Valdinox to polska marka, która oferuje praktyczne, a jednocześnie bardzo nowoczesne naczynia. Garnki i patelnie Valdinox na pierwszy rzut oka prezentują się bardzo stylowo, ale jak się sprawują? Czy aluminiowe garnki sprawdzą się do gotowania codziennych obiadów, a do patelni nie będą przywierać smażone produkty? Sprawdź opinie o garnkach, patelniach i brytfannach Valdinox!
Dziś pod lupę biorę naczynia marki Valdinox! Słyszeliście już o tej marce? Braliście pod uwagę zakup któregoś z produktów? Valdinox to producent, który oferuje praktyczne, a zarazem bardzo nowoczesne naczynia do gotowania, smażenia i pieczenia w piekarniku. W ofercie firmy znajdują się także różne akcesoria kuchenne, takie jak wyciskacze do czosnku, otwieracze do puszek, tłuczki do mięsa i łyżeczki do lodów. No dobra, ale nie o samej marce chciałam tu pisać, a raczej o naczyniach, które oferuje. Producent zapewnia, że jego produkty są wyjątkowo wytrzymałe, dzięki czemu będą służyć w naszej kuchni przez lata. A jak jest naprawdę? Poznaj opinie, wady i zalety naczyń Valdinox!
Cechy dobrych naczyń – na co zwracam uwagę?
Dobre garnki i patelnie do przygotowywania codziennych posiłków to zdecydowanie podstawa. Miałam już wiele naczyń, które niby wydawały się dobrej jakości, ale po paru użyciach diametralnie zmieniałam o nich zdanie… Garnki nagrzewały się zbyt długo, do patelni przywierały potrawy, a brytfanny nie rozprowadzały równomiernie ciepła, przez co zapiekanka makaronowa czy warzywa nie były nigdy równo zapieczone. Wyposażenie kuchni to nie taka trudna sztuka, ale najważniejsze, by wybrane przez nas naczynia były po prostu dobrej jakości! Jasne, że ważny jest też ich wygląd (od razu mam większy zapał do gotowania), ale nie zapominajmy o tym, by były praktyczne, dobrze wykonane i wytrzymałe. Co biorę pod uwagę przy wyborze naczyń?
Jakość materiałów użytych do produkcji naczyń – słabej jakości teflon, który zaczyna się łuszczyć po pierwszym użyciu czy brak informacji o dopuszczeniu materiału do kontaktu z żywnością od razu dyskwalifikuje naczynie. Naczynia z dobrej jakości materiałów to podstawa zdrowego i przyjemnego gotowania!
Przeznaczenie do użytku na różnego rodzaju kuchenkach – obecnie mam kuchenkę elektryczną, ale w przyszłości planuję wymienić ją na płytę indukcyjną. Nie chcę, by wiązało się to z wymianą wszystkich garnków i patelni, dlatego wybieram takie naczynia, które dostosowane są do działania na różnego typu kuchenkach, w tym na indukcji.
Komfort użytkowania – naczynia nie muszą być lekkie jak piórko, ale ważne, by napełnione różnymi składnikami były możliwe do przeniesienia bez proszenia o pomoc przedstawiciela silniejszej płci. 🙂 Dodatkowo, uchwyty przy korpusach i na pokrywach nie mogą się wyślizgiwać z dłoni. Dobrze, by naczynia nagrzewały się w dość krótkim czasie, bym szybko mogła przygotować posiłek po pracy.
Nieprzywieralność powłok – dobrej jakości nieprzywierające powłoki wcale nie są szkodliwe, a baaardzo ułatwiają przygotowywanie posiłków, w szczególności tych smażonych! Nie oczekuję, by patelnia umożliwiała smażenie bez żadnej kropli tłuszczu, ale konieczność wylewania butelki oleju z pewnością nie jest mile widziana. Możliwość smażenie na małej ilości tłuszczu jak najbardziej wskazana!
Wytrzymałość – nie zamierzam rzucać garnkami, ale lepiej, by były odporne na wgniecenia i innego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Cenię sobie także grube dno, które zabezpiecza naczynia przed deformacją.
Ładny wygląd – wspominałam, że design nie jest dla mnie najważniejszy, ale to nie znaczy, że nie zwracam uwagi na tę kwestię! Oczywiście, że lubię jak naczynia ładnie się prezentują. Od razu chętniej przygotowuję posiłki, a kuchnia prezentuje się bardzo nowocześnie.
Naczynia Valdinox pod lupą – garnki, patelnie i brytfanny
Czas przyjrzeć się bliżej konkretnym naczyniom Valdinox – garnki, patelnie i brytfanny czekają na opinie! Zastanawiałam się, jak podzielić swoją recenzję… Czy wrzucić do jednego worka wszystkie garnki z różnych serii, a do drugiego patelnie? Czy może podzielić naczynia według kolekcji? Tyle tego jest, że aż trudno się zdecydować! Ostatecznie zdecydowałam się podzielić naczynia na: garnki, patelnie i brytfanny ze względu na cechy łączące różne kolekcje!
- Kolekcja Valdinox Rock – garnki, patelnie i brytfanny z szarą, imitującą kamień powłoką mineralną non-stick (Dyflon). Naczynia wykonane w technologii forged, powstałe w wyniku odkuwania, gwarantują wysoką jakość i trwałość. Przywodzą na myśl tradycyjne gotowanie na kamieniu.
- Valdinox Aurum – naczynia idealne dla tych, którzy oprócz praktycznej strony naczyń, cenią ich nowoczesny design. Produkty z kolekcji Aurum również powstały w technologii forged (odkuwania), co sprawia, że są wyjątkowo solidne. Pokryte powłoką nieprzywierającą wewnątrz. Wyróżniają się oryginalną kolorystyką i satynową powierzchnią zewnętrzną.
- Valdinox Expert – nowoczesna i multifunkcjonalna seria naczyń kuchennych. Produkowane w technologii die-cast, która polega na produkcji przedmiotów za pomocą wypełnienia form ciekłym metalem, pod dużym ciśnieniem. Dzięki tej metodzie naczynia są grube i wytrzymałe. Garnki z kolekcji Expert nadają się również do użytkowania w piekarniku. Pokryte powłoką nieprzywierającą Illag Premium.
- Valdinox Red – kolejna seria naczyń dla tych, którzy oprócz funkcjonalności naczyń, cenią sobie ich ładny wygląd. Subtelna, grafitowa czerń korpusów łączy się z głęboką czerwienią uchwytów.
- Valdinox Black –kolekcja naczyń o pięknej formie i pełnej funkcjonalności, w odcieniu głębokiej, matowej czerni. Cechują się masywną, efektowną formą bez żadnych ozdobników. Odlewane z aluminium metodą ciśnieniową die-cast. Pokryte trójwarstwową powłoką nieprzywieralną.
- Valdinox Brown – naczynia pokryte powłoką non-stick o efekcie kamienia. Produkty wyróżniają się charakterystycznym designem – głęboki brąz wpadający w odcienie śliwkowe przyciąga wzrok. Garnki i patelnie wyposażone w eleganckie uchwyty soft-touch.
Garnki Valdinox – opinie
Marka Valdinox w swojej ofercie posiada różnego rodzaju garnki, które przydadzą się do przygotowywania codziennych posiłków – gotowania ziemniaków, makaronu, zup, a także potraw jednogarnkowych. Garnki Valdinox mogą się różnie prezentować, w zależności od tego, z jakiej kolekcji pochodzą. To, co je łączy to z pewnością charakterystyczny, nowoczesny design oraz materiał wykonania.
MATERIAŁ WYKONANIA
Garnki Valdinox zostały wykonane z aluminium, które jest materiałem dość lekkim i dobrze przewodzącym ciepło. Nie będzie zatem problemu z nagrzewaniem się naczyń – szybko zagotujesz wodę na makaron czy podgrzejesz zupę w garnku. Szybkie nagrzewanie się niesienie ze sobą oszczędność energii, co niewątpliwie jest zaletą naczyń Valdinox. Garnki wykonane z aluminium nie są ciężkie, dlatego nie będzie problemu z ich przenoszeniem, nawet tych z zawartością.
Można by obawiać się o szkodliwość zastosowanego materiału, czyli aluminium. Dobrze anodowane, a w dodatku pokryte powłoką, która zabezpiecza żywność przed bezpośrednią stycznością z aluminium, na pewno nie będzie szkodliwe dla naszego zdrowia. Pod warunkiem, że będziemy dbać o to, by nie zarysować powłoki! Nie używaj żadnych ostrych sztućców – drewniane czy silikonowe przybory kuchenne to świetni towarzysze garnków z powłoką non-stick.
WEWNĘTRZNA POWŁOKA
Każdy garnek Valdinox jest od wewnątrz pokryty nieprzywierającą powłoką – całkowicie czarną lub taką imitującą kamień. Powłoka ma zabezpieczać żywność przed bezpośrednią stycznością z aluminium, z którego wykonano korpus, ale również przed przywieraniem produktów do powierzchni garnka. W takim garnku możesz zatem wstępnie podsmażyć składniki, by później poddusić je na smakowity gulasz, sos czy inną potrawę jednogarnkową.
UCHWYTY I POKRYWKA
To, co przykuwa moją uwagę w produktach marki Valdinox to ich charakterystyczne, grube uchwyty. Patrzę na taki garnek i od razu wiem, że jest to garnek Valdinox… Sprytne! Grube rączki zwiększają komfort użytkowania, a niektóre pokryte są gładką powłoką soft-touch, która sprawia, że aż przyjemnie przenosi się takie naczynie. Ale najważniejsze, że większość z nich jest antypoślizgowa! W zależności od danej serii, uchwyty te różnią się wielkością, kolorem i kształtem. Każda seria to inny uchwyt, dlatego z łatwością przypasujesz naczynie do danej kolekcji.
Każdy garnek Valdinox wyposażony jest w dopasowaną pokrywkę, również taką z dość grubym i charakterystycznym uchwytem. Pokrywki zostały wykonane z żaroodpornego szkła, odpornego na działanie wysokich temperatur. Są dość wypukłe, dzięki czemu zwiększają pojemność garnka. Garnki z serii Valdinox Expert zostały wyposażone pokrywki z silikonowym rantem, który szczelnie przylega do korpusu. Z kolei pokrywki garnków z innych serii Valdinox mają okuwane, stalowe ranty. Każda pokrywa posiada odpowietrznik, odprowadzający nadmiar pary wodnej.
POJEMNOŚĆ
W mojej kuchni najlepiej sprawdzają się średniej wielkości garnki – do gotowania ziemniaków czy wstawiania wody na makaron. Chętnie wykorzystuję też mniejsze rondle do przyrządzania sosu i podgrzewania mleka. Z tych dużych korzystam rzadziej, ale nie oznacza to, że wcale! Przydają się do potraw jednogarnkowych dla liczniejszego grona gości, gotowania bigosu do słoików czy wielkiego gara zupy dla całej rodziny. Nie obędzie się zatem bez garnków o różnej pojemności… A takie naczynia znajdziemy w ofercie Valdinox. Są tu małe garnki o pojemności 2 l, ale i duże gary do 9 l.
DOSTOSOWANIE DO KUCHENKI
Valdinox oferuje garnki dostosowane do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach. Garnek możesz ustawić zarówno na tradycyjnej kuchence gazowej, jak i nowoczesnej płycie indukcyjnej. Zadziałają również na kuchence elektrycznej i ceramicznej. Sama wypróbowałam garnek na kuchence elektrycznej, ale producent zapewnia, że naczynie zadziała też na indukcji i innych rodzajach kuchenek – pozostaje wierzyć! Ewentualna wymiana kuchenki nie będzie wiązała się z wymianą naczyń. I to cenię.
Moja opinia:
Patelnie marki Valdinox – opinie
Valdinox oprócz garnków oferuje różnego rodzaju patelnie. Tu naprawdę jest w czym wybierać! Znajdziemy tu takie klasyczne, uniwersalne patelnie do smażenia kotletów, placków, warzyw i wszystkiego innego, ale również patelnie przeznaczone do przygotowywania konkretnych dań! Poniżej moje opinie o patelniach Valdinox:
- Klasyczne patelnie Valdinox – z dość wysokimi ściankami, o różnych średnicach i z nieprzywierającą powłoką, sprawdzą się do codziennego przygotowywania posiłków,
- Patelnie do ryb Valdinox – owalny kształt dopasowany do kształtu ryby, przeznaczone do smażenia długich filetów lub ryb w całości.
- Patelnie do naleśników Valdinox – płaskie, z niskimi ściankami, dzięki czemu przerzucanie naleśników na drugą stronę nie stanowi żadnego problemu. Na patelni możesz usmażyć cienkie placki.
- Patelnie do grillowania – karbowana powierzchnia umożliwia grillowanie mięs, ryb i warzyw w domowych warunkach. Wytapiający się z mięs tłuszcz spływa do rowków i nie wchłania się do potrawy. Na grillowanych produktach pojawia się charakterystyczna kratka – jak na tradycyjnym grillu!
- Patelnia dzielona – chyba mój faworyt! Jeśli chcesz kupić tylko jedną patelnię i nie możesz zdecydować się, czy wybrać taką klasyczną czy raczej grillową, to wybierz 2 w 1! Na jednej gładkiej połowie usmażysz składniki, a na drugiej, tej karbowanej, ugrillujesz produkty. Patelnia po obu stronach posiada dziobki, które ułatwiają odlewanie nadmiaru tłuszczu.
- Patelnia z pokrywą – do duszenia potraw, zamiast jednego długiego uchwyty, mają dwie krótsze rączki. Idealne do wstępnego podsmażenia, a następnie duszenia polędwiczek w sosie, gulaszu z grzybami i innych dań.
Cechy wspólne patelni:
MATERIAŁ WYKONANIA
Aluminiowy korpus szybko i równomiernie się nagrzewa, z pewnością nie będziemy długo czekać aż tłuszcz się nagrzeje. Dzięki dobremu rozprowadzaniu ciepła składniki równo się smażą, a my oszczędzamy energię. Patelnia z aluminium będzie też wygodna w przenoszeniu – nie jest zbyt ciężka.
POWŁOKA NIEPRZYWIERAJĄCA
Patelnie Valdinox pokryte są powłoką nieprzywierającą, dzięki której składniki smażą się bez przypalania, na niewielkiej ilości tłuszczu. Powłoka stanowi też zabezpieczenie przed kontaktem z aluminium, z którego wykonany został korpus patelni. Patelnie z kolekcji Valdinox Rock, Brown i Aurum pokryte są powłoką non-stick imitującą kamień, z kolei pozostałe pokrywa czarna powłoka przypominająca teflon. Powłoki są wytrzymałe, ale ja wolę zachowywać ostrożność i nie narażań ich na działanie ostrych narzędzi. Zamiast obracać składniki stalowym widelcem, używam drewnianych lub plastikowych łopatek.
UCHWYTY I POKRYWKI
Wyposażone w jeden, długi i dość szeroki uchwyt lub dwie krótsze rączki. Antypoślizgowe uchwyty sprawiają, że nawet przenoszenie rozgrzanej patelni mokrą ręką będzie bezpieczne. W uchwycie znajduje się otwór, który umożliwia zawieszenie patelni na haczyku. Nie ma co ukrywać – uchwyty sprawiają, że patelnie prezentują się bardzo elegancko!
Patelnie do duszenia wyposażone są w żaroodporne, lekko wypukłe pokrywki, które zwiększają pojemność patelni i umożliwiają duszenie wstępnie podsmażonych potraw.
DOSTOSOWANIE DO KUCHENKI
Podobnie jak garnki, tak i patelnie Valdinox dostosowane są do działania na różnego rodzaju kuchenkach – gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych. Na spodzie niektórych patelni można zauważyć specjalny krążek wykonany z ferromagnetycznego materiału, który zostaje wykryty przez indukcję, a jednocześnie nie przeszkadza w użytkowaniu patelni na innych rodzajach kuchenek.
Moja opinia:
Brytfanny marki Valdinox – opinie
Garnki i patelnie już omówione… Czego jeszcze brakuje? Nie można zapomnieć o brytfannach Valdinox! To kolejne naczynia, tak niezbędne w przygotowywaniu codziennych posiłków. Przydadzą się do zrobienia zapiekanki makaronowej, ziemniaczanej, mięsnej i warzywnej. W brytfannie upieczesz złocistego i soczystego kurczaka, pyszną lasagne, a nawet chleb! Chodź zobaczyć, co do zaoferowania ma dla nas marka Valdinox.
MATERIAŁ WYKONANIA I POWŁOKA
Valdinox jest konsekwentny – również i brytfanna została wykonana z aluminium i pokryta nieprzywierającą powłoką, która sprawia, że potrawy nie przywierają do powierzchni, a naczynie jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Lekkie aluminium szybko się nagrzewa, a ciepło rozchodzi się równomiernie, dzięki czemu dania ładnie i równo się zapiekają. Grube dno i ścianki naczynia zapobiegają deformacji brytfanny.
Kolejna cecha właściwa dla naczyń Valdinox to nieprzywierająca powłoka, najczęściej imitująca kamień, która pokrywa wnętrze brytfanny. Dzięki zastosowaniu powłoki non-stick przygotowywanie posiłków staje się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze – nie ma potrzeby używania sporych ilości tłuszczu, dania nie przywierają do powierzchni i możemy wstępnie podsmażyć składniki przed ich duszeniem czy zapiekaniem w piekarniku.
WYTRZYMAŁOŚĆ
Naczynia są dość odporne na uszkodzenia, ale przy przygotowywaniu posiłków lepiej nie używać ostrych narzędzi. Drewniane, silikonowe czy plastikowe przybory kuchenne jak najbardziej wskazane! Brytfanny Valdinox doskonale wytrzymają wysokie temperatury w piekarniku, ale i na kuchence.
UCHWYTY I POKRYWKA
Uchwyty brytfanny Valdinox nie przykuwają tak wzroku jak te przy garnkach i patelniach. Nie są pokryte żadną powłoką antypoślizgową, ale taka budowa umożliwia wkładanie naczyń do piekarnika, w którym panują wysokie temperatury. Każda brytfanna wyposażona jest w doskonale dopasowaną, żaroodporną pokrywkę, która skraca czas gotowania, duszenia i zapiekania dań. Zapobiega również wysychaniu potraw, sprawiając, że składniki pozostają soczyste.
Brytfanna z serii Valdinox Rock posiada pokrywę z aromatyzatorem. Co to takiego? To taki otwierany uchwyt, który umożliwia podlewanie potrawy wodą, tłuszczem, bulionem czy sosem, bez konieczności podnoszenia całej pokrywy. Po prostu wlewamy płyn przez specjalny otwór, a nasza potrawa staje się niezwykle soczysta! Cenię sobie takie dodatki. 🙂
UŻYTKOWANIE NA KUCHENKACH I W PIEKARNIKU
Brytfanna Valdinox to wszechstronne naczynie – brytfannę możesz użytkować nie tylko w piekarniku, ale i na różnego rodzaju kuchenkach (gazowej, elektrycznej, halogenowej i indukcyjnej). Takie właściwości brytfanny pozwalają na wstępne podsmażenie dania na kuchence i dokończenie (zapieczenie) potrawy w piekarniku.
Moja opinia:
Naczynia Valdinox – zalety i wady
Zalety naczyń Valdinox:
- Wykonane z lekkiego aluminium – aluminium użyte do produkcji naczyń jest bezpieczne w kontakcie z żywnością, a dodatkowo pokryte powłoką, która oddziela żywność od bezpośredniej styczności z tym materiałem. Aluminium jest lekkie i szybko się nagrzewa – oszczędzasz energię!
- Powłoka nieprzywierająca – najczęściej imitująca kamień, zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni, zwiększa komfort użytkowania i sprawia, że garnki, patelnie i brytfanny są łatwe do utrzymania w czystości.
- Solidne uchwyty – niebanalny wygląd uchwytów, które przy garnkach i patelniach pokryte są antypoślizgową powłoką.
- Żaroodporne pokrywki – wykonane z materiału odpornego na wysokie temperatury, dość ciężkie, dzięki czemu trudno o to, by podskakiwały podczas gotowania. Jej wypukły kształt ma zwiększać pojemność naczynia. Pokrywka brytfanny może posiadać aromatyzer, który umożliwia podlewanie potraw sosem bez podnoszenia pokrywy.
- Grube ścianki i dno – chronią naczynia Valdinox przed deformacją i sprawiają, że długo utrzymują ciepło przygotowanych potraw.
- Dostosowane do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach, w tym na indukcji. Brytfanny można dodatkowo wkładać do piekarnika.
- Odporne na ścieranie – powłoka non-stick jest powłoką dość odporną, w szczególności na ścieranie (nie zetrze się jak słabej jakości teflon po parokrotnym użyciu), a także na przypadkowe zarysowania.
- Nowoczesny design – garnki, patelnie i brytfanny Valdinox cechują się niebanalnym, nowoczesnym designem, który dopasuje się do kuchni w różnym stylu.
Wady:
- konieczność użytkowania drewnianych, silikonowych lub plastikowych przyborów kuchennych – choć słyszałam głosy, że powłoka jest odporna na zarysowania, to lepiej nie testować jej granic odporności i używać do gotowania delikatnych przyborów kuchennych, wykonanych z drewna, plastiku czy silikonu. Ostre sztućce odpadają!
Mieliście okazję wypróbować naczynia Valdinox w swoich kuchniach? Garnki, patelnie lub brytfanny? Jestem ciekawa jak się u Was sprawdziły. 🙂
Zapraszam również do przejrzenia oferty naczyń do kuchni: garnki Valdinox i patelnie Valdinox.