Tradycyjny, klarowny rosół drobiowy, koniecznie z cienkim makaronem i zieloną pietruszką, to stały bywalec niedzielnych obiadów, wesel i różnych przyjęć. Wymaga jednak długiego gotowania na wolnym ogniu. A gdyby tak przyspieszyć jego przygotowanie? Wtedy mógłby gościć w naszych domach znacznie częściej! Jak długo gotować rosół w szybkowarze, by był tak samo smaczny i esencjonalny?
Ile czasu gotować rosół w szybkowarze?
Tradycyjny rosół drobiowy ugotujemy w szybkowarze już w 30-40 minut. Dla porównania czas gotowania rosołu w zwykłym garnku na wolnym ogniu wynosi ok. 3 godzin. Szybkowary ciśnieniowe znacznie skracają ten czas!
Reklama
Jak ugotować pyszny rosół w szybkowarze?
- Mięso drobiowe (korpus, skrzydełka, nogi) umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą.
- Zagotuj wodę bez zamykania, w otwartym garnku na kuchence.
- Zmniejsz moc palnika i zbierz unoszące się na powierzchni szumowiny.
- Dodaj sól, przyprawy i warzywa – marchew, korzeń pietruszki, seler, por, opaloną cebulę.
- Teraz zamknij szybkowar.
- Ustaw niskie ciśnienie szybkowaru.
- Zacznij podgrzewać na 3/4 mocy palnika.
- Gdy zacznie wydobywać się para, zmniejsz moc palnika do połowy i odliczaj czas 40 minut. Para powinna wydobywać się jednostajnym strumieniem.
- Otwórz szybkowar metodą naturalną – po upływie czasu gotowania, zestaw garnek z palnika i poczekaj aż ciśnienie samo opadnie.
- Otwórz pokrywę i w razie potrzeby dopraw zupę.
Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:
- Czy szybkowar jest bezpieczny?
- Ile wody wlać do szybkowaru?
- Jak otworzyć szybkowar?
- Jak długo gotować fasolę jaś w szybkowarze?
- Ile czasu gotować fasolkę szparagową w szybkowarze?
- Ile czasu gotować gołąbki w szybkowarze?
- Jak długo gotować golonkę w szybkowarze?
- Ile czasu gotować ziemniaki w szybkowarze?
- Jak długo gotować ciecierzycę w szybkowarze?
- Ile czasu gotować buraki w szybkowarze?
- Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?
- Czy szybkowar syczy podczas gotowania?
- Czy w szybkowarze można smażyć?
- Ciśnienie w szybkowarze – ile wynosi?