Świeżutki chleb i bułki to w wielu domach podstawa do przygotowania śniadań, a także dodatek do innych posiłków. By cieszyć się dłuższą świeżością tych piekarniczych wypieków, należy zadbać o odpowiednie warunki do przechowywania pieczywa. Ale w czym najlepiej trzymać chleb, zarówno ten domowy, jak i sklepowy? W klasycznym chlebaku czy w lnianym worku? Na kuchennym blacie, a może w lodówce? Poznaj najlepsze sposoby na przechowywanie chleba!
Pieczywo to bez wątpienia to, co niemal codziennie pojawia się w menu wielu osób. Czy to w wersji pszennej, razowej, czy bezglutenowej. Chleb, bułki i bagietki możemy w ekspresowy sposób zakupić w pobliskiej piekarni lub pokusić się o ich samodzielny wypiek we własnym domu. Wiadomo, że najlepiej smakuje pieczywo świeżo wypieczone. Często jednak kupujemy lub pieczemy pieczywo tak, by starczyło nam na parę dni. W takim przypadku należy zadbać o właściwe warunki przechowywania chleba, by jak najdłużej pozostał świeży i smaczny. Nieprawidłowe sposoby nie tylko sprawią, że pieczywo szybciej stanie się czerstwe, ale mogą doprowadzić nawet do pleśnienia. W takim razie, gdzie i w czym najlepiej przechowywać domowy i sklepowy chleb? Jakie chlebaki będą do tego najlepsze i o co chodzi z tymi workami lnianymi?
Rodzaje chleba a przechowywanie
Przechowywanie chleba na zakwasie
Chleb na zakwasie, taki pozbawiony sztucznych konserwantów, wyróżnia się wyjątkowym smakiem, ale i zdrowotnymi właściwościami. Taki rodzaj chleba jest znacznie odporniejszy na pleśnienie niż pieczywo wypiekane na drożdżach. Swój niepowtarzalny, dobry smak może utrzymać nawet do 10 dni! W czym najlepiej przechowywać taki chleb na zakwasie? Najlepiej sprawdzi się chlebak drewniany lub chlebak bambusowy, czyli taki wykonany z naturalnych materiałów. Chleb na zakwasie możesz przechowywać także w lnianym lub bawełnianym woreczku. W razie potrzeby chleb będzie można zamrozić.
Przechowywanie chleba pieczonego w domu
Samodzielny wypiek chleba w domu to możliwość produkcji pieczywa w różnych wariantach, takich, które jak najlepiej odpowiadają naszym preferencjom smakowym. Może być to zwykły pszenny chleb, ale z dodatkiem ziaren sezamu. A może być to także zdrowy chlebek razowy, wzbogacony siemieniem lnianym czy suszoną żurawiną. Gdzie i w czym przechowywać taki domowy chleb? Przede wszystkim tam, gdzie jest sucho i gdzie panuje temperatura pokojowa. Tu także sprawdzą się różnego rodzaju chlebaki i lniane woreczki.
Przechowywanie chleba tostowego
Chleb tostowy, czyli taki krojony w kwadratowe kromki, idealnie nadający się do przygotowania domowych tostów z serem i szynką, to jedyny rodzaj chleba, który warto trzymać w lodówce. Zarówno ten dopiero co zakupiony, jak i już napoczęty. Przechowywany w opakowaniu w lodówce na dłużej zachowa świeżość.
Warunki przechowywania pieczywa
By cieszyć się świeżym i smacznym pieczywem niezbędne jest zapewnienie odpowiednich warunków do przechowywania chleba, które uchronią żywność przed szybkim czerstwieniem, ale również przed pleśnieniem. Prawidłowe przechowywanie chleba w kuchni to warunki uwzględniające:
- suche miejsce
- temperatura 18-22 stopnie C
W czym najlepiej przechowywać chleb?
W czym trzymać pieczywo? Szukając odpowiedzi na to pytanie, pierwsze, co przychodzi nam na myśl, to oczywiście klasyczny chlebak. Właśnie taki sposób przechowywania chleba przeważa w wielu kuchniach. I nic w tym dziwnego! Współczesne chlebaki to już nie tylko plastikowe pojemniki, których jedynym zadaniem jest przechowywanie pieczywa. Obecnie dostępne są także bardzo ciekawe modele, pełniące oprócz funkcji praktycznej także tę estetyczną. Ale popularność zdobywają także specjalne worki wykonane z naturalnych materiałów, stanowiące ciekawą alternatywę dla tradycyjnego chleba. Tylko na co się zdecydować?
Przechowywanie chleba w chlebaku – w jakim najlepiej?
Na rynku znajdziemy pojemniki wykonane z przeróżnych materiałów, w różnych pojemnościach, kolorach i wzorach. Utrzymane w stylu skandynawskim, prowansalskim, retro, loft, nowoczesnym i jeszcze innym… Tym, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę jest jednak materiał wykonania, który decyduje o konkretnych właściwościach produktu.
1. Chlebak drewniany Odelo, 2. Bambusowy z deską do krojenia Ramita, 3. Stalowy Geometric, 4. Gliniany Romertopf Oval
Do wyboru mamy chlebaki:
- Chlebaki drewniane – wykonane z naturalnego drewna, zapewniają idealne warunki do przechowywania pieczywa – odpowiednią wilgotność i temperaturę. Trzymane w nich pieczywo chronione jest przed wysychaniem i pleśnieniem. Należy jednak systematycznie przecierać chlebak mieszaniną wody i octu.
- Chlebaki bambusowe – również wykonane z naturalnych materiałów, w tym przypadku z włókien bambusowych. Są zazwyczaj lżejsze niż pojemniki drewniane i występują w bardziej ozdobnych wersjach. Także i one zapewniają doskonałe warunki do trzymania chleba.
- Chlebaki stalowe, metalowe – niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie chłoną wilgoci i są bardzo łatwe w czyszczeniu. Pamiętajmy jednak, by nie ustawiać metalowego chlebaka blisko źródła ciepła, ponieważ materiał może się nagrzewać, co doprowadzi do szybszego pleśnienia pieczywa.
- Chlebaki plastikowe – najtańsze i najłatwiej dostępne, nie są jednak zbyt dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Trzymane w nich pieczywo szybciej się psuje.
- Chlebaki ceramiczne – wykonane w całości z ceramiki lub dostępne jako chlebki z deską drewnianą, która pełni funkcję pokrywki, ale i deski do krojenia. Są dość ciężkie, ale za to stylowe i łatwe w czyszczeniu. Ceramika to materiał, który nie reaguje z żywnością, nie pochłania zapachów, ale również sama go nie zmienia.
- Chlebaki gliniane (rzymskie) – to pojemniki wykonane z gliny, podobnie jak garnki rzymskie przeznaczone do pieczenia potraw piekarniku. Ich zadanie jest jednak inne – mają zapewniać świeżość przechowywanemu w nich pieczywu, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je także do zapiekania potraw. W glinianych chlebakach znajdują się otwory, które zapewniają odpowiedni przepływ powietrza.
Przechowywanie chleba w worku lnianym
Worki wykonane z naturalnych materiałów (lnu lub bawełny) to ciekawa alternatywa dla klasycznego chleba. Sprawdzą się szczególnie dobrze w małych kuchniach, gdzie nie ma zbyt wiele miejsca na blacie na ustawienie chlebaka. Przydadzą się także jako dodatkowy schowek, gdy będziemy musieli przechować nadmiar pieczywa, które akurat nie zmieściło się do chlebaka. Takie lniane worki, w przeciwieństwie do tych foliowych, zapewniają odpowiednią wilgotność, chronią przed wysychaniem i przed rozwojem pleśni. Łatwo utrzymać je w czystości – wystarczy co jakiś czas wyprać je w prace.
Gdzie przechowywać chleb i bułki?
Jeśli na naszym blacie kuchennym znajduje się dość miejsca, by ustawić na nim chlebak, to warto wykorzystać właśnie taki sposób na przechowywanie pieczywa. Tym bardziej, że współczesne chlebaki bez problemu staną się praktyczną ozdobą wnętrza. Jeżeli jednak tego miejsca jest zbyt mało lub po prostu chlebak nie pasuje do naszej kuchennej aranżacji, to możemy zdecydować się na przechowywanie w inny sposób. Jaki?
Przechowywanie chleba w szufladzie lub szafce
Jeśli nie masz miejsca na chlebak w kuchni lub po prosu zaczęło Ci brakować w nim miejsca, to zdecyduj się na przechowywanie chleba w szafce lub szufladzie. Trzeba jednak pamiętać o tym, by umieścić pieczywo w dodatkowym opakowaniu – najlepiej w worku materiałowym, ale pod żadnym pozorem w folii! Szafka czy szuflada nie może znajdować się zbyt blisko źródła ciepła (kuchenki, piekarnika), by pieczywo zbyt szybko nie wysychało.
Przechowywanie chleba w lodówce
Czy można w ogóle przechowywać chleb w lodówce? Nikt nam tego nie zabroni, ale z całą pewnością nie jest to odpowiednie miejsce na chleb. 😉 Pieczywo nie lubi bowiem ani zbyt wysokich, ani zbyt niskich temperatur. Temperatura pokojowa jest dla niego idealna. Chleb trzymany w lodówce chroniony jest przed psuciem się, ale za to szybciej czerstwieje. Niska temperatura wpływa na utratę takich właściwości jak miękkość i puszystość. Już po kilku godzinach w lodówce pieczywo staje się twardsze i bardziej zbite. Warto wiedzieć, że zimno nie zawsze będzie chroniło przed rozwojem pleśni – w lodówkach bez technologii no frost panuje wysoka wilgotność, która przyczynia się do szybszego pleśnienia.
Przechowywanie chleba w zamrażarce
Lodówce mówimy nie, ale już zamrażarce mówimy tak! Mrożenie pieczywa to dobry sposób na dłuższe przechowanie jego nadwyżki. W ten sposób zabezpieczymy chleb przed pleśnieniem i czerstwieniem. Zamrożone pieczywo nie straci swoich wartości odżywczych i walorów smakowych nawet do 3 miesięcy. Pieczywo najlepiej mrozić w foliowych torebkach. Pamiętajmy, że chleb czy bułki nie mogą leżeć w zamrażarce zbyt długo… Z czasem i w takich warunkach zaczną rozwijać się szkodliwe grzyby i bakterie. Ile czasu mrozić pieczywo? Zalecamy okres do 3 miesięcy. Po wyjęciu zamrożonego chleba należy dać mu czas na rozmrożenie w temperaturze pokojowej lub w lodówce – nigdy nie przyspieszajmy tego procesu w mikrofalówce!
Porady, jak przechowywać pieczywo
- Najlepsze warunki do przechowywania pieczywa zapewniają chlebaki.
- W jakim chlebaku najlepiej przechowywać chleb? Najlepiej sprawdzą się chlebaki bambusowe i drewniane, a także ceramiczne chlebaki z deską.
- Zamiast przechowywać chleb w foliowych workach, postaw na worki materiałowe (bawełniane lub lniane) – to dobra alternatywa dla chlebaka.
- By zapobiec tworzeniu się pleśni w chlebaku, raz na tydzień przecieraj jego wnętrze mieszaniną wody i octu.
- Do stalowego chlebaka warto włożyć kawałek jabłka, by zwiększyć wilgotność powierza i na dłużej utrzymać świeżość pieczywa.
- Nie trzymaj chleba w lodówce! Wyjątkiem jest chleb tostowy w paczce.
- Pieczywo najlepiej mrozić, gdy jeszcze jest świeże, od razu po zakupie, na okres do 3 miesięcy.
- Wyjęte z zamrażalnika pieczywo rozmrażaj w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Możesz ewentualnie podgrzać je w piekarniku (ale nigdy w mikrofali!)