Picie i parzenie yerba mate jest bardzo proste. Przyda się do tego czajnik z wyświetlaczem temperatury. Jak parzyć yerba mate?

Yerba mate ceniona jest ze względu na swoje walory smakowe i pobudzający wpływ na organizm. Jak parzyć yerba mate, aby wydobyć jej smak i właściwości? Przygotowanie napoju będzie prostsze, jeśli zaopatrzysz się w czajnik z wyświetlaczem temperatury wody np. marki WMF.

Reklama

 Wykonanie Yerba mate krok po kroku: 

  1. Do specjalnego naczynia do Yerby – tykwy – wsyp odpowiednią ilość suszu. Im więcej go nasypiesz, tym napar będzie mocniejszy.
  2. Usyp z suszu kopczyk i potrząśnij naczyniem pod kątem 45°.
  3. Następnie wlej do kubka niewielką ilość wody i zaczekaj, aż susz wchłonie wodę.
  4. Gdy chcesz parzyć yerba mate, to pamiętaj, aby woda nie przekraczała 80 °C. Do utrzymania temp. świetnie nadaje się m.in. czajnik WMF. Można w nim ustawić pożądaną temperaturę.
  5. Włóż bombillę tak, aby filtr przylegał prostopadle do kopczyka.

Zobacz także:

No votes yet.
Please wait...