Zestawy garnków i innych naczyń emaliowanych coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale i estetyczną – wnoszą do kuchni klimat z dawnych lat. Garnki, rondle, kubki czy pokrywki emaliowane to polskie produkty, które zasługują na uwagę. Ręczny charakter produkcji sprawia, że naczynia mogą posiadać pewne cechy, takie jak smugi, przebarwienia, pęcherzyki i nierówności. Poznaj ich dokładną klasyfikację gatunkową.

Naczynia emaliowane gościły już w kuchniach naszych mam, a nawet babć. Stosunkowo niedrogie i łatwo dostępne okazują się dobrym wyborem na wyposażenie kuchni. W dzisiejszych czasach emaliowane garnki uchodzą za praktyczną ozdobę kuchni w stylu retro. Jednokolorowe lub z przeróżnymi motywami wnoszą do wnętrza niezwykły klimat. Pokryte warstwą emalii, która jest odporna na wysokie temperatury, a także jest wolna od szkodliwych substancji. Co jeszcze przemawia za wybraniem właśnie takich garnków i innych naczyń?

Reklama

Emaliowane naczynia – zalety:

Garnki emaliowane pojedyncze, komplety garnków emaliowanych, a także inne naczynia, takie jak rondle, miski czy czajniki emaliowane, dostępne są w ofercie wielu producentów. Na rynku znajdziemy ich przeogromny wybór. Naczynia pokryte emalią różnią się przeznaczeniem, wielkością, kolorem, wzorem i kształtem, dostępne są osobno lub w kompletach. Ale ogromny wybór to nie jedyna zaleta produktów emaliowanych. Wśród zalet emalii możemy wymienić:

  • Higieniczna powłoka – gładka i szczelna powłoka jest higieniczna, ponieważ zapobiega gromadzeniu się bakterii w naczyniu.
  • Idealne dla dzieci i alergików – emalia nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, nie wydziela ich również podczas podgrzewania i w wyniku styczności z różnymi produktami spożywczymi. Z tego względu naczynia emaliowane polecane są do przygotowywania posiłków dla dzieci i alergików.
  • Kwasoodporność – emalia jest kwasoodporna, dzięki czemu możesz wykorzystać naczynia do przygotowywania kwaśnych potraw, takich jak bigos czy kapuśniak.
  • Brak wpływu na smak potraw – garnki nie pochłaniają zapachów, nie zmieniają smaku i aromatu przygotowywanych potraw. Nie ma mowy o żadnym metalicznym posmaku dania. W naczyniach emaliowanych możesz również bez obaw przechowywać żywność w lodówce.
  • Brak szkodliwych reakcji na detergenty – dobre garnki emaliowane nie reagują na detergenty stosowane do mycia, a ponadto są odporne na ścieranie i rdzewienie.
  • Odporność na wysokie temperatury – emalia jest wytrzymała na działanie wysokich temperatur, a także na gwałtowne zmiany temperatury (podczas przenoszenia emaliowanych naczyń z zimnego miejsca do ciepłego i na odwrót).
  • Szybkie nagrzewanie – garnki z powłoką emaliowaną szybko się nagrzewają i długo to ciepło utrzymują. Szybsze nagrzewanie to również szybsze przyrządzanie posiłków, a co za tym idzie – oszczędność czasu i energii.
  • Odporność na promienie UV – powłoka emaliowana jest odporna na działanie promieni UV, dzięki czemu naczynia zachowują swój kolor i blask na długie lata.
  • Łatwe w czyszczeniu – naczynia emaliowane są łatwe do utrzymania w czystości. Do mycia wystarczą delikatne płyny, a nawet naturalne środki spożywcze  (soda, kwasek cytrynowy lub ocet). Nie ma również potrzeby ich polerowania.
  • Ciekawy wygląd – garnki, rondle, czajniki pokryte emalią wyróżniają się naprawdę ciekawym wyglądem. Dostępne są w przeróżnych kolorach i zdobione różnymi motywami. Często możesz skompletować cały komplet naczyń z tej samej serii. Dopasują się w szczególności do kuchni urządzonych w duchu retro, ale będą też ciekawym dodatkiem do wnętrz utrzymanych w innym stylu.

Zestaw garnków emaliowanych Silesia Rybnik

Garnki i naczynia emaliowane znanych marek

Garnki i inne naczynia pokryte emalią produkowane są ręcznie, a manualny charakter produkcji sprawia, że każdy wyrób jest całkowicie unikatowy i niepowtarzalny. Z tego powodu naczynia mogą posiadać charakterystyczne dla ręcznego procesu produkcji cechy, dopuszczalne mankamenty i wady, które nie wpływają jednak na jakość użytkowania produktów. Poniżej znajdują się przykładowe znamiona, które kwalifikują naczynia emaliowane do I lub II gatunku.

1 Naczynia emaliowane: I gatunek – przykładowe cechy

 Dla gatunku I dopuszcza się do 5 wymienionych poniżej błędów, występujących pojedynczo.  Wszystkie wskazane mankamenty nie wpływają na jakość i możliwości użytkowania naczyń, nie są ich wadami, a jedynie nieodłącznym elementem produktów wytwarzanych manualnie. Naczynie posiadające poniższe cechy są zawsze zakwalifikowane jako naczynia I gatunku i nie stanowią podstawy do reklamacji.

1. Nieznaczne przebarwienia i smugi – powstałe w wyniku ściekania emalii przed jej wyschnięciem:

2. Niewielkie pęcherzyki – najczęściej przy uchwytach i wystających częściach naczyń, np. dziobkach, lejkach, uszach, powstające naturalnie w procesie produkcji naczynia pokrywanego warstwą emalii:

Dzbanek emaliowany Garneczki

3. Nierówno nałożona warstwa emalii na brzegach naczyń i uchwytach związana bezpośrednio z ręcznym wykańczaniem naczyń:

4. Odsłonięte opalenie emalii kryjącej przy wylewce czajnika lub emalii podstawowej przy uchwytach  – również związane z ręczną produkcją naczyń:
Czajniczek emaliowany GarneczkiDzbanek emaliowany Garneczki

5. Biała lub czarna kropka

6. Drobne defekty kalki – niewielkie defekty ozdobnego wzoru, który widnieje na emalii

2 Naczynia pokryte emalią: II gatunek – przykładowe cechy

 W gatunku II naczyń emaliowanych występują skumulowane poniższe wady: 
  1. Białe kropki na kolorowej emalii
  2. Czarne kropki na kolorowej emalii
  3. Ciemniejsze lub jaśniejsze plamy wielkości od kilku milimetrów do maksymalnie 1,5 cm średnicy
  4. Niewielkie ubytki w kalce (wzorze) lub słabiej wybarwiona kalka
  5. Spieczenia przy wylewce czajników
  6. Przybrudzenia na emalii
  7. Zacieki emalii na czajnikach – przy wylewce lub rączce
  8. Lekko poluzowana okuwka przy czajniku (okuwka kręci się, ale nie da się jej zdjąć z czajnika):

Stalowa okuwka czajnika

3Większe wady naczyń emaliowanych:

1. Odpryśnięcia emalii – w wyniku uderzenia, obicia. Produkt taki może być użytkowany pod warunkiem, że odprysk nie będzie miał kontaktu z żywnością (nie znajduje się na wewnętrznej stronie naczynia):

2. Zardzewiałe elementy, które są nie pokryte emalią:

Pokrywka emaliowana Garneczki3. Ubicie i ubytki w emalii – mogą być wynikiem uderzenia podczas transportu:

Każde naczynie emaliowane – zarówno reprezentujące I, jak i II gatunek – to produkt o unikatowym charakterze, który z pewnością doskonale wpasuje się w przestrzeń klimatycznych wnętrz z duszą.

Ocena: 4.0/5. Oddano 4 głosy.
Please wait...