Jajka z patelni są pełne wartości odżywczych. Ponadto to pomysł na szybki i sycący posiłek. Ważna jest technika, ale również wiedza, na czym smażyć jajka sadzone. Czas przygotowania będzie zależał między innymi od rodzaju tłuszczu i wielkości jajek.
Ile smażyć jajka sadzone?
- Do smażenia jajek przeznaczone są z nieprzywierającą powłoką np. patelnie Zwieger.
- W zależności od preferencji, na początku rozgrzej niewielką ilość wybranego tłuszczu. Może być to oliwa, olej lub masło. Pamiętaj jednak, że rodzaj tłuszczu ma wpływ na smak jajek sadzonych.
- Wbij delikatnie jajka tak, aby nie naruszyć żółtka.
- Przykryj smażone jajka pokrywą.
- Jeśli lubisz płynny środek, sadź jajko około 4 minut. Większe jajka (L) smaż dłużej – 4,5 minuty lub więcej.
- Patelnia do smażenia jajek sadzonych z odpowiednią powłoką w łatwy sposób pozwoli Ci zdjąć danie. Za pomocą szpatułki przełóż je na talerz.