Różnorodne foremki do wykrawania i pieczenia ciastek oraz pierniczków świątecznych pomogą przygotować efektowne łakocie na święta! Foremki bożonarodzeniowe mogą przybierać różne kształty i mieć różne przeznaczenie. Z ich pomocą wypieczemy tradycyjne pierniki, maślane herbatniki, korzenne Speculaas i anyżowe Springerle. Świąteczne foremki do pierniczków mogą być silikonowe, metalowe, plastikowe, a nawet drewniane. Zobacz najciekawsze modele.
Foremki do ciastek i pierniczków to z pewnością świąteczne niezbędniki, które pomogą stworzyć wspaniały klimat Świąt w naszym domu. Oprócz wypiekania tradycyjnych, korzennych pierniczków, zdobionych lukrem, warto upiec również inne rodzaje ciasteczek. Mogą być to zwykłe kruche ciastka w świątecznych kształtach, domowe herbatniki oblane czekoladą lub niemieckie springerle. Różne foremki świąteczne pozwolą Ci wykroić z ciasta ciekawe kształty, ale i upiec smakołyki w piekarniku. Na jakie foremki warto zatem zwrócić uwagę?
Foremki do ciastek na święta – rodzaje
Aby przygotować świąteczne ciasteczka z foremek możesz zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na wykrojeniu z rozwałkowanego ciasta różnych kształtów, przełożeniu ich na blachę i upieczeniu. Drugi, na wyłożeniu przygotowaną masą małych foremek i wstawieniu ich do piekarnika na określony czas. Akcesoria do ciastek dzielą się zatem na:
Wykrawacze do ciastek i pierników – pozbawione spodu, służą do wykrojenia z ciasta jedynie kształtu przyszłego wypieku. Najczęściej wykonane są z blachy, stali nierdzewnej lub plastiku.
Foremki do pieczenia ciastek i pierniczków – są to pełne foremki ze spodem, dzięki czemu utrzymują kształt wlanej do nich masy. Napełnione masą wkłada się do piekarnika. Wykonane z materiałów odpornych na działanie wysokich temperatur – blachy, stali nierdzewnej lub silikonu.
Foremki do odciskania kształtów – nie służą do wykrawania, ale do odciskania różnorodnych kształtów w rozwałkowanym cieście. Mogą być to drewniane formy do pierników z wklęsłymi wzorami lub stemple do ciastek (wykonane z drewna, plastiku lub silikonu).
Świąteczne, metalowe foremki do wycinania ciastek wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium to najpopularniejszy rodzaj wykrawaczy. Metalowe krawędzie są na tyle ostre, by z łatwością wyciąć dany kształt z rozwałkowanego ciasta. Oczywiście strona, którą trzymamy w dłoni ma zaokrąglone brzegi, co chroni przed skaleczeniem. Najlepiej by były wykonane ze stali nierdzewnej, która jest bardziej wytrzymała, odporna na zniszczenia i korozję w przeciwieństwie do zwykłej blachy. Aluminium jest znacznie bardziej podatne na odkształcenia i rdzę. Metalowe wykrawaczki do pierników dostępne są w przeróżnych kształtach. Znajdziemy foremki w kształcie serca, gwiazdki, choinki, bałwanka, aniołka, śnieżynki, ciasteczkowego ludzika i wielu innych. Do kupienia osobno lub od razu jako zestaw foremek świątecznych. Możemy wybrać duże lub małe foremki do pierników. Ciasteczka wycinane z foremek mogą być specjalnie dopasowane do kubka czy filiżanki. Słodki dodatek do gorącej kawy czy herbaty na pewno umili zimowy czas. Jak zrobić takie smakołyki? Pomoże Ci w tym foremka do wycinania ciastek na kubek, dzięki której wypieczesz łakocie w kształcie owieczki, ludzika, gwiazdki, serduszka czy podkówki. Plastikowe wycinarki do ciastek mają takie samo zastosowanie jak ich metalowe odpowiedniki. Również występują w przeróżnych, świątecznych kształtach. Różni je natomiast materiał wykonania i jego właściwości. Plastikowe krawędzie są mniej ostre niż te metalowe, co z jednej strony jest wadą, a z drugiej zaletą. Wykrawarki do ciastek wykonane z plastiku być może będzie trzeba nieco mocniej docisnąć do ciasta, ale są za to bezpieczniejsze w użytku, szczególnie, gdy korzystają z nich dzieci. Plastik jest odporny na odkształcenia i łatwy w czyszczeniu. Plastikowe foremki również dostępne są w kształcie gwiazdek, choinek, bałwanków, serduszek, cukrowych lasek i ludzików. Niektóre foremki silikonowe i plastikowe do wycinania pierników i ciastek pozwalają na wykrojenie wielu kształtów za jednym zamachem. Zamiast wybierać pojedyncze foremki i raz po raz odciskać ich kształty w cieście, możesz wybrać tylko jedną formę, ale z wieloma otworami. Przykładasz, odciskasz i gotowe! W taki sposób możesz tworzyć różne kształty lub takie same, ale o różnej wielkości. W tym zadaniu pomoże Ci silikonowa forma do wykrawania w kształcie serca, która wycina serduszka w przeróżnych rozmiarach. Ciekawą propozycją jest także plastikowa foremka do wykrawania ciastek, która za jednym razem pozwala wykroić z ciasta aż 25 kształtów! I to różnych. Taka forma na pewno przyda się wszystkim zabieganym, którzy chcą upiec pierniczki, ale nie mają na to zbyt wiele czasu. 😉 Masową produkcję pierników uważam za rozpoczętą! Ciasteczka linckie (ang. linzer cookies) to kolejne smakołyki, które mogą wzbogacać świąteczny stół. Popularne szczególnie u naszych południowych sąsiadów. Na Śląsku Cieszyńskim znane są jako „kocie oczka”. Jak wyglądają i z czego się je przygotowuje? Ciastka linckie mają charakterystyczną „dziurkę”, która może przybierać różne kształty. Tradycyjnie przekładane powidłami, konfiturą lub marmoladą. Ciasto przygotowywane jest z mąki, masła, cukru, białka i ekstraktu z wanilii. Do wykonania takich łakoci będą Ci potrzebne specjalne foremki-wykrawacze do ciastek linckich, które wytną z ciasta większe, okrągłe kształty oraz mniejsze „dziurki” w kształcie gwiazdki, choinki czy bałwanka. Ciastka Speculaas? A właściwie co to takiego? Jestem pewna, że każdy z nas je widział, ale niekoniecznie zna ich nazwę! 😉 Speculaas są to ciasteczka korzenne, które swoim kształtem przypominają figurkę z ozdobnym ornamentem. Popularne szczególnie w Belgii i Holandii. Są brązowe, słodkie, płaskie, twarde, ale kruche. Do ciasta dodaje się aromatyczną mieszankę przypraw korzennych, a kształty wycina za pomocą drewnianych foremek do Speculaas. Jeśli do tej pory nie próbowałeś wypieku takich łakoci, to warto pokusić się o to na tegoroczne święta. 😉 Tego typu foremki do ciastek znajdziesz w ofercie marki Birkmann. Drewniane foremki do niemieckich Springerle są bardzo podobne do tych, które wykorzystuje się w przygotowywaniu ciasteczek Speculaas. Anyżowe ciastka Springerle są bardzo popularne w Bawarii i Alzacji. W przeciwieństwie do Speculaas są białe. Do ich wykonania potrzeba jedynie trzech podstawowych składników: mąki, cukru i jajek. Rzeźbione foremki z drewna nadają im piękne, charakterystyczne kształty. Mogą być to pojedyncze foremki, w których odciska się ciasto lub mogą być to drewniane wałki, które po przejechaniu zostawiają piękne wzory na cieście. Nic nie stoi na przeszkodzie, by oprócz korzennych ciasteczek i pierniczków, upiec również maślane herbatniki, dodatkowo oblane czekoladą. Warto nadać takim herbatnikom świątecznego charakteru. Pomogą nam w tym specjalne zestawy foremek do herbatników, które składają się z prostego metalowego wykrawacza oraz silikonowej formy z wytłoczonymi kształtami – mikołaja, aniołka, piernikowego ludzika i śnieżynek. Dzięki wykrawaczowi wytniemy podstawę herbatników, a w silikonowej formie zrobimy czekoladowe odlewy, które zwieńczą ciastka. Przygotowanie świątecznych herbatników okaże się naprawdę fajną zabawą, do której warto zaangażować najmłodszych. Foremki silikonowe świąteczne w większości nadają się zarówno do pieczenia ciasteczek z nadzieniem, ale i do przygotowywania czekoladek – silikon jest odporny zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Warto zatem wykorzystać ich wszechstronność i przygotować różnorodne łakocie na święta Bożego Narodzenia. Silikonowa foremka pozwoli upiec ciasteczkowego ludzika, ale również bałwanka, choinkę i mikołaja. W takich formach możemy upiec miękkie ciastka, o biszkoptowej strukturze, która przypadnie do gustu tym najmłodszym. Po upieczeniu i przestudzeniu wypieków, warto udekorować dzieła kolorowym lukrem, czekoladą i cukrową posypką. Silikonowe foremki na ciastka i pierniczki są naprawdę wytrzymałe, dlatego posłużą nam na długo. Jak używać formy silikonowej? Przeczytaj nasz mały poradnik: Jak piec w formie silikonowej? Foremki do ciastek na Boże Narodzenie pozwalają wykroić lub wypiec konkretny kształt. Z kolei stemple do ciastek mają za zadanie odcisnąć dany wzór w cieście. Często dostępne są w zestawie z wykrawaczem, dzięki czemu od razu wytniemy ciastka, by rozłożyć je na blaszce. Stemple przydają się do ozdabiania okrągłych ciasteczek, ale nie brak takich w kształcie bombki, bałwanka, serca, misia i gwiazdki. Mogą być wykonane z drewna, plastiku lub silikonu. Świąteczne foremki do ciastek i pierników pozwolą przygotować efektowne łakocie na święta i to różnego rodzaju! Do świątecznych wypieków warto zaangażować tych najmłodszych “cukierników”, którym na pewno przypadną do gustu foremki bożonarodzeniowe do wykrawania, ale i pieczenia ciastek w przeróżnych kształtach.Metalowe wykrawacze do ciastek na Boże Narodzenie
Plastikowe foremki do wykrawania ciastek i pierników
Pojedyncza forma do wykrawania wielu ciastek i pierników
Foremki do wycinania ciasteczek linckich
Drewniane foremki do pierników i ciastek Speculaas
Formy drewniane do pierników i ciastek Springerle
Świąteczne foremki na herbatniki
Silikonowe foremki do pieczenia ciasteczek
Stemple do ciastek świątecznych