Dobry i prosty przepis na gulasz wołowy po węgiersku – baaaardzo sycące i rozgrzewające danie do placków ziemniaczanych, gotowanych ziemniaków, pyz, a nawet kromki chleba. Tak gulasz z wołowiny wymaga dość długiego czasu duszenia, dlatego przygotowuję go zazwyczaj na niedzielny obiad. Jak zrobić dobry gulasz węgierski z wołowiną, papryką i ziemniakami? Wcale nie tak trudno, jak mogłoby się wydawać!
Pyszny gulasz węgierski z wołowiny to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, gotowanych ziemniaków, pyz, makaronu, a nawet świeżej kromki chleba. Można go serwować na płaskim lub głębokim talerzu, ale również w kamionkowych miseczkach, które podkreślają „jarski” charakter dania. Mięso wołowe wymaga dość długiego czasu duszenia, by stało się miękkie i soczyste. Dlatego nie bierz się za przygotowywanie gulaszu po węgiersku, gdy chcesz przygotować coś na szybko. Na przyrządzenie tego dania zarezerwuj sobie dzień (np. weekend), kiedy masz więcej wolnego czasu. A jak zrobić dobry gulasz węgierski wołowy? Przepis znajdziesz poniżej. 🙂
W czym najlepiej zrobić gulasz? Ten tradycyjny oczywiście w kociołku! Ale w domowych warunkach sprawdzi się głęboka patelnia żeliwna – idealna do przygotowywania takich jednogarnkowych dań. Wykonana z naturalnych materiałów, nie reaguje z żywnością, ale podkreśla smaki i aromaty wszystkich składników. Gotowy gulasz wołowy serwuj w miseczkach.
Gulasz węgierski wołowy z papryką i ziemniakami – przepis
Notatki
Jedz z chlebem lub podawaj z plackami ziemniaczanymi, pyzami lub makaronem.
Składniki
- 1 kg chudej wołowiny
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki smalcu lub masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 ziemniaków
- 2 zielone papryki
- 1 pęczek majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 2-3 listki laurowe
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Wołowinę opłucz i pokrój w kostkę. Mięso posól, przypraw pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku.
- Rozgrzej patelnię, na smalcu lub na maśle podsmaż cebulę i czosnek, dorzuć mięso. Obsmaż lekko wołowinę, by zatrzymała w sobie wszystkie soki, ale nie stała się zbyt sucha. Zalej bulionem warzywnym, dodaj liście laurowe i kminek. Duś pod przykryciem ok. 1 godzinę.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Dodaj do gulaszu i gotuj na małym ogniu 10 minut.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Usuń pestki, pokrój miąższ w kosteczkę. Świeży majeranek posiekaj siekaczem do ziół. Pomidory i majeranek dodaj do gulaszu, duś kolejne 15-20 minut.
- Na końcu, jeśli to konieczne, dopraw gulasz węgierski pieprzem i solą.