Potrawy z grochu są bardzo smaczne i sycące. Idealnie sprawdzają się w porze jesiennej i zimowej. Groch to wspaniałe źródło żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Jak długo gotować groch? W szybkowarze jest dużo szybciej!
Naturalny sposób przygotowania grochu zajmuje około 120 minut. Skuteczniejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie odpowiedniego sprzętu – szybkowaru Tescoma. Urządzenie to pozwala przygotować wymarzoną potrawę nawet 2-3 razy szybciej dzięki zwiększonemu ciśnieniu. Zatem jak długo gotować groch w szybkowarze?
Reklama
Jak długo gotować groch w szybkowarze Tescoma?
Przy zastosowaniu szybkowaru Tescoma groch ugotujemy bardzo szybko. Jak zatem przygotować ziarna i sprzęt?
- Całe ziarna grochu namaczamy w wodzie przez około 45 minut. Jeśli mamy połówki grochu, to namaczanie nie jest konieczne.
- Wodę z namaczania odlewamy.
- Do szybkowaru wkładamy groch oraz zalewamy go świeżą wodą.
- Włączamy szybkowar Tescoma i gotujemy groch przez około 25-30 minut.
- Odlewamy wodę, ugotowany groch zaś wyjmujemy z szybkowaru.