Fasolka szparagowa, zarówno ta żółta, jak i zielona, to wspaniały dodatek do obiadu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków i polana zasmażaną bułką tartą. Możesz ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie! Jak długo gotować fasolkę szparagową w szybkowarze?
Ile czasu gotować fasolkę szparagową w szybkowarze?
Smaczną fasolkę szparagową, która jest dodatkiem do różnych dań obiadowych, ugotujesz w szybkowarze w 2 minuty! Jeśli fasolka jest cienka, dokładnie tyle czasu potrzebujesz, aby ugotować ją w tym urządzeniu. Jeśli strączki są grubsze, czas gotowania należy wydłużyć o 15-30 sekund.
Reklama
Podany czas gotowania dotyczy ustawienia wysokiego poziomu ciśnienia i otwierania szybkowaru metodą szybką.
Jak ugotować fasolkę szparagową w szybkowarze?
- Przygotuj fasolkę i odkrój jej końcówki.
- Opłucz fasolkę pod wodą i przełóż do szybkowara.
- Zalej wodą tak, by strączki były zakryte.
- Dodaj sól.
- Zamknij szybkowar ciśnieniowy i gotuj przez podany czas od momentu nagromadzenia się ciśnienia w szybkowarze.
- Otwórz szybkowar metodą szybką – schładzając pokrywę pod strumieniem wody.
- Odcedź fasolkę i gotowe!
Jeśli chcesz wykorzystać ugotowaną w szybkowarze fasolkę do sałatki lub do marynowania, przełóż ją od razu do zimnej (najlepiej lodowatej) wody, by zachować jej jędrność i chrupkość.
Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:
- Czy szybkowar jest bezpieczny?
- Ile wody wlać do szybkowaru?
- Jak otworzyć szybkowar?
- Jak długo gotować fasolę jaś w szybkowarze?
- Ile czasu gotować gołąbki w szybkowarze?
- Jak długo gotować golonkę w szybkowarze?
- Ile czasu gotować ziemniaki w szybkowarze?
- Jak długo gotować ciecierzycę w szybkowarze?
- Ile czasu gotować rosół w szybkowarze?
- Ile czasu gotować buraki w szybkowarze?
- Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?
- Czy szybkowar syczy podczas gotowania?
- Czy w szybkowarze można smażyć?
- Ciśnienie w szybkowarze – ile wynosi?