Zobacz przepis na smaczne frytki z batatów pieczone w piekarniku. Takie frytki ze słodkich ziemniaków mają ciekawy, słodkawy smak, a przygotowane w piekarniku nie będą ociekać tłuszczem. Zaserwowane z domowej roboty dipami, oprószone solą i posypane świeżymi ziołami to świetny pomysł na zdrową przekąskę – dla dzieci i dla dorosłych.
Gdy brakuje wam pomysłu na zdrową przekąskę, proponuję zakupić bataty, by przygotować z nich smaczne i zdrowe frytki z batatów! O ile puree ze słodkich ziemniaków nie cieszy się entuzjazmem wśród mojej rodziny, to frytki uwielbiają wszyscy. Stanowią świetne uzupełnienie obiadu, a w połączeniu z orientalnymi dipami i zielonymi sałatkami smakują wybornie. Na dodatek ich przygotowanie jest o wiele prostsze od takich tradycyjnych frytek z ziemniaków. Poza tym, frytki ze słodkich ziemniaków mają bogatszy i ciekawszy smak. Zapraszam na prosty przepis na frytki z batata!
Zdrowe frytki z batatów z piekarnika – przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Kwiatkowska z bloga bobobebe.pl
Notatki
Frytki z batata serwuj posypane sezamem, pietruszką lub parmezanem. Możesz nawet posypać je suszonymi płatkami bławatka. Cudownie pasuje do nich sos jogurtowo-czosnkowy.
Składniki
- 2 bataty
- mała ostra papryczka
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju kokosowego
- sól/pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie obierz bataty, umyj i pokrój w słupki.
- Przełóż ziemniaki do miski, dodaj posiekaną ostrą papryczkę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
- Frytki z batatów rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 25 minut.
Frytki z batatów podałam na klasycznym, porcelanowym talerzu Ćmielów. Pieczone przekąski ze słodkich ziemniaków najlepiej smakują w towarzystwie dipów – domowe sosy zaserwowałam w małych miseczkach do dipów.