Używamy jej często i cenimy. Za każdym razem jednak krojenie cebuli kończy się płaczem. Jakie narzędzia i triki stosować do krojenia cebuli? Co zrobić, aby nie płakać? Jakie sposoby działają? Zacznijmy jednak od tego, dlaczego w ogóle warto jeść cebulę? Przede wszystkim ludzie chwalą ją za wyrazisty smak, ale także za właściwości lecznicze i antybakteryjne. Ponadto chroni ona przed nowotworami, ma pozytywny wpływ na serce, a także łagodzi pierwsze objawy infekcji.
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Obieranie i krojenie cebuli to czynność wszystkim dobrze znana. Mało kto wie jednak, że podczas krojenia uszkadzamy strukturę cebuli, uwalniając enzymy, między innymi alliinazę, która wchodzi w reakcję z substancją zwaną „prensco”. Dochodzi wówczas do powstania gazu, który podczas wdychania przez człowieka powoduje łzawienie oczu.
Jak kroić cebulę, aby nie płakać?
Takie pytanie nasuwa nam się za każdym razem kiedy przygotowujemy sałatkę, obiad lub pyszną kolację. Czy krojenie cebuli bez łez jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Oto sprawdzone sposoby krojenia cebuli:
- Schłodź cebulę w lodówce – obrane warzywo należy włożyć do lodówki na około pół godziny przed krojeniem. Tak zmrożona cebula zdecydowanie mniej nas podrażnia i nie powoduje łez.
- Zapal świeczkę w pobliżu – innym znanym sposobem jest krojenie cebuli w towarzystwie palącej się świeczki lub przy zapalonym palniku kuchenki gazowej. Dzięki temu opary unoszą się w górę pomieszczenia i nie są aż tak dokuczliwe.
- Kup okulary do krojenia cebuli – wykonane z tworzywa sztucznego, posiadają uszczelkę, dzięki której opary cebuli nie docierają do oczu. Zapobiegają podrażnieniu zarówno podczas krojenia cebuli, jak i tarcia chrzanu.
- Wybierz czerwoną odmianę cebuli – ciemna cebula jest zdecydowanie delikatniejsza od białej. Jednak sposób ten nie sprawdza się w każdej sytuacji, ponieważ odmiany warzywa różnią się smakiem i nie do każdej potrawy mogę być stosowane zamiennie.
- Wykorzystaj siekacz do cebuli – to narzędzie kuchenne jest proste w obsłudze i ogranicza kontakt z cebulą podczas krojenia. Pokrojona cebula trafia do szczelnego pojemnika.
Sposobów na to, jak nie płakać przy krojeniu cebuli można wymienić jeszcze kilka. Są osoby, które uważają, że wystarczy oddychać przez usta lub kroić cebulę na świeżym powietrzu. Inni polecają żuć czerstwy kawałek chleba lub mieć w pobliżu plasterek cytryny. Są to jednak metody dość kontrowersyjne i ciężko uzasadnić ich działanie. Dlatego polecam stosowanie sprawdzonych trików.
A jakie są Wasze sposoby na obieranie i krojenie cebuli? Chętnie je poznam 🙂