Ciecierzyca, zwana też cieciorką i grochem włoskim, to smaczna roślina strączkowa o cennych właściwościach zdrowotnych. Ugotowana jest świetnym dodatkiem do sałatek i gulaszy, ale stanowi także bazę dla hummusu i past kanapkowych. Jak przygotować ją ekspresowo? W szybkowarze! Ile czasu potrzeba?


Jak długo gotować ciecierzycę w szybkowarze?

Samo gotowanie ciecierzycy w szybkowarze zajmie ok. 12 minut. Wcześniej jednak należy cieciorkę namoczyć. Jak to dokładnie zrobić?

Reklama

  1. Zacznij już wieczorem. Opłucz ciecierzycę kilkakrotnie.
  2. Przełóż cieciorkę do naczynia i zalej zimną wodą (proporcja 1:4).
  3. Pozostaw na 10-12 godzin, najlepiej na noc.
  4. Następnego dnia odcedź namoczoną ciecierzycę i przełóż do szybkowaru.
  5. Zalej cieciorkę wodą (1:3) i dodaj sól.
  6. Garnek szybkowar szczelnie zamknij i ustaw wysokie ciśnienie.
  7. Ile czasu gotować ciecierzycę w szybkowarze? Doprowadź wodę do wrzenia i od tego momentu odliczaj 12 minut.
  8. Gdy ciśnienie opadnie, otwórz garnek. Gotowe!
Czas gotowania namoczonej cieciorki w zwykłym garnku wynosi 1-1,5 godziny, z kolei czas gotowania namoczonej ciecierzycy w szybkowarze tylko 12 minut!

Sprawdź nasze pozostałe porady o szybkowarach:

Ocena: 3.3/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...