujące Was pytania z tej dziedziny.
Kieliszki do wina – jakie do czego?
Uwielbiamy zarówno czerwone wino słodkie, jak i półsłodkie, a także wytrawne. Nie wiemy jednak jakie kieliszki do jakiego wina kupić i jak pić czerwone wino, aby zachwycić gości profesjonalizmem? Komplet kieliszków do wina to podstawowy element wyposażenia każdego barku. Nie bez powodu kształt kieliszka, w jakim spożywamy trunek jest bardzo ważny. Odpowiedni kieliszek powinien być stosunkowo duży i mieć brzuchatą czaszę. Im starsze wino tym kształt bardziej uwypuklony.
Najlepsze kieliszki do wina czerwonego to duże kieliszki, które umożliwiają stykanie się wina z powietrzem na jak największej powierzchni. To jakby otwiera trunek i wydobywa jego aromat. Bardzo popularne są kryształowe kieliszki do wina, które elegancko prezentują się na stole już od wielu pokoleń. Ja natomiast najbardziej cenię sobie kieliszki do wina czerwonego Krosno – to porządna polska marka, charakteryzująca się najwyższą jakością szkła. Niezależnie do marki i typu, pamiętajmy, aby zestaw kieliszków do wina, jaki podajemy na stół był umyty w delikatnym detergencie i odpowiednio osuszony, aby zapach naczynia nie wpływał negatywnie na degustację.
Korkociąg – precyzyjne otwieranie wina
Korkociąg do wina zwany także jako trybuszon kelnerski to narzędzie, bez którego nie otworzymy żadnej butelki. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, różnych marek, które spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Obok klasycznych otwieraczy do wina, spotkać możemy korkociąg elektryczny, który jest łatwy w obsłudze.
Temperatura wina – jak bardzo schłodzić wino czerwone?
Temperatura przechowywania i serwowania wina jest niezwykle ważna. Według znanych i stosowanych na świecie zasad trunek powinno podawać się w następującej temperaturze:
- lekkie czerwone wina 10-12°C
- średnie czerwone wina typu burgundy, dolcetto czy chianti 14-17°C
- pełne wina czerwone 17-18°C
Dokładną kontrolę temperatury trunku umożliwia profesjonalny termometr do wina. Dzięki niemu serwowany przez nas alkohol zachowa wyjątkowy smak i aromat.
Aby dłużej utrzymać niską temperaturę alkoholu, warto zapatrzyć się w schładzacz do wina. Produkt występuje w różnych formach, zarówno stalowego wiaderka, jak i torby na butelkę. Jednak każdy cooler do wina świetnie spełnia swoją funkcję i jest przydatny w warunkach domowych, jak i do profesjonalnego użytku.
Napowietrzanie wina – dlaczego warto kupić aerator do wina?
Dekanter do wina umożliwia odpowiednie napowietrzenie wina. Dzięki niemu usuniemy osad z alkoholu, a także poddamy go dekantacji, przez co uzyskamy niepowtarzalny bukiet zapachu i smaku. Napowietrzacz do wina z pewnością zachwyci miłośników tego trunku.
Pompka do wina – nowoczesny korek do butelki
Pompka próżniowa do wina umożliwia szczelne zamknięcie otwartej już butelki z alkoholem. Dzięki temu znacząco opóźnimy proces utleniania się trunku i dłużej będziemy mogli cieszyć się jego smakiem i aromatem. Pompka jest prosta w obsłudze i nie wymaga użycia dużego nakładu siły.
Tych kilka produktów pomoże Wam w profesjonalny sposób serwować wino swoim gościom. Jestem ciekawy, jakie wino lubicie najbardziej i czy kierujecie się powyższymi zasadami, kiedy je podajecie?