Menemen, czyli jajecznica po turecku z warzywami, jest bogatszą wersją tradycyjnej jajecznicy. Mnóstwo warzyw sprawia, że danie jest pożywne oraz bogate w witaminy, a także prezentuje się bardzo kolorowo, żywo i apetycznie. Poznaj przepis na tradycyjną turecką jajecznicę z papryką, cebulą i pomidorami!
Wystarczy na nią spojrzeć – cieszy oko żółcią jajek, czerwienią pomidorów i zielenią papryki. Idealnie sprawdza się podczas weekendowego śniadania, nasycając i przygotowując na intensywny dzień pełen wrażeń. Spróbuj koniecznie!
Reklama
Jajecznica z papryką, pomidorami i cebulą po turecku – przepis
Turecka jajecznica z warzywami, czyli menemen.
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier
Persons
2
Składniki
- 4 jajka
- Czerwona lub zielona papryka
- Średnia biała cebula
- 4 średnie pomidory lub puszka pomidorów (poza sezonem)
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa do smażenia
- Oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól
- Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej oliwę, w tym czasie drobno posiekaj cebulę.Cebulę podsmaż do zeszklenia.
- Do cebuli dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w małą kostkę paprykę.
- Gdy warzywa się duszą, pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.
- Do warzyw dorzuć pomidory i dopraw ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Przykryj patelnię i duś aż pomidory się rozpadną.
- Następnie wbij jajka. Lekko wymieszaj aż jajka się zetną. Pilnuj dania, ponieważ jajecznica nie może być sucha!
- Serwuj prosto z patelni posypaną natką pietruszki w towarzystwie świeżego pieczywa.
Do wykonania jajecznicy z papryką, pomidorami i cebulą skorzystałam z niezawodnej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dzięki niej niemal bez użycia tłuszczu łatwo i szybko przygotowuję smaczne potrawy.