Foremki silikonowe to doskonały wybór do pieczenia różnego typu ciast i muffinek, ale również innych pyszności. Formy do pieczenia wykonane z silikonu nadają się bowiem do wypieku bagietek i bajgli, a także mięciutkich gofrów i chrupiących paluszków. Dostępne w przeróżnych kształtach i wzorach, sprawiają, że wypieki nabierają oryginalnego charakteru. Pieczenie w formie silikonowej staje się prawdziwą przyjemnością!
Formy silikonowe nadają się do pieczenia różnego rodzaju wypieków – zarówno smakowitych ciast, tart i tortów, jak i chleba, bagietek, gofrów, muffinek, a nawet donatów i paluszków. Foremki silikonowe zawojowały kuchnię, pojawiając się coraz to częściej w naszych domach. Nie dość, że można wypiekać w nich różnego typu pyszności, to mają wiele innych zalet.
Formy z silikonu do pieczenia – zalety
Forma silikonowa jest odporna na temperatury od – 60°C do +230°C. Taki przedział temperatur pozwala na używanie formy w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych oraz w lodówkach i zamrażarkach.
Silikonowe foremki wyróżniają się nieprzywierającą powierzchnią. Nie wymagają natłuszczania, ani wykładania papierem do pieczenia.
- Elastyczny materiał umożliwia łatwe wyjęcie wypieku z formy oraz nie zajmuje wiele miejsca podczas przechowywania w szafce lub w szufladzie kuchennej.
- Silikonowa forma do ciasta szybko stygnie. Już po paru minutach od wyjęcia wypieku z piekarnika jest na tyle wystudzona, by można ją bezpiecznie dotknąć.
Formy z silikonu dobrze znoszą zmiany temperatur – po wyjęciu z lodówki można je od razu włożyć do piekarnika lub mikrofalówki.
- Formę łatwo jest utrzymać w czystości. Wystarczy przemyć ją w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu i nie ma potrzeby jej mocnego szorowania.
- Formy silikonowe nie rdzewieją, dlatego będą służyć nam przez lata!
A jak prawidłowo piec w formie silikonowej? Bardzo prosto i przyjemnie! Po szczegółową instrukcję zapraszam do artykułu: „Jak piec w formie silikonowej? Poradnik”
Silikonowe foremki do pieczenia – przegląd
Silikonowa forma do muffinek
Małe babeczki to dobra alternatywa dla dużego ciasta. Świetnie smakują podane na drugie śniadanie, jako przekąska na domówkach i przyjęciach dla dzieci, a także jako poobiedni deser. Muffinki mogą być czekoladowe, waniliowe, a nawet bananowe. Warto dodać do nich świeże lub suszone owoce, kawałki białej lub gorzkiej czekolady i posiekane orzechy. Możesz wypiec je w klasycznym, okrągłym kształcie, wykorzystując do tego silikonowe papilotki do muffinek lub zdecydować się na inne kształty.
Silikonowe foremki do muffinek mogą przybrać kształt serduszek, gwiazdek, kwiatków, zwierzątek, babeczek, filiżanek i zabawek. Z kolei foremki w kształcie bałwanków, reniferów, choinek czy króliczków świetnie sprawdzą się przy świątecznych wypiekach – bożonarodzeniowych lub wielkanocnych. Foremki silikonowe do babeczek powinny przypaść do gustu szczególnie dzieciom, które z chęcią wezmę udział w domowych wypiekach!
Silikonowa forma do pieczenia gofrów
Do przygotowania gofrów wcale nie potrzeba gofrownicy. Wiadomo, że gofry z takiego opiekacza mają swój tradycyjny, niepowtarzalny smak, ale domowe wafle można przygotować również innym sposobem. Silikonowa forma do gofrów pomoże wypiec złociste i miękkie wafle. Gotowe wypieki warto oprószyć cukrem pudrem, oblać bitą śmietaną lub czekoladową polewą. Gofry z dodatkiem świeżych owoców będą dobrym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek. Jedna foremka do gofrów pozwala na przygotowanie kilku przekąsek za jednym zamachem, dzięki czemu możemy przyrządzić ciepły posiłek dla całej rodziny. Forma do gofrów wykonana z silikonu pozwala wypiec tradycyjne, kwadratowe wafle lub nieco inne, okrągłe.
Forma z silikonu do pieczenia bagietek i bułek
Świeże, chrupiące i jeszcze ciepłe bułki i bagietki są wprost idealne na śniadanie. Posmarowane masłem, twarożkiem lub domowym dżemem uprzyjemnią każdy poranek. Warto spróbować wypieku pieczywa we własnym domu, by cieszyć się świeżymi bułeczkami każdego ranka. W stworzeniu domowej piekarniki pomoże nam silikonowa forma do bagietek i bułek. Specjalne wgłębienia ułatwią uformowanie ciasta w odpowiednim kształcie. Wypiekane pieczywo nie będzie przywierać do silikonu, a w całym domu zacznie unosić się cudowny zapach świeżutkich bułeczek.
Foremki silikonowe do bajgli
Na pyszne śniadanie możesz zaserwować domowe gofry lub świeże bagietki, ale możesz również spróbować wypieku bajgli. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Z dodatkiem sadzonego jajka, pieczonego bekonu, sałaty i kiełków lub posmarowane masłem orzechowym czy konfiturą. W czasie pieczenia, ciasto warto posypać makiem lub sezamem. Silikonowe foremki do pieczenia umożliwią wypiek tych przysmaków w charakterystycznym kształcie. Pieczenie w piekarniku jest o wiele zdrowsze niż smażenie bajgli w głębokim tłuszczu.
Silikonowe formy do chleba i chałki
Będąc przy temacie pieczywa, nie można nie wspomnieć do domowym chlebie, a nawet o słodkiej chałce. Warto spróbować wypieku chleba na zakwasie lub na drożdżach. Zapewniam, że taki domowy chlebek nie może równać się z tym kupnym! Wskazówki jak upiec chleb we własnej kuchni, znajdziesz w artykule: „Wypiek domowego chleba na zakwasie i na drożdżach”.
Silikonowa forma do pieczenia chleba będzie doskonała do wypieku klasycznego chleba z białej mąki, ale również do pieczywa razowego z dodatkiem ziaren. Taka keksówka silikonowa ma jednak o wiele szersze zastosowanie – przyda się przy świątecznych wypiekach! Wypieczemy w niej keks z bakaliami, czekoladowego murzynka, a nawet domowy pasztet. Niektóre silikonowe formy do pieczenia chleba mają szklane, wyjmowane dno, a inne ozdobne wzory na wierzchu, które nadadzą wypiekowi ciekawego i apetycznego wyglądu.
Warto również przyjrzeć się bliżej foremce silikonowej do chałki, która daje możliwość wypieku tej słodkiej bułki w charakterystycznym dla niej kształcie. Uwielbiam zajadać świeżą chałkę z samym masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Taka wyjęta prosto z piekarnika będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.
Forma silikonowa do pieczenia ciasta – do tarty, tortu i babki
Formy silikonowe do ciast to bardzo pojemne określenie, bowiem ciasta mamy różne! Możemy upiec klasycznego placka drożdżowego z owocami lub zdecydować się na sernik z galaretką. W repertuarze domowych wypieków gości także tarta, babka, a nawet tort! Wypieki mogą przybrać klasyczne, okrągłe kształty lub zadziwić inną formą i ciekawymi wzorami.
Silikonowa tortownica na pewno przyda się przy pieczeniu biszkoptu do urodzinowego tortu, a także przy innych wypiekach. Tortownice silikonowe umożliwiają również przygotowanie sernika na zimno, a nawet lodowego tortu, który możemy włożyć do zamrażalnika. Dostępne także ze szklanym, wyjmowanym dnem. Z kolei silikonowe formy do babki, z tuleją lub bez, to możliwość upieczenia baby w tradycyjnym lub w fantazyjnym kształcie. Forma silikonowa dostępna jest w takich kształtach jak: róża, serce, słonecznik, stokrotka czy wieża zamkowa.
Foremki silikonowe do czekoladek i batoników
Foremki do czekoladek mogą posłużyć nie tylko do przygotowania słodkich pralinek, ale również do wypieku ciasteczek lub zamrożenia oryginalnych kostek lodu. Silikon sprawdzi się zarówno w piekarniku, jak i w lodówce i w zamrażalniku! Silikonowe foremki do czekoladek dostępne są w przeróżnych kształtach – serduszka, klucze, listki, kwiatki, guziki, muszelki, rogaliki, a także wzory świąteczne. Przygotowanie domowych czekoladek lub kruchych ciasteczek to dobra zabawa również dla dzieci, które warto zaangażować do realizacji przepisów. Dzieciom na pewno przypadną do gustu formy silikonowe w kształcie lego, które posłużą do wykonania batoników przypominających duże klocki.
Silikonowa forma do wypieku paluszków
Chrupiące paluszki to doskonała przekąska na każdą domówkę i miły wieczór w gronie znajomych. Zdrowszą wersję paluszków, bez żadnych ulepszaczy, warto wypiec w swoim domu! Pomoże nam w tym forma do paluszków z silikonu, w której znajdują się cienkie wgłębienia. Możesz przygotować paluszki z dodatkiem gruboziarnistej soli, sezamu, maku lub suszonych ziół. Po upieczeniu przekąsek, możesz je również zanurzyć w roztopionej czekoladzie, zyskując w ten sposób słodkie co nieco.