Masz już dość rozpuszczalnych kaw, których jakość pozostawia wiele do życzenia i nie wystarcza Ci też kawa mielona zalewana gorącą wodą w szklance lub kubku? Marzy Ci się aromatyczny i faktycznie pobudzający napar, który przygotujesz we własnym domu? W takim razie pora na wzbogacenie Twojego kuchennego wyposażenia o akcesoria niezbędne do parzenia kawy w prawdziwie włoskim stylu!

Kawa po włosku, czyli jaka?

Kawa po włosku – to określenie pojawia się bardzo często, ale co tak właściwie oznacza? Czym charakteryzuje się kawa we włoskim stylu? Na początek przypomnijmy, że chociaż we Włoszech nie uprawia się kawy, jednak na terenie tego kraju działa wiele jej palarni, gdzie ziarenka poddawane są odpowiedniej obróbce. Włoska kawa cechuje się mocnym albo bardzo mocnym wypaleniem, które z kolei gwarantuje specyficzny, orzechowo-czekoladowy posmak. Włosi słyną ze swojej kultury picia kawy i rozmaitych, kawowych specjałów, które dziś znane są na całym świecie. Ponadto, wiele włoskich marek produkuje najwyższej jakości sprzęt do parzenia smacznej kawy jak z kawiarni.

Reklama

Dobra kawa – ziarnista czy mielona?

Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta. Należy bowiem wziąć pod uwagę kilka czynników, które mogą zdecydować o naszym wyborze. Oto najważniejsze zalety kawy ziarnistej i mielonej!

Kawa ziarnista:

  • jej jakość możemy ocenić, widząc ziarna kawy, a to znaczy, że jest ona możliwa do sprawdzenia „gołym okiem”,
  • aromat kawy ziarnistej jest zdecydowanie bardziej intensywny i uwalnia się podczas mielenia, co przekłada się na ostateczny smak naparu,
  • jej działanie jest zdecydowanie bardziej pobudzające i wzmagające koncentrację niż w przypadku kawy mielonej,
  • prozdrowotne właściwości kawy są w tym wypadku wzmocnione.

Kawa ziarnista Bialetti Milano

Kawa mielona:

  • pozwala zaoszczędzić czas przeznaczony na przygotowanie napoju, ponieważ nie musimy trudzić się czasochłonnym mieleniem ziaren kawy,
  • nie wymaga kupna dodatkowego sprzętu, czyli w tym wypadku młynka,
  • jest tańsza niż kawa ziarnista.

Można powiedzieć, że w zależności od tego, ile czasu możemy przeznaczyć na przygotowanie kawy, możemy wybrać kawę ziarnistą lub mieloną. Obie są z pewnością lepszą opcją niż kawa rozpuszczalna, która najczęściej jest całkowicie pozbawiona walorów właściwych najwyższej jakości kawie.

Młynek do kawy

Jeśli zdecydujemy się na kawę ziarnistą, musimy zaopatrzyć się w młynek – najlepiej żarnowy. Dlaczego? Taki sprzęt nie sieka ziaren, ale naprawdę je mieli. Kawa musi być bowiem odpowiednio zmielona, a ilość pyłu minimalna – inaczej nasza kawa może nabrać niezbyt przyjemnego, gorzkiego posmaku. Żarna w młynkach są różnego kształtu i wykonane z różnych materiałów. Ważne jednak, by ich średnica była jak największa. Popularne są żarna ceramiczne i stalowe.

Młynek do kawy elektryczny Bosch

Na rynku dostępne są zarówno młynki elektryczne, jak i ręczne. Wśród tych drugich warto zwrócić uwagę np. na młynki produkowane przez włoską, renomowaną markę Bialetti, która od lat produkuje akcesoria do parzenia kawy. Młynek ręczny tej firmy wykonany jest z wysokiej jakości tworzywa sztucznego i wyposażony w ceramiczne żarna, poręczną korbkę oraz miarkę, która pozwala zmielić tyle kawy, ile potrzebne jest do zaparzenia konkretnej liczby filiżanek. Dla osób, które nie chcą się trudzić i tracić czasu na mielenie kawy, polecane są młynki elektryczne, np. stalowe młynki innej włoskiej marki – Ariete, popularnego Camry, Botti czy Bosch.

Kawiarka – królowa zaparzaczy

Jeśli nie dysponujesz dużą kuchnią, w której znajdzie się miejsce na postawienie dużego ekspresu ciśnieniowego, a chcesz cieszyć się kawą, która w niczym nie będzie ustępować tej, jaka podawana jest w kawiarniach – rozważ zakup kawiarki, którą śmiało możemy nazwać królową zaparzaczy. Na rynku znajdziemy kawiarki aluminiowe i stalowe, elektryczne i stawiane na kuchence.

Jak działa kawiarka? To bardzo proste! Do dolnego zbiorniczka należy nalać wodę, a do pojemnika z sitkiem wsypać odpowiednią ilość kawy. Naczynie następnie jest podgrzewane. Dzięki temu wytwarza się ciśnienie, które „przepycha” wodę przez sitko z kawą do górnego zbiornika. Tak właśnie parzy się kawę w kawiarce! To wręcz dziecinnie proste, a uzyskiwany rezultat ucieszy każdego miłośnika tego naparu.

Kawiarka Bialetti New Venus

Za kultowe uznaje się kawiarki Bialetti. W 1933 roku Alfonso Bialetti wymyślił pierwszą kawiarkę, która wykonana była z aluminium. Moment ten z pewnością uznać należy za przełomowy. Dziś kawiarki Bialetti słusznie cieszą się wielkim powodzeniem wśród kawoszy. Nie tylko wspaniale spełniają swoją rolę, ale też pięknie się prezentują. Są dostępne w różnych kolorach i formach. Znakiem rozpoznawczym produktów tej marki jest logo w formie pana z wąsami, kapeluszem na głowie i podniesioną do góry ręką.

Warto również zwrócić uwagę na kawiarki elektryczne Ariete, które sprawdzą się wszędzie, gdzie nie mamy dostępu do kuchenki, np. w pracy czy podczas wyjazdu. Do uruchomienia takiej kawiarki potrzebny jest tylko dostęp do gniazdka z prądem, a jej niewielkie rozmiary pozwalają spakować ją do torby podróżnej.

Kawiarka elektryczna Ariete


Spieniacz do mleka

Wiele dużych ekspresów do kawy wyposażonych jest w spieniacz do mleka. Jeśli jednak nie mamy ekspresu, a kawa z mlekiem to nasza ulubiona wersja tego naparu, należy zaopatrzyć się w spieniacz. Wiele lubianych marek oferuje elektryczne spieniacze do mleka – niektóre ręczne, inne działające bez naszego udziału. Za pomocą tego niepozornego urządzenia przygotujemy ukochane latte lub cappuccino, które charakteryzuje się delikatną pianką na powierzchni napoju. Wśród elektrycznych spieniaczy do mleka wyróżnić możemy wiele marek, zarówno tych oferujących szeroki asortyment do parzenia kawy, jak i tych, w których ofercie znajdziemy przeróżne artykuły gospodarstwa domowego.

Spieniacz do mleka WMF Electro Lumero

Dobrej jakości spieniacze to urządzenia wcześniej wspomnianych już marek Bialetti i Ariete, ale również mniejsze modele Cilio czy AdHoc. Natomiast spieniacze z górnej półki to urządzenia niemieckiej marki WMF. Sklep WMF oferuje spieniacz Electro Lono czy Electro Lumero, oba w postaci stalowego dzbanka z uchwytem z 4 programami do wyboru: pianka do gorących kaw, pianka do mrożonych kaw, podgrzewanie mleka i przygotowanie czekolady.

Filiżanki do kawy

W czym pić kawę? Wiele zależy od rodzaju kawy, jaką przygotowujemy. Każdy jej typ wymaga innego sposobu podawania. Oto cechy naczyń przeznaczonych do serwowania najpopularniejszych rodzajów kaw!

  • Espresso – tradycyjne espresso należy podawać w niewielkich filiżankach o objętości wahającej się między 50 a 100 ml. Mogą być one wykonane ze szkła lub porcelany.
  • Cappuccino – filiżanki do cappuccino są większe niż te przeznaczone do espresso, mają pojemność około 150-180 ml. Są dość niskie i szerokie.
  • Latte – kawę latte należy podawać z szklanych naczyniach, by widzieć, jak układają się poszczególne warstwy napoju. Szklanki do tego typu kawy są wysokie i zwężają się ku dołowi.

Filiżanki do espresso termiczne Vialli Design

Ocena: 1.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...