Tradycyjny, klarowny rosół drobiowy, koniecznie z cienkim makaronem i zieloną pietruszką, to stały bywalec niedzielnych obiadów, wesel i różnych przyjęć. Wymaga jednak długiego gotowania na wolnym ogniu. A gdyby tak przyspieszyć jego przygotowanie? Wtedy mógłby gościć w naszych domach znacznie częściej! Jak długo gotować rosół w szybkowarze, by był tak samo smaczny i esencjonalny?


Ile czasu gotować rosół w szybkowarze?

Tradycyjny rosół drobiowy ugotujemy w szybkowarze już w 30-40 minut. Dla porównania czas gotowania rosołu w zwykłym garnku na wolnym ogniu wynosi ok. 3 godzin. Szybkowary ciśnieniowe znacznie skracają ten czas!

Reklama

Jak ugotować pyszny rosół w szybkowarze?

  1. Mięso drobiowe (korpus, skrzydełka, nogi) umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą.
  2. Zagotuj wodę bez zamykania, w otwartym garnku na kuchence.
  3. Zmniejsz moc palnika i zbierz unoszące się na powierzchni szumowiny.
  4. Dodaj sól, przyprawy i warzywa – marchew, korzeń pietruszki, seler, por, opaloną cebulę.
  5. Teraz zamknij szybkowar.
  6. Ustaw niskie ciśnienie szybkowaru.
  7. Zacznij podgrzewać na 3/4 mocy palnika.
  8. Gdy zacznie wydobywać się para, zmniejsz moc palnika do połowy i odliczaj czas 40 minut. Para powinna wydobywać się jednostajnym strumieniem.
  9. Otwórz szybkowar metodą naturalną – po upływie czasu gotowania, zestaw garnek z palnika i poczekaj aż ciśnienie samo opadnie.
  10. Otwórz pokrywę i w razie potrzeby dopraw zupę.

Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

Ocena: 3.0/5.
Please wait...