Gotowane kolby kukurydzy to apetyczny dodatek do obiadu lub przekąska. Dobrze włączyć ją do swojej diety, ponieważ zawiera wiele witamin: D, E, K oraz witaminy z grupy B. Bogata jest też w magnez, potas, wapń, selen, cynk, jod i żelazo. Ile gotować kukurydzę w szybkowarze?
Jak długo gotować kukurydzę w szybkowarze?
Gotowanie kukurydzy w szybkowarze nie zajmuje wiele czasu. Od momentu podniesienia się zaworu do góry gotujemy kukurydzę 7-10 minut.
Reklama
Jak ugotować kukurydzę w szybkowarze?
1. Kukurydzę musimy obrać z liści i umyć.
2. Następnie wkładamy ją do szybkowaru i zalewamy wodą, której musi być tyle, żeby kukurydza oderwała się od dna naczynia na wysokość 2-4 cm.
3. Do wody możemy dodać sól oraz cukier – wzmacniają one smak kukurydzy.
4. Kiedy zawór urządzenia uniesienie się do góry, czekamy jeszcze 7-10 minut. Wtedy mamy pewność, że kukurydza jest już gotowa.
5. Ugotowaną kukurydzę możemy posypać solą i dodać trochę masła.