Fasola jest smacznym i pożywnym dodatkiem do wielu posiłków. Można ją przygotowywać na różne sposoby i wykorzystywać do rozmaitych potraw. Bez trudu ugotujemy ją też w szybkowarze. W jaki sposób to zrobić i ile czasu gotować fasolę w szybkowarze, by była najsmaczniejsza?


Jak długo gotować fasolę jaś w szybkowarze?

Ile minut gotować białą fasolę w szybkowarze? Fasolę jaś, która była namaczana przez kilka godzin, gotuj w szybkowarze ok. 20 minut, natomiast fasolę, której wcześniej nie namaczałeś – ok. 30 minut.

Reklama

Czas odliczaj od momentu nagromadzenia się ciśnienia w szybkowarze. Po ugotowaniu fasoli, otwórz szybkowar metodą szybką, poprzez podstawienie pokrywy pod strumień zimnej wody.


Jak ugotować fasolkę po bretońsku w szybkowarze?

Ugotowanie fasolki po bretońsku w szybkowarze jest bardzo proste.

  1. Około 0,5 kg fasoli należy opłukać, osuszyć, a następnie zalać wodą i pozostawić na ok. 8-10 godzin do spęcznienia.
  2. Spęczniałą fasolę odcedź, opłucz i przełóż do szybkowaru.
  3. Dodaj marchew, podsmażoną cebulę, 1 laskę pokrojonej kiełbasy i 100 g wędzonego boczku.
  4. Zalej wodą. Dodaj przyprawy – liść laurowy, majeranek i pieprz w ziarenkach.
  5. Zamknij szybkowar i gotuj fasolę ok. 20 minut. Licz czas od momentu puszczenia pary.
  6. Zdejmij szybkowar garnek z ognia i zaczekaj aż ciśnienie opadnie. Następnie otwórz garnek.
  7. Do garnka wlej ok. 500 ml przecieru pomidorowego lub same pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól.
  8. Całość gotuj ok. 5 minut na kuchence w otwartym garnku, bez zamykania szybkowaru.

Jak ugotować fasolkę po bretońsku w szybkowarze

Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

No votes yet.
Please wait...