Jak zrobić domowe mini grzanki czosnkowe z bagietki? W bardzo prosty sposób! Polecam przepis na grzanki z bagietki przygotowane w piekarniku – z masłem czosnkowym i aromatycznymi ziołami. To doskonała przekąska na imprezę, a także dodatek do sałatki, zupy krem czy zupy cebulowej. Zobacz przepis na proste, pyszne grzanki czosnkowo – ziołowe z bagietki z piekarnika.
Przepis na grzanki z czosnkiem i ziołami to szybki sposób na przygotowanie smacznego, ciepłego dodatku do przegryzienia z sałatką, deską serów, zupą cebulową lub zupą krem. Pomysł na czosnkowe, domowe grzanki z piekarnika możesz również wzbogacić dowolnymi dodatkami – plasterkami pomidora, serem czy szynką. Takie grzanki domowej roboty mogą stanowić samodzielne, sycące przekąski. Jak zrobić dobre, chrupiące grzanki czosnkowe, posypane ziołami, doskonałe na imprezę i do przegryzania w domu? Zapraszam po przepis!
Pomocne akcesoria:
- wyciskacz do czosnku – pomoże wycisnąć z ząbka czosnku miąższ
- siekacz do ziół – do siekania świeżych ziół: oregano i natki pietruszki
- nóż do pieczywa – to najczęściej nóż z ząbkami, który ułatwi krojenie nawet najświeższej bagietki
Domowe grzanki czosnkowe z piekarnika – przepis
Notatki
Domowe, chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki podawaj z sałatką, deską serów, zupą krem lub zupą cebulową. Grzanki czosnkowo-ziołowe możesz również podawać jako samodzielne przekąski w towarzystwie domowej roboty dipów.
Składniki
- 1 bagietka
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Bagietkę pokrój na kromeczki. Każdą kromkę posmaruj masłem.
- Ząbek czosnku przeciśnij przez wyciskacz do czosnku. Każdą kromkę posmaruj odrobiną wyciśniętego miąższu.
- Kawałki bagietki posyp przyprawami: szczyptą oregano, ziół prowansalskich.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, kromeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną wcześniej natką pietruszki.