Kawa po irlandzku powstała w latach 50. XX wieku. Podawano wtedy podróżującym czekającym w nocy na lotnisku lekko słodki napój z dodatkiem czegoś mocniejszego, żeby się ogrzali. Jak przygotować irish coffee w domu?
Użyj do tego tylko kawy wysokiej jakości, jak chociażby włoskiej kawy ziarnistej Bialetti. Następnie:
Reklama
- Zaparz świeżą, mocną kawę i ją odstaw – potrzebna będzie za chwilę. Doskonale sprawdzi się do tego kawiarka Bialetti, która wydobędzie z ziaren ich esencję.
- Następnie przygotuj wysoką szklankę i lekko ją ogrzej ciepłą wodą.
- Wlej do szklanki lekko podgrzaną irlandzką whiskey, po czym wsyp brązowy cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj kawę do whiskey z cukrem.
- Ubij na piankę śmietankę, ale pamiętaj, by była odrobinę schłodzona.
Z czym podawać irish coffee? Udekoruj ją uprzednio przygotowaną bitą śmietaną. Wierzch możesz dodatkowo posypać kakao.