Szparagi to sezonowe warzywo, które dostępne jest dla nas późną wiosną i wczesnym latem. Istnieje kilka odmian szparagów. Cieszą się one dużą popularnością i mogą być zarówno dodatkiem dla dań, jak i głównym składnikiem zapiekanek, zup oraz przystawek. Są bogate w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Mają dużo błonnika, który dobrze wpływa na trawienie. Mają również kwas foliowy, który szczególnie ważny jest dla kobiet w ciąży.
Ile czasu gotować szparagi w szybkowarze?
Szparagi w szybkowarze pod wysokim ciśnieniem gotują się ekspresowo. Czas gotowania wynosi około 5 minut! Wiele zależy od tego, ile szparagów chcemy ugotować. Nierozgotowane szparagi, chrupkie i pełne swoich cennych właściwości są najlepsze.
Reklama
Jak ugotować szparagi w szybkowarze?
1. Jeśli przyrządzamy zielone szparagi, nie wymagają one obierania. Wystarczy obciąć ich zdrewniałą końcówkę. Inaczej sprawa wygląda ze szparagami białymi – ten rodzaj wymaga obierania. Najlepiej użyć do tego niewielkiego nożyka do warzyw. Szparagi obieramy od główki. W tym przypadku również pozbywamy się zdrewniałej części.
2. Przygotowujemy szybkowar garnek – wlewamy wodę, a następnie dodajemy szparagi.
3. Po około 5 minutach szparagi są gotowe do jedzenia.
Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:
- Czy szybkowar jest bezpieczny?
- Ile wody wlać do szybkowaru?
- Jak otworzyć szybkowar?
- Ile czasu gotować fasolkę szparagową w szybkowarze?
- Ile czasu gotować gołąbki w szybkowarze?
- Jak długo gotować golonkę w szybkowarze?
- Ile czasu gotować ziemniaki w szybkowarze?
- Jak długo gotować ciecierzycę w szybkowarze?
- Ile czasu gotować rosół w szybkowarze?
- Ile czasu gotować buraki w szybkowarze?
- Ile czasu gotować bób w szybkowarze?
- Ile czasu gotować kukurydzę w szybkowarze?
- Ile czasu gotować kapustę kiszoną w szybkowarze?
- Jak długo gotować bigos w szybkowarze?
- Ile czasu gotować wołowinę w szybkowarze?
- Jak długo gotować szparagi w szybkowarze?
- Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?
- Czy szybkowar syczy podczas gotowania?
- Czy w szybkowarze można smażyć?
- Ciśnienie w szybkowarze – ile wynosi?