Jak upiec baranka lub zająca na Wielkanoc? Ciasteczka w kształcie kurczaczków i małe babki do święconki? Nie jest to wcale takie trudne. Wystarczą odpowiednie formy do pieczenia baranka i zająca wielkanocnego, babek lub innych ciast wielkanocnych. Blaszki i foremki na Wielkanoc przybierają naprawdę różne kształty, które pomogą stworzyć efektowne i apetyczne wypieki! Zobacz przegląd różnych produktów, które zainspirują Cię do kuchennych działań.
Chcesz upiec apetyczne ciasta lub smakowite ciasteczka na Święta Wielkanocne? Spójrz najpierw na przeróżne formy wielkanocne do pieczenia różnych słodkości na Wielkanoc. Poniżej znajdziesz przegląd najciekawszych propozycji, które pomogą Ci w stworzeniu zachwycających wypieków. Są to formy do pieczenia tradycyjnych ciast i babek wielkanocnych. Na liście znalazła się także forma do pieczenia baranków wielkanocnych i małe foremki do ciastek w kształcie zajączków, pisanek czy kurczaczków. Produkty mogą być wykonane z różnych materiałów (metalu, ceramiki, silikonu) – z pewnością wybierzesz taki, który spełnia Twoje oczekiwania.
Formy do pieczenia baranka wielkanocnego
Zaczynamy od podstaw. Forma do pieczenia baranka wielkanocnego to jedna z najczęściej pożądanych blaszek do wypieków na Wielkanoc. Baranki w niej wypieczone prezentują się naprawdę smakowicie! Choć ciasta w tym kształcie znajdziemy w wielu cukierniach w okresie świątecznym, to warto pokusić się o samodzielne przygotowanie takiego wypieku. Forma do pieczenia baranek wielkanocny może być wykonana z różnych materiałów. Popularne są blaszki, czyli formy metalowe, ale znajdziemy także takie wykonane z grubego, ciężkiego aluminium, bezpiecznej dla zdrowia ceramiki i elastycznego silikonu. Każdy materiał ma swoje zalety i pozwala na wypiek baranka w różnym kształcie.
Blaszane foremki do baranka wielkanocnego są lekkie i zazwyczaj atrakcyjne cenowo. Wymagają jednak natłuszczania, by ciasto nie przywierało do blaszki. Te wykonane z blachy ocynowanej najlepiej wycierać od razu po umyciu, by nie rdzewiały. Pozwalają na wypiek baranków przestrzennych, czyli takich 3D!
Foremki wykonane z grubego aluminium są trwałe i odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Prawidłowo użytkowane na pewno posłużą w naszej kuchni na długo. Również pozwalają na wypiek baranków 3D i również wymagają natłuszczania. Są jednak znacznie cięższe od popularnych blaszek, a co za tym idzie mniej komfortowe w użytkowaniu, ale za to o wiele trwalsze.
Silikonowe formy wielkanocne pozwalają dodatkowo na przygotowywanie różnych deserów. Dzięki nim nie tylko upieczesz baranka z ciasta, ale również przygotujesz go z czekolady, twarogu, galaretki lub jeszcze innych produktów… Po schłodzeniu taki deser bardzo łatwo wyjmiesz z elastycznej formy, do której nic nie przywiera. Silikonowych foremek do baranków wielkanocnych nie musisz nacierać żadnym tłuszczem. Łatwo odchodzą z nich wypieki, a także wszelkie zabrudzenia. Zazwyczaj pozwalają jednak na tworzenie baranków 2D, czyli wypukłych po jednej, a płaskich po drugiej stronie.
Ceramiczna forma do pieczenia baranków wielkanocnych – to tradycyjna wersja foremek wykonanych z bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Ceramika nie jest w żaden sposób szkodliwa, jest również wytrzymała i pięknie się prezentuje. Wymaga jednak odpowiedniego użytkowania. Ceramiczna forma jest cięższa niż blaszki czy foremki silikonowe. Jest również narażona na pęknięcia i wolniej nagrzewa się w piekarniku. Jako jedyna niestety nie przetrwa upadku! Ale jest najzdrowszym materiałem ze wszystkich tu wymienionych!
Wśród foremek do baranków znajdziemy również takie małe, wykonane z drewna. To foremki służące do przygotowywania baranków z masła, które uświetniają świąteczny stół. Są proste w przygotowaniu! Jak je wykonać? Tutaj znajdziesz prostą instrukcję na maślanego baranka na dwa sposoby: Jak zrobić baranka z masła – przepis?
Forma do pieczenia zająca wielkanocnego
Uwagę warto zwrócić również na wielkanocne formy do pieczenia zająców. Zajączek jest kolejnym symbolem Wielkanocy, którego nie powinno zabraknąć w czasie wiosennych świąt. Nie bez powodu stawiamy w domu drewniane figurki czy obdarowujemy dzieci czekoladowymi zajączkami. Również i zajączek przynosi małe upominki na Wielkanoc! Symbolizuje wiosnę i budzenie się do życia, a co za tym idzie – oznacza początek nowego istnienia. Warto zatem pokusić się o przygotowanie ciasta w takim kształcie. Nie jest to wcale trudne – wystarczy odpowiednia forma do pieczenia zająca wielkanocnego. Może być to:
Metalowa blaszka 3D, taka podobna jak do pieczenia baranka wielkanocnego. Blaszka jest lekka, wygodna w przenoszeniu, szybko się nagrzewa i pozwala wypiec ciasto w pięknym kształcie. Wymaga jednak nasmarowania tłuszczem przed wlaniem masy. Przetrwa upadki, ale przy większych zderzeniach może się odkształcać.
Metalowa blacha 2D – wewnątrz blaszki znajduje się kształt zająca, co pozwala na różne cukiernicze wariacje. Możesz upiec przeróżne ciasta – te tradycyjne i nieco zwariowane. Forma wykonana z ocynkowanej blachy jest lekka i wygodna w użytkowaniu, ale może ulegać odkształceniom, nie tylko pod wpływem uderzeń, ale i temperatury.
Aluminiowa forma do zająca – wykonana z naprawdę grubego aluminium, które gwarantuje, że forma jest wyjątkowo trwała i nie ulega żadnym odkształceniom. Gruby materiał sprawia jednak, że forma jest ciężka, a co za tym idzie, może okazać się trudna do wyjęcia z piekarnika i przeniesienia. Również wymaga nasmarowania tłuszczem od wewnątrz. Posłuży jednak na długo.
Formy do pieczenia babek wielkanocnych
Babka to chyba najbardziej charakterystyczny wypiek dla Świąt Wielkanocnych. Musi być odpowiednio wilgotna i puszysta. Oblana lukrem lub czekoladą, ozdobiona kandyzowaną skórką pomarańczową… Waniliowa, czekoladowa, piaskowa, majonezowa, cytrynowa… Możliwości na wielkanocną babkę jest naprawdę wiele. To nie tylko pyszny smakołyk, ale i wyjątkowa ozdoba stołu. Baba symbolizuje dostatek, mający zapewnić rodzinie dobrobyt, a także jest wyrazem kulinarnych umiejętności. Zatem nie bez powodu jest jednym z produktów, które wkładamy do koszyczka ze święconką (w formie małej babki lub kawałka tej większej).
Zobacz artykuł: 5 kroków do idealnej babki wielkanocnej
Forma do pieczenia babki wielkanocnej stanowi zatem kuchenny niezbędnik. Wbrew pozorom takie formy do bab mogą być naprawdę przeróżne. Z tuleją i bez, z różnymi żłobieniami i o różnych wysokościach. Znajdziemy formy wykonane ze stali nierdzewnej, metalowe, aluminiowe, silikonowe, ceramiczne, a nawet kamionkowe i szklane. Niektóre z nich posiadają nawet specjalne powłoki, które sprawiają, że ciasto nie przywiera do foremki, a my dzięki temu nie musimy natłuszczać blaszki. Możesz zdecydować się na wypiek babki w takim klasycznym kształcie lub wybrać małą wariację tego tradycyjnego ciasta. Szczególnie te silikonowe formy dostępne są w różnych kształtach, takich jak zamek czy serce.
A może wolisz przygotować babkę na parze? Taki wypiek jest zdecydowanie bardziej wilgotny i puszysty niż baba z piekarnika. Nie ma też obawy o przypalenie ciasta. Do przygotowania takiego przysmaku niezbędna będzie forma do babki gotowanej, która przypomina małe wiaderko, ale daje naprawdę fajne efekty!
Małe foremki do pieczenia babek wielkanocnych
Do wielkanocnych wypieków mogą przydać się także różne formy i foremki do pieczenia mniejszych babek, takich w sam raz do koszyczka ze święconką. Zamiast kawałka ciasta, możemy do koszyka włożyć po prostu małą babeczkę. To również przydatne akcesoria, jeśli nie możemy zdecydować się na jeden smak babki – możemy wtedy przygotować kilka mniejszych babeczek w różnych smakach. Dostępne są zarówno pojedyncze foremki, jak i większe formy z paroma wgłębieniami. Również i one wykonane są z różnych materiałów. Najpopularniejsze są te silikonowe i metalowe.
Formy do pieczenia mazurków na Wielkanoc
Na liście tradycyjnych ciast wypiekanych na Wielkanoc znajduje się również mazurek wielkanocny! To słodkie ciasto bogato zdobione bakaliami staje się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu – wraz z puszystą babą i biszkoptowym barankiem rzecz jasna. Formy do mazurków to również formy do tarty – okrągłe, kwadratowe lub prostokątne. Z mniej lub bardziej karbowanymi brzegami. Najlepiej zdecydować się na formę z wyjmowanym dnem, która ułatwi wyjmowanie gotowego wypieki z foremki. Takie blaszki służą do wypiekania podstawy mazurka, czyli kruchego ciasta, na które to wykłada się dżem, masę czekoladową czy kajmakową, a następnie pięknie dekoruje bakaliami i suszonymi owocami. Takie ciasto na pewno zrobi wrażenie na gościach!
Foremki do ciastek wielkanocne
Ciasta ciastami, ale w repertuarze wielkanocnych wypieków warto przeznaczyć też miejsce na mniejsze słodkości. Ciasteczka w różnych kształtach to strzał w dziesiątkę! Pieczenie ciasteczek w kształcie zajączków, jajek czy kurczaczków możesz zacząć już znacznie wcześniej przed Wielkanocą. Z takich smakołyków ucieszą się w szczególności dzieci – wspólne wyrabianie ciasta i wykrawanie różnych kształtów to świetna zabawa dla całej rodziny. Później przychodzi czas na ozdabianie wypieczonych ciastek kolorowym lukrem czy polewą czekoladową. Metalowe czy plastikowe foremki wielkanocne w kształcie zajączka, kurczaczka, pisanki, baranka czy kurki nie kosztują wiele, a pozwolą przygotować apetyczne ciasteczka w ciekawych kształtach. Dostępne są nawet foremki na Wielkanoc do ciasteczek-uli! A jeśli chcesz upiec ciasteczka z bardziej płynnej masy, przyda Ci się pojedyncza silikonowa forma z różnymi kształtami.
Foremki do pieczenia muffinek na Wielkanoc
Na Święta Wielkanoce warto upiec także słodkie muffinki w kształcie pisanki czy zajączka. Nie jest to wcale trudne. Wystarczą odpowiednie foremki do babeczek, najlepiej takie silikonowe. Dzięki nim w prosty sposób wypieczesz smakowite słodkości w pięknych, wielkanocnych kształtach! Do silikonowych foremek nie potrzeba papilotek, ponieważ ciasto nie przywiera do powierzchni i łatwo odchodzi od elastycznego materiału. To sposób na naprawdę szybkie smakołyki.
Przeróżne formy i te mniejsze foremki wielkanocne pozwolą wypiec nam smakowite ciasta, ciasteczka i muffinki. Tradycyjne babki i mazurki, oryginalne ciastka i babeczki. To prosty sposób na wypieczenie baranka czy zająca wielkanocnego. Po upieczeniu pozostanie nam jedynie ozdoba polewą, lukrem czy cukrem pudrem. Smacznego!