Każdy amator cukiernictwa powinien zaopatrzyć się w różnorodne przybory do pieczenia smakowitych ciast i muffinek w różnych kształtach. Z pewnością zainteresują go również akcesoria do fantazyjnego dekorowania tortów oraz ciasteczek. Pomysłowe gadżety na pewno ułatwią mu przygotowywanie apetycznych wypieków!
1. Stemple do ciastek – akcesoria do pieczenia kreatywnych ciasteczek
Sposób na szybkie i efektywne wzorki na ciastkach? Stemple do ciastek! Dostępne w przeróżnych kształtach, wykonane z drewna, plastiku lub silikonu. Posiadają wygodny uchwyt i nakładkę z danym wzorem. Wystarczy przycisnąć je do wyciętych z ciasta kółek, by na ich powierzchni pojawił się piękny wzór kwiatka, serduszka, buźki, biedronki czy motylka. Stemple przypadną do gustu szczególnie młodszym cukiernikom, którzy z chęcią włącza się w przygotowanie domowej roboty ciasteczek, a jeszcze z większa ochotą będą zajadać słodkie wypieki. Takie akcesoria do pieczenia ciastek będą pomocne również przy tworzeniu świątecznych wypieków – dostępne ze wzorem renifera, śnieżynki, choinki, a także pisanki i zajączka.
2. Mata silikonowa do pieczenia rolad i makaroników
Silikonowa mata nadaje się nie tylko do wyrabiania ciasta, ale również do pieczenia! Takie akcesoria są szczególnie przydatne do pieczenia rolad, a także francuskich makaroników. Silikon jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, dlatego bez obaw możemy włożyć taką matę do piekarnika. 😉 Dużo łatwiej wyjąć z niej gotowe ciasto niż ze sztywnej blachy. Mata do rolad ma podwyższone brzegi, dzięki czemu przelana do niej masa nie wypłynie podczas pieczenia. Na wypieczony spód wystarczy położyć krem, owoce oraz inne składniki i zwinąć ciasto w rulon. Rolada gotowa! Z kolei silikonowa mata do makaroników posiada lekko wgłębienia, które ułatwiają naniesienie ciasta w odpowiednim kształcie.
3. Ptaszek do odprowadzania pary z ciasta – ciekawe przybory do pieczenia
Jakie jeszcze akcesoria do pieczenia warto mieć w swojej kuchni? Ceramiczną figurkę odprowadzającą parę z wnętrza ciasta, dzięki czemu czemu górna część wypieku pozostanie przyjemnie chrupiąca. Ptaszek przydaje się przy wypieku ciast typu „pie”, czyli tart z mokrym, najczęściej owocowym nadzieniem. Na spodzie ciasta wykładane są różne owoce, które przykrywa się kolejną warstwą ciasta w formie jednego płata lub efektownej kraty. By słodkie ciasto zachowało kruchy spód, niezbędne jest odprowadzenie pary. Figurkę trzeba wykorzystać już na etapie przyrządzania tarty, a nie dopiero po jej wypieku. Wybraną formę do tarty wykładamy ciastem, a na środki ustawiamy ptaszka, wokół którego należy rozłożyć nadzienie. Po przykryciu składników kolejnym płatem – ramiona i dziobek powinny wychodzić na zewnątrz, dzięki czemu para z łatwością ujdzie z ciasta.
4. Miarki kuchenne, czyli niezbędne akcesoria do pieczenia ciast
Miarki kuchenne to praktyczne przybory, bez których trudno wyobrazić sobie prawidłowe odmierzanie składników potrzebnych do wypiekania ciast i innych pyszności. W przypadku wielu przepisów to właśnie dokładność decyduje o naszym cukierniczym sukcesie. Miarki o różnej pojemności sprawdzą się zarówno przy produktach sypkich (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao), jak i przy płynnych (mleko, woda, olej). A jeszcze dokładniejsza i pomocna okaże się elektryczna miarka kuchenna w kształcie łyżki. Dzięki niej szybko zważymy śmietanę, masło czy cukier, by dodać ich odpowiednią porcję do masy.
5. Proste przybory do dekoracji tortów
Pięknie udekorowany tort to bez wątpienia cukiernicze dzieło sztuki. Pieczony na wyjątkowe okazje po prostu musi robić dobre wrażenie! Jak sprawić, by pięknie się prezentował? Choć przybory do dekoracji tortu wyglądają dość niepozornie (patyczki z różnymi końcówkami), to potrafią wyczarować ciekawe wzorki! Za pomocą wybranych końcówek stworzysz ozdobne kwiaty, falbanki, liście oraz muszle.
6. Nóż strunowy, czyli przydatne gadżety do pieczenia ciast
Przygotowanie tortu przekładanego kremem czy innego rodzaju ciasta na biszkopcie to niemała sztuka. Zanim zabierzesz się za nakładanie kremu, musisz najpierw przeciąć wypieczony biszkopt na równe płaty. Nie musisz jednak trudzić się nożem, żyłką czy nitką – pomoże Ci w tym nóż strunowy wykonany ze stalowego uchwytu i ostrej żyłki. Taki nóż precyzyjnie przetnie nawet ciepłe ciasto! Zdecydowanie niezastąpiony gadżet do pieczenia ciast i tortów. 😉
7. Wałki dekoracyjne, czyli kolejne gadżety do pieczenia ciastek
Fantazyjne wzory na ciastkach możesz wykonać nie tylko przy pomocy stempli. W szybkim stworzeniu oryginalnych wzorków pomogą Ci wałki dekoracyjne wykonane z drewna, silikonu lub plastiku. Wystarczy przejechać nim po cieście, marcepanie lub lukrze cukierniczym, by na powierzchni pojawiło się pełno buziek, gwiazdek, kółek, misiów, serduszek i innych wzorów. To świetne akcesoria do pieczenia i dekorowania ciast, które przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym cukiernikom!
8. Pomysłowe szablony do dekoracji ciast
Udany wypiek ciasta to już połowa sukcesu! Teraz czas na jego udekorowanie, by stało się ozdobą stołu, a gościom ciekła ślinka na jego widok. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie szablonu do dekoracji ciast z otworami w różnego typu kształtach. Wystarczy umieścić szablon nad ciastem i posypać wypiek cukrem pudrem (dobrze zaprezentuje się na czekoladowej polewie) lub kakao (najładniej wygląda na jasnym kremie). W taki oto sposób na cieście pojawią się przepiękne wzory gwiazdek, serc lub ozdobnych napisów.
9. Foremki – silikonowe akcesoria do babeczek
Małe babeczki możesz wypiec w papierowych papilotkach i w blaszce lub wykorzystać do tego silikonowe foremki do muffinek. Te drugie umożliwią wypieczenie babeczek w ciekawych kształtach – w formie serduszek, gwiazdek, kwiatków, róży, a nawet Myszki Miki. Czekoladowe, waniliowe, z rabarbarem lub z malinami, z kremem lub z owocami – niezależnie od tego, który z przepisów wybierzesz, wypiek w ciekawym kształcie sprawi, że babeczki staną się jeszcze bardziej apetyczne!
10. Silikonowa szpatułka z termometrem, czyli przydatne przybory do pieczenia ciast
Zwykła szpatułka do ciasta to narzędzie, które docenia każdy amator cukiernictwa. Ale silikonowa szpatułka z termometrem to już prawdziwy bajer! Zamontowany termometr umożliwia swobodne kontrolowanie temperatury mieszanej masy czy polewy, dzięki czemu chroni przed przegrzaniem lub zbytnim spadkiem ciepła. Takie szpatułki to artykuły przydatne nie tylko do pieczenia ciast, ale również do przygotowywania francuskich makaroników, domowych pralinek, karmelu i konfitur. Wystarczy zanurzyć szpatułkę w masie, włączyć termometr i odczytać informację o temperaturze z wyświetlacza. Bardzo proste i przydatne!
Pomysłowe akcesoria kuchenne przydają się do pieczenia ciast, tortów, babeczek, ciastek i innych cukierniczych wyrobów. Niektóre akcesoria do pieczenia będą wprost doskonałe dla dzieci – stempelki do ciasteczek, wałki i szablony dekoracyjne. Inne gadżety przypadną do gustu większym miłośnikom wypieków – każdy znajdzie coś dla siebie. 😉 Dzięki takim przyborom pieczenie stanie się jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze! A jeszcze więcej produktów, tym razem takich, które ułatwią życie w kuchni, znajdziesz tutaj: Ciekawe gadżety do kuchni, które ułatwią Ci kuchenne zmagania.