Gotowanie na płycie indukcyjnej wcale nie jest skomplikowane, ale wiele osób zadaje sobie pytanie czy kuchnia indukcyjna aby na pewno jest zdrowa? Z pewnością nie ma powodów do obaw! Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo jej używać, a w oswojeniu się z indukcją pomoże nam garść praktycznych porad.
Kuchnia indukcyjna coraz częściej wypiera tradycyjne kuchenki gazowe czy elektryczne. Nie tylko dobrze komponuje się z kuchennym wnętrzem, ale i pozwala szybciej przygotować posiłki. Jak wszystko, tak również i ona ma swoje plusy i minusy, ale na pewno nie należy się jej bać! Informacje w pigułce pozwolą odpowiedzieć na pytania: czy płyta indukcyjna wpływa na nasze zdrowie, jakie garnki są najlepsze i dlaczego gotowanie na indukcji jest w gruncie rzeczy przyjemne? Zapraszam do lektury!
Płyta indukcyjna a zdrowie
Każdego dnia masz styczność z przeróżnymi urządzeniami – korzystasz z telefonu komórkowego, pracujesz na komputerze, używasz sprzętu RTV i AGD. Urządzenia te wytwarzają pole magnetyczne, elektryczne i elektromagnetyczne. Takie promieniowanie wytwarza również kuchenka indukcyjna. Między powierzchnią płyty a naczyniem, które na niej umieścisz wytwarzane jest pole magnetyczne. Doprowadza to do indukowania się prądów wirowych na dnie garnka, który przez to zaczyna ulegać nagrzaniu. Zmienne pole elektromagnetyczne wymienia energię między kuchenką a naczyniem. Czy przez to płyta indukcyjna jest dla Ciebie szkodliwa? Absolutnie nie!
- Aby pole magnetyczne mogło zagrażać Twojemu zdrowiu, musiałbyś być narażony na jego regularne oddziaływanie przez 8 godzin na dobę i to w ciągu kilku lat! Płyta indukcyjna wpłynęłaby negatywnie na Twoje zdrowie gdybyś spędzał przy niej tyle samo czasu, ile poświęcasz na pracę.
- Gotowanie indukcyjne polega na zamianie promieniowania niemal w całości na prądy wirowe w dnie naczynia z ferromagnetycznego materiału. Ten specjalny materiał wychwytuje pole elektromagnetyczne, które działa tylko na małej przestrzeni ponad polem grzejnym i zamyka się w obrębie naczynia. Dlatego nagrzaniu ulega jedynie sam garnek, a nie cała płyta.
- Płyta indukcyjna może wykazywać szkodliwość w stosunku urządzeń wspomagających funkcje życiowe, takie jak rozrusznik serca czy aparat słuchowy. Dlatego osoby, które mają je wszczepione powinny upewnić się, że płyta indukcyjna nie zakłóci pracy tychże urządzeń.
- W pobliżu kuchenki indukcyjnej lepiej nie pozostawiaj przedmiotów elektronicznych i magnetycznych, takich jak karta płatnicza, która może ulec rozmagnesowaniu.
W jaki sposób gotować na indukcji? Garść porad
Jeżeli już wiesz, że nie musisz obawiać się przyrządzania posiłków na indukcji, czas byś dowiedział się, jak prawidłowo gotować na płycie indukcyjnej. Nie jest to żadna czarna magia, ale musisz zwrócić uwagę na pewne kwestie, bez których kuchenka nie zadziała odpowiednio lub w ogóle. Mam dla Ciebie garść porad, dzięki którym bardzo szybko zrozumiesz o co chodzi w tym całym gotowaniu indukcyjnym.
- Tylko specjalne naczynia, które zostały wykonane z ferromagnetycznych metali umożliwią Ci gotowanie na kuchni indukcyjnej. Symbol indukcji powinien znajdować się na spodzie garnka lub na opakowaniu. Jeżeli nie możesz znaleźć takiego oznaczenia, przyłóż magnes do dna naczynia – ferromagnetyczny materiał bez problemu go przyciągnie. W wyborze odpowiednich naczyń z pewnością pomoże Ci artykuł: Jakie garnki na płytę indukcyjną?
- Garnki na indukcję mogą być wykonane zarówno ze stali nierdzewnej, jak i emaliowanego żelaza oraz aluminium pokrytego ceramiczną powłoką. Warunek jest jeden: muszą posiadać oznaczenie, które dopuszcza je do użytkowania na płycie indukcyjnej, czyli dowód na to, że ich dno jest ferromagnetyczne.
- Przy gotowaniu na płycie indukcyjnej na pewno nie sprawdzą się naczynia szklane, miedziane, ceramiczne oraz zwykłe stalowe i aluminiowe bez dodatku ferromagnetycznego metalu.
- Zwróć uwagę na średnicę dna naczynia, która powinna odpowiadać tej wyznaczonej przez producenta – musi być taka sama lub mniejsza niż pole grzewcze płyty. Jeżeli średnica będzie zbyt duża, kuchenka indukcyjna nie wykryje garnka i zwyczajnie nie zadziała.
- Większość garnków o indukcyjnych właściwościach możesz z powodzeniem używać na kuchenkach innego typu – gazowej, elektrycznej i ceramicznej. Dlatego komplet garnków indukcyjnych jest dobrym rozwiązaniem, gdy posiadasz jeszcze tradycyjną kuchenkę, ale przymierzasz się do zakupu płyty indukcyjnej.
- Płyta indukcyjna rozpocznie pracę tylko wtedy, gdy ustawisz na niej specjalny garnek, którego dno zacznie ulegać nagrzewaniu. Nawet, gdy położysz obok niego inny przedmiot – nie nagrzeje się, ponieważ ciepło rozchodzi się tylko w obrębie naczynia.
- W wyborze indukcyjnych naczyń masz dużą dowolność i na pewno niczego Ci nie zabraknie w czasie gotowania. W ofercie znajdziesz nie tylko garnki, ale i patelnie indukcyjne idealne do smażenia potraw, a także rondel na indukcję niezbędny do zagotowania mleka czy nieodzowne czajniki na kuchenki indukcyjne.
Dlaczego gotowanie na płycie indukcyjnej jest przyjemne?
- Oszczędność czasu. W porównaniu do kuchenki gazowej czy elektrycznej, czas gotowania na indukcji jest zredukowany nawet do 30%! Z pewnością szybko przygotujesz swoje ulubione dania.
- Oszczędność pieniędzy. Krótszy czas przyrządzania posiłków, to mniejsze zużycie energii, a co za tym idzie niższy koszt gotowania na płycie indukcyjnej! Dzieje się tak dlatego, że indukcja rozpoznaje wielkość garnka i dostosowuje pole powierzchni grzejnej do dna naczynia.
- Bezpieczeństwo. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest nie tylko zdrowe, ale i bezpieczne. W czasie użytkowania indukcji, powierzchnia płyty nie ulega nagrzewaniu, przez co nie naraża Cię na poparzenia. Nawet, gdy przypadkowo włączysz płytę nie zacznie się ona nagrzewać, dopóki nie postawisz na niej specjalnego garnka.
- Łatwość w utrzymaniu czystości. Nienagrzewająca się powierzchnia płyty pomaga w utrzymaniu czystości – kawałki jedzenia, które spadną na kuchenkę w trakcie gotowania na pewno się nie przypalą i nie przywrą do urządzenia.
Nie potrzebujesz żadnego skomplikowanego sposobu na to jak gotować na nowoczesnej kuchni indukcyjnej. Jedyne, o co musisz zadbać, to odpowiednie garnki i inne naczynia (patelnie, czajniki, rondelki, kawiarki) – wykonane ze specjalnego materiału i ze średnicą dna dopasowaną do pól grzewczych. Pamiętaj, że relacja „kuchnia indukcyjna a Twoje zdrowie” nie ma żadnego negatywnego wydźwięku, bo całe wytwarzane pole elektromagnetyczne wychwytywane jest przez ferromagnetyczne dno naczynia i zamyka się w jego obrębie. Nie musisz obawiać się o to, że płyta indukcyjna wpływa w jakiś sposób na Twoje zdrowie. Jest bezpieczna i pozwala na oszczędność nie tylko czasu, ale i energii oraz pieniędzy.