Czy kurki można mrozić? Oczywiście, że tak! Mrożone kurki pozwolą cieszyć się wyjątkowym smakiem nawet poza sezonem. Będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw – kremowych zup, śmietanowych sosów, a także mięsnych i warzywnych dań. Jak prawidłowo oczyścić kurki i jak je przygotować do mrożenia, by nie nabrały gorzkiego posmaku? Są na to sposoby!
Sezon na kurki trwa mniej więcej od połowy lata do połowy jesieni. To właśnie wtedy możemy cieszyć się smakiem świeżych kurek, które stanowią doskonały dodatek do różnych dań – jajecznicy, zupy grzybowej, śmietanowych sosów, makaronów i mięs. Uwielbiam takie grzybowe dania, które właśnie z kurkami smakują wybornie. Kurkowe risotto, faszerowane naleśniki czy kremowa zupa z kurek… Aż ślinka cieknie! By na dłużej zachować te dary lasu możemy je odpowiednio przechowywać na zimę! Jednym ze sposobów jest mrożenie kurek, po ich ówczesnym oczyszczeniu i odpowiednim przygotowaniu. Dzięki temu, mogę przygotowywać grzybowe dania nawet po zakończeniu kurkowego sezonu. 🙂
Jak oczyścić i umyć kurki do mrożenia?
Zawsze wybieram świeże grzyby i te z całymi kapeluszami, które łatwiej jest wyczyścić. Czyszczenie kurek to obowiązkowy etap przygotowań, który wymaga jednak nieco pracy. Z pewnością należy uzbroić się w cierpliwość przy czyszczeniu drobnych grzybków z piasku i resztek leśnego runa. Szczoteczka może okazać się zbyt duża dla małych kurek, ale jest na to inny sposób! Jak oczyścić kurki do mrożenia? Najlepiej w misce ciepłej wody z dodatkiem soli.
Odkrawam uszkodzone fragmenty grzybów, wsypuję do miski porcję kurek i dodaję łyżkę soli. Zalewam grzyby ciepłą wodą i delikatnie mieszam łyżką. Kurki powinny wypłynąć na powierzchnię wody, a zanieczyszczenia opaść na samo dno. Odczekuję parę minut i wyciągam oczyszczone kurki za pomocą szumówki. Przekładam grzybki do czystego naczynia i ostrożnie suszę ręcznikiem papierowym. Jeśli grzyby były bardzo zabrudzone, powtarzam zalewanie wodą z dodatkiem soli. Przeglądam osuszone kurki i sprawdzam, czy aby na pewno wszystkie są już czyste. Delikatnie oczyszczam z ewentualnych drobnych zanieczyszczeń.Jak mrozić grzyby kurki, żeby nie były gorzkie?
Mrożone kurki czasem bywają gorzkie, tracąc przez to swój wspaniały smak. Czy zatem mrożenie kurek jest złym sposobem na zachowanie ich świeżości na dłużej? Nie, ale trzeba pamiętać o prawidłowym przygotowaniu kurek do mrożenia. Nie wystarczy ich jedynie oczyścić, przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Mrożenie surowych kurek może właśnie spowodować ich gorzkawy posmak, dlatego należy je poddać działaniu wysokiej temperatury. Gorzki smak może być również wynikiem zbyt długiego przechowywania w zamrażalniku.
Jeżeli zamroziłeś już surowe kurki i obawiasz się o ich gorzki smak, odmróź je poprzez zalanie wrzątkiem na 2-3 minuty. Dla pewności usmaż kurki na maśle i dodaj do przygotowywanej potrawy składniki o słodkim smaku – smażoną cebulkę i słodką śmietankę. Takie działania są pomocne, gdy kupujesz mrożone kurki w sklepie i nie masz pewności, co do ich wcześniejszej obróbki. W przypadku, gdy zabieramy się za mrożenie grzybów we własnym domu, polecam ich odpowiednie przygotowanie tuż przed mrożeniem. Wtedy, po wyjęciu kurek z zamrażalnika, nie musisz ich polewać wrzątkiem.
Jak przygotować kurki na zimę? Obróbka przed mrożeniem
Zanim wrzucisz kurki do zamrażalnika, poddaj je działaniu wysokiej temperatury poprzez wybraną metodę.
1. METODAMrożenie kurek – blanszowanie we wrzątku
To bardzo prosty sposób na przygotowanie kurek do mrożenia. Wystarczy zagotować osoloną lub posłodzoną wodę w garnku i włożyć kurki do wrzątku. Dodatek soli lub cukru jest konieczny, ponieważ chroni przed rozpadem ścianek grzyba i zapewnia im jędrność. Ja wykorzystuję do tego sposobu sitko do smażenia frytek – napełniam je kurkami i wkładam na chwilę do gorącej wody (na 3 minuty). Kurki należy jedynie sparzyć, a nie ugotować! Po wyjęciu przepłukuję grzybki zimną wodą i czekam aż podeschną.
2. METODAPrzysmażanie kurek na patelni bez tłuszczu
Kurki można poddusić na oleju, ale również przysmażyć na suchej, nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu! Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu, wsypuję na nią kurki i czekam, aż puszczą i ponownie wchłoną soki. Przysmażanie powinno trwać około 10 minut, a po tym czasie należy zdjąć patelnię z ognia i przestudzić grzyby.
3. METODAGotowanie kurek na parze
Przygotowuję garnek do gotowania na parze i zagotowuję w nim wodę. Wrzucam kurki do górnej części parownika, przykrywam pokrywką i paruję 8-10 minut. Podobnie jak w poprzednich metodach, czekam, aż grzyby ostygną.
4. METODADuszenie kurek na maśle lub oleju
Wrzucam kurki na patelnię i duszę na dużym ogniu z niewielką ilością oleju roślinnego lub masła. Co jakiś czas mieszam grzyby. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich posiekaną cebulkę, która dodatkowo uchroni je przed gorzkim posmakiem. Kiedy wszystkie soki wyparują, kurki są gotowe! Nie dziw się, bo grzyby zmniejszą swoją objętość. 😉 Czas duszenia kurek jest oczywiście zależny od ich ilości, ale zazwyczaj trwa około 10 minut.
Zamrażanie grzybów kurek na zimę
Niezależnie od wybranej obróbki termicznej, czekam, aż kurki podeschną i przestygną. Mokre grzyby skleją się ze sobą po zamrożeniu, utrudniając w ten sposób wyjęcie pożądanej porcji kurek. Wkładam je do worków do mrożenia i zamykam tak, by we wnętrzu znalazło się jak najmniej powietrza. Do mrożenia kurek możesz użyć również plastikowych pojemniczków. Przygotuj takie porcje, by można je było wykorzystać za jednym razem do wybranego dania – zupy, sosu czy innych potraw.
Jak przechowywać kurki w zamrażalniku?
Kurki przechowuj w woreczkach lub w pojemnikach. Nie dopuść do ich rozmrożenia! Rozmrożenie i ponowne zamrożenie może doprowadzić do rozwoju bakterii. Kurki nie mogą być również mrożone zbyt długo! W takiej postaci przechowuj je do 6-8 miesięcy. Najlepiej wykorzystaj grzyby do następnego sezonu.
A jeśli dopiero wybierasz się na grzybobranie, zobacz, w jakie akcesoria do grzybów warto się wyposażyć jak przygotować się do wyprawy: Kiedy jechać na grzyby i co ze sobą zabrać?